Vet du vilken version av webbläsare du har?

Nej, det är egentligen bara de allra nördigaste som direkt har koll på att de kör version 43.0.23 av Google Chrome eller 11.0.9 av Internet Explorer.
Annat var det i slutet av 1990-talet. När Microsoft lanserade Internet Explorer 4 höll man stora lanseringsaktiviteter runt om i världen, och i Kalifornien lät man till och med bygga en stor Explorer-staty.

Förändringen beror inte på att vi använder våra webbläsaren mindre än på 90-talet. Tvärtom. Den beror inte heller på att webbläsarna har slutat utvecklas. Förklaringen är i stället att evolution har ersatt revolution.

I stället för jättelanseringar smyger tillverkarna ut förändringarna. Vi användare slipper lära oss helt nya program och vi behöver inte ägna tid åt långsamma superuppdateringar. Ibland tar programmet några sekunder längre att starta, och vi får veta att det har uppdaterats – men mer dramatiskt än så är det inte.

Missa inte: "Microsoft måste ta ansvar för Windows-floppen"

För Windows ser det fortfarande annorlunda ut. Med några års mellanrum släpps en ny version, och det här blir alltid en jättenyhet. I år handlar alla diskussioner om ­Windows 10-lanseringen den 29 juli.

Själv är jag övertygad om att den lanseringen blir Microsofts sista.
Datorns operativsystem har inte blivit mindre viktiga, men Microsoft har förstått att användarna är ganska ointresserade av vad som finns under skalet. Systemet ska finnas och fungera, men vi vill helst inte ägna tid och engagemang åt det.

Precis som för webbläsarna lär vi i stället få se ständiga uppdateringar. Med jämna mellanrum kan vi vänta oss små förändringar som gör Windows bättre och anpassar det till våra nya behov. Dessa hämtas hem i bakgrunden och uppdateringen sker när vi ändå gör en omstart. Windows fungerar redan så här för mindre uppdateringar, och det här upplägget kan förstås även användas för de stora. På samma sätt som för webb-läsarna tror jag att Windows kommer att utvecklas utan att vi tänker på det.

Och inspirationen kommer inte bara från Chrome och Firefox. Program som Spotify och Skype uppgraderas också utan buller och bång, och samma sak gäller apparna i våra smarta telefoner och surfplattor. Ännu tydligare blir det här förstås i molntjänster som Onedrive och Gmail, där utvecklingen sker helt utan att vi konsumenter behöver göra något.

Missa inte: 5 myter om Windows-datorn

Alla de här förändringarna har förstås blivit möjliga eftersom våra prylar alltid är online. I en uppkopplad värld finns det inte samma behov av enskilda uppdateringar som när vi var tvungna att köpa kartonger fulla med disketter.

För alla som älskar stora nyheter, är det här förstås en tråkig utveckling. Men annars tror jag att de flesta kan känna sig nöjda om Windows 10-lanseringen blir Microsofts sista. För varför ska vi konsumenter egentligen behöva bry oss om något så ointressant som versionsnummer?