Det bästa av två världar

En av de stora nyheterna med Windows 10 som Microsoft har skyltat med är att det numera går att köra alla surfplatteapparna som fönster i skrivbordsläge, men vad inte lika många sett är att det faktiskt går att göra tvärtom.

I surfplatteläge finns inte skrivbordet, med det betyder inte att traditionella skrivbordsprogram inte går att köra. Nej, istället startar de som helskärmsappar, maximerade fönster som inte går att minimera, och som uppför sig precis som surfplatteapparna.

De flesta är inte riktigt designade för pekskärmsanvändning, så det kan bli lite pilligt att peta sig fram i menyer och liknande. Men möjligheten finns, och det funkar för det mesta förvånansvärt bra om plattan är stor nog och har kvalitet i pekskärmen.

Missa inte: Så får du igång Cortana i Sverige

Vi saknar till exempel inte filhanterings-app, då Utforskaren fungerar alldeles utmärkt, och vi kör med fördel vanliga Office istället för begränsande mobila versionen. Windows skärmtangentbord är dessutom riktigt trevligt, med väldisponerade ytor, möjlighet till delat tangentbord för tumstyrning och kompetent handskriftstolk både för penna och fingertopp.

Office i surfplatteläge.
Här kör vi prova-på-versionen av Microsoft Excel. Alltså vanliga Excel för skrivbord. Även på en inte alltför högupplöst tiotumsskärm funkar det helt ok.

Kan bli sega experiment

Vill du köra Photoshop och spela Steam-spel? Visst, till och med det går. I teorin. Men då säger troligen processorn och grafikkortet ifrån.

Bara för att du kan köra en massa tunga pc-program så kanske du inte bör göra det. Hårdvaran i en Windows-platta som kör nyare Atom-processor eller Intel Core M är i och för sig på ett ungefär lika kraftfull som den i Ipad och Android-plattor – det sitter ju även Atom-kretsar i fler och fler Android-plattor, men dessa program är sällan optimerande för att vara effektiva i den här miljön.

Och än så länge är det inga Windowsplattor som kan kombinera topprestanda med samma tunnhet och lätthet som de bästa konkurrenterna, även om en och annan modell börjar komma nära. Ge Intel och datortillverkarna ett halvår eller ett år, och med lite tur är gränserna helt utsuddade.

HD Tune
En del små skrivbordsprogram går inte att köra i maximerat läge. Då får de en egen skärm i surfplatte-Windows, men visas som litet fönster.