Plötsligt händer något obegripligt. Utan någon anledning poppar det upp en massa reklamfönster på din dator, och när du ska surfa fylls skärmen av märkliga reklambalkar.

Känner du igen dig? I så fall har du kanske drabbats av ett spionprogram.
– De är sällan farliga, men de slöar ned datorn och kan i värsta fall få den att krascha, förklarar Ola Flygt som är säkerhetsexpert på Linnéuniversitetet i Växjö.

Två sorters spioner

När man pratar om spionprogram handlar det egentligen om två olika saker. Det ena kallas adware och utsätter dig för reklam. Det andra kallas spyware och är program som framför allt övervakar dig och ditt surfande.
Gränsen mellan programmen är dock diffus, och många gånger kan ett program övervaka för att kunna exponera dig för rätt reklam. Gränsen mot vanliga virus och trojaner luckras också upp.

Säker på sin sak. Spionprogrammen är sällan farliga, men slöar ner datorn, säger Ola Flygt.
Säker på sin sak. Spionprogrammen är sällan farliga, men slöar ner datorn, säger Ola Flygt.

– De flesta illasinnade program är numera en kombination, säger Ola Flygt.

När det gäller renodlade reklam- och spionprogram hamnar de som regel på din dator när du installerar något annat program. Om du hämtar ett gratisprogram på internet kan det hända att du får spionen ”på köpet”.

– Ofta framgår det av de användarvillkor du som användare godkänner, men hur medvetet det här är varierar förstås, konstaterar Ola Flygt.

De som tillverkar spionprogram betalar för att få skicka med sina oönskade ­program, och det gör alltså att de som gör gratisprogram får en möjlighet att tjäna pengar på sitt arbete.

Meningslösa säkerhetspaket

Så kallade spionprogram installeras vanligen avsiktligt, till skillnad från mer traditionella skadliga program. De kan användas både för att spionera på användaren och av legitima tekniska skäl.
– Tröskeln att stoppa dem är därför mycket högre, säger Mikael Albrecht som är säkerhetsexpert på F-Secures huvudkontor i Helsingfors. Vi kan inte vara säkra på vilka program användaren verkligen vill ha.

Om du installerar ett program och godkänner användarvillkoren ser F-Secure ingen anledning att ingripa – även om det utsätter dig för reklam.
– Det är svårt att sätta gränsen, men vår utgångspunkt är att bara stoppa program som skadar användaren.

Det betyder att virus som sprider sig vidare till andra användare stoppas. Samma sak gäller de som i hemlighet fångar upp exempelvis kreditkortsnummer. Däremot släpps vissa verktygsfält till webbläsaren och program som ”bara” visar reklam igenom.

En förklaring till säkerhetsföretagens försiktighet heter juridik.
– En del tillverkare av adware har faktiskt stämt säkerhetsföretagen, berättar Stefan Axelsson som är lektor på Blekinge Tekniska Högskola och expert på ämnet.

Det här drabbade bland annat ­Zonelabs, som gör brandväggen Zonealarm.
Stefan Axelsson understryker dock att ­marknaden för den här sortens oönskade program knappast växer.
– Numera är ju reklamen inbyggd i ­ekosystemen.

Företag som Google och Facebook bygger hela sin affärsverksamhet på att exponera användarna för reklam utifrån deras beteende, och i mobilvärlden är det vanligt att reklamen är inbyggd i gratisversionen av apparna. Det här gör att marknaden för separata program blir allt mindre.

Dessutom blir förstås behovet av att installera separata Windows-program mindre i takt med att allt fler tjänster läggs ut i molnet och nås via den vanliga webbläsaren.

Skydda dig

Men även om problemen med spionprogram är mindre är det fortfarande lätt att drabbas. Ett par oförsiktiga klick under installationen av ett gratisprogram kan vara allt som behövs.

I artikeln på nästa uppslag har vi samlat de bästa tipsen. De första är lätta och riskfria medan de sista kräver lite mer jobb. Innan du sätter igång är det dock klokt att se till att säkerhetskopiera alla viktiga filer. Det värsta som kan hända är att du måste installera om datorn, men så länge som du har kopierat bilder och viktiga dokument är det inget större problem.

Du kan förstås manuellt lägga dem på en extern hårddisk eller ett usb-minne, och vill du ha mer detaljerade instruktioner kan du läsa den här guiden: pcforalla.se/flytta.