Fortfarande på efterkälken på app-fronten

När Windows 8 kom tyckte vi att gränssnittet, även om det var gräsligt för traditionella datorer, var riktigt lovande för pekskärm, och att det enda som nu behövdes var fler bra appar. Det har vi tyvärr fortsatt att säga ända sedan dess, och fortsätter att säga nu med Windows 10.

Windows Store ligger fortfarande långt efter App Store i IOS och Google Play i Android. Å andra sidan är det inte längre lika kritiskt som förut att en del måste-ha-appar saknas. Behöver jag verkligen en Spotify-app, när skrivbords-Spotify snällt startar och funkar problemfritt?

Missa inte: 17 dolda funktioner i Windows 10 som du kommer att älska

Svaret är ja, ibland. En officiell Youtube-app lika smidig som den i konkurrerande os saknas till exempel. Och mycket annat som du gör i webbläsaren på en kraftfullare pc med mus blir segt och opraktiskt i Windows 10:s nya webbläsare Edge (eller valfri annan), så visst finns det en och annan dedikerad app vi saknar.

App-utbudet blir i och för sig ständigt bättre, och Windows Store har blivit bättre på att lyfta fram bra och relevanta appar. Men risken finns att det finns en eller annan favoritapp du kör som gör det omöjligt att byta.

Omdöme

Windows 10 är ett lyft även för pc-surfplattor. Men det är två steg fram och ett tillbaka. Mycket har blivit smartare, och annat har blivit krångligare. Främst för att Microsoft lyckas förena skrivbordsprogram och pekgränssnitt på ett smart och förvånansvärd användbart sätt.

En skrivbordsdator med Windows 10 känns som en skrivbordsdator och en surfplatta känns som en surfplatta, men det är exakt samma system och de kör exakt samma program och appar. Det gör möjligheterna gränslösa, speciellt för programutvecklare.

Allt du behöver göra är att skriva ett vanligt Windows-program, och ge den pekvänligt alternativ för menyer. Så funkar till exempel Microsoft Office. Eller vice versa. Skriv en surfplatteapp ge den rätt adaptiv design, och sedan kan användarna få glädje av den i valfritt läge.

Men för den som bara vill ha en enkel platta som funkar utan en massa eget pillande kan inskolningströskeln vara för hög. Dessutom finns det fortfarande en hel del finputsande att göra med användarvänligheten i surfplatteläget.

Små, små, men många, många irritationsmoment och saker som vi direkt reagerar på och ser hur de hade kunnat göras smidigare. Ge Windows 10 ett par tre patchar och det här kan bli riktigt bra.

Fakta Microsoft Windows 10 (test av surfplatteläge)

Tillverkare: Microsoft
Funktion: Operativsystem
Systemkrav: 1 gHz cpu, 1 gb ram för 32 bit, 2 gb ram för 64 bit, 16-20 gb ledig disk, Grafikkort med Directx 9-stöd och WDDM 1.0-drivrutin, skärm på minst 800x600 bildpunkter
Testat på: Microsoft Surface 3 och Acer Switch 10 E
Pris: Gratis vid uppgradering, inkluderat i datorköp, ca 1 200 kr för separat licens.


Smart integrering av skrivbordsprogram
Smidig och effektiv multitasking
Många möjligheter att anpassa och ställa in

Flera gränssnittsdetaljer att fixa till
Känns fortfarande för mycket som en pc
Saknar en del centrala appar

Betyg 4 av 5