Windows 8 och avarten Windows RT var Microsofts första försök att erövra surfplattevärlden. Det tvingade på alla pc-datorer ett pekbaserat gränssnitt, även stora bärbara och stationära skrivbords-datorer med vanlig pekfri skärm. Det var en av orsakerna till att det floppade, ingen ville använda sin dator på det sättet.

Med Windows 10 får traditionalisterna tillbaka sin vanliga startmeny och skrivbordsmiljö. Men alla datorer, jadå även gamla kontorsburken som styrs med vanlig råtta och tangentbord, går även att köra i ”surfplatteläge”.

Det finns en snabbknapp för läget i nya Åtgärdscenter och det går att ställa in hur du vill att datorn ska starta upp. Tanken är att den som har en pc-platta ska köra den så, och kanske växla till vanliga Windows bara om de ansluter till en tangentbordsdocka.

Windows 10
Även surfplatteläget har aktivitetsfält nertill med startknapp och sökknapp och nya Åtgärdscentret till höger. Det går även att ställa in så att programikoner visas i aktivitetsfältet precis som på skrivbordet. Men det är avstängt som standard.

Nytt upplägg, samma stil

Microsoft har ändrat på en hel del jämfört med hur det funkade i Windows 8 och 8.1. En påtaglig skillnad är att startskärmen nu scrollar i höjdled som på en Windows-telefon istället för i sidled som i Windows 8.

Detta känns som en smartare lösning, i alla fall på de lite större 10- till 12-tumsplattor vi testade på. Vi har inte haft tillfälle att testa Windows 10 på en sjutumsplatta ännu. Microsoft har också skippat många av de svep-in-från-kanten-gester som präglade Windows 8.

Missa inte: 5 saker du måste göra direkt när du uppgraderat till Windows 10

Två av dem finns kvar. Svep in från höger och du får upp samma Åtgärdscenter som i skrivbordsläget med notifieringar och snabbknappar till sådant som skärmljusstyrka, wifi och skärmrotation. Svep in från vänster och du kan växla mellan öppna appar.

Men inte genom att svepa om och om igen som i Windows 8, utan nu får du upp en vy med allt som är öppet, och kan också enkelt stänga ner appar du inte använder. Vil du inte svepa finns bägge också som ikoner i aktivitetsfältet längst ner.

Windows 10
App-grupperna ligger i två spalter och startskärmen skrollas upp och ner. Ställer du skärmen på högkant staplas de om till ett långt torn. Här utnyttjas skärmytan inte direkt effektivt. Det kan bero på att Microsoft vill lämna utrymme för "alla appar"-menyn som inte längre är en egen skärm, utan en spalt på sidan.

Startskärmen ger ett rörigt intryck 

Startskärmen är dock fortfarande samma färgglada rutmönster med så kallade ”live tiles” som i Windows 8 och Windows-telefoner. Vad man tycker om den är en smaksak, vi tycker nog att det kan kännas lite ihopträngt och rörigt jämfört med ljusare och luftigare upplägg hos IOS och Android.

Startskärmen är precis som tidigare bara skyltfönstret, där du lägger dina favoritappar. Resten finns ett skärmpet bort i en sidomeny, precis som i Windows startmeny i skrivbordsläge.

Tyvärr går det inte som där att dra och släppa ikoner för att placera dem som tiles i startskärmen, utan måste hålla nere fingret, få fram en kontextmeny och sedan välja Fäst på Start. Du kan sedan flytta runt, ändra storlek på och gruppera dina appar, men även här känns det som det finns en del finputsning att göra i användarvänligheten.

Windows 10
Skärmen kan precis som i Windows 8 delas på två med en app i varje och en flyttbar vägg i mitten. Det är precis lika smart och samtidigt bitvis förvirrande som det var i Windows 8.
Sida 1 / 3

Innehållsförteckning