En av de stora nyheterna när Windows 10 lanserades var en tätare koppling mellan operativsystemet och Microsofts tjänster i molnet. Tanken är att du redan från början ska logga in i Windows med hjälp av ditt Microsoft-konto (exempelvis en Outlook- eller Hotmail-adress).

Det här gör du en gång för alla och sedan blir det lätt att komma åt exempelvis näthårddisken Onedrive, mejltjänsten Outlook.com och Microsofts kalender. Alla dina dokument och inställningar sparas dessutom på Microsofts servrar vilket gör att det är lätt att använda flera olika prylar – och det blir ingen katastrof om någon skulle bli stulen eller gå sönder.

Nackdelen är att Microsoft också väljer att övervaka sina användare. Utifrån ditt beteende framför datorn, surfplattan och mobilen kan Microsoft skapa en bild av vem du är – och det här gör det lättare att sälja annonser. Google använder sedan länge den här affärsmodellen, och nu går även Microsoft fullt in.

Missa inte: Därför spionerar Windows 10 på dig

För den som tycker att det här känns obehagligt går de flesta övervakningsfunktioner att koppla bort. Det dock viktigt att komma ihåg att den som gör det också blir av med många smarta funktioner.

Avvägningen mellan användarvänlighet och integritet kan förstås annan än du själv göra. I den här artikeln visar vi steg för steg hur du gör för om du prioriterar integriteten.

1. Skippa inloggningen
Som standard loggar du in i Windows 10 med ditt Microsoft-konto, alltså exempelvis en Hotmail- eller Outlook-adress. Det här är en förutsättning för att du ska kunna dra full nytta av molntjänsten Onedrive, Microsofts inbyggda butik etcetera.

Om du inte vill göra det kan du skippa inloggningen och i stället använda ett så kallat Lokalt konto, precis som i äldre Windows-versioner. Det här är en av de mest grundläggande inställningarna om du vill förbättra integritetsskyddet.

Så här gör du:
1. Klicka på Start-knappen.

2. I menyn till vänster väljer du Inställningar. Konton, Din information.

3. Här kan du välja att byta till ett lokalt konto istället. Välj det och följ instruktionerna.
  

2. Anpassa annonserna

Som Windows 10-användare får du ett så kallat annonserings-id som apparna kan använda. Som standard är funktionen påkopplad men du kan slå av den så här:

1. Klicka på Start-knappen och välj Inställningar.

2. Klicka på Sekretess och välj Allmänt.

3. Under Ändra sekretessalternativ för du det översta reglaget till vänster för att stänga av funktionen "Låt appar använda annonserings-ID".

4. Ett alternativ till att stänga av funktionen är att anpassa annonserna bättre. Det gör du genom att klicka på Hantera min Microsoft-annonseringsinformation och annan anpassningsinformation och välja vad du vill anpassa.

Annonserings-id

3. Avslöja inte ditt språk

När du installerade Windows 10 valde du språk, och den här informationen kan Windows dela med sig av till olika webbplatser så att du får informationen på rätt språk. Om du inte vill göra det kan du slå av funktionen:

1. Klicka på Start-knappen och välj Inställningar.

2. Klicka på Sekretess och välj Allmänt.

3. Slå av funktionen för tillåta webbplatser att använda din språklista.

Språk

4. Undvik positionering

Din dator eller surfplatta kan visa var du befinner dig med hjälp av funktionen Positionering. Många appar använder detta som standard, men det här kan du slå av helt eller delvis:

1. Klicka på Start-knappen och välj Inställningar.

2. Klicka på Sekretess och välj Positionering.

3. Om du vill slå av funktionen helt byter du från till Av under Positioneringstjänst.

4. För att rensa historiken bläddrar du dig ned till Positionshistorik och väljer Radera.

5. Vill du inte helt sluta använda positioneringsfunktionerna kan du bläddra dig nedåt och slå på eller av funktionen för enskilda appar.

Positionering

5. Stäng av kameran

I bärbara datorer och surfplattor finns inbyggda webbkameror, och vissa appar använder dessa med automatik. Så här blockerar du funktionen:

1. Klicka på Start-knappen och välj Inställningar.

2. Klicka på Sekretess och välj Kamera.

3. Slå av kameran helt genom att ändra från till Av.

4. Om du bläddrar nedåt kan du styra vilka appar som ska få tillgång till kameran.

5. Vill du vara helt säker kan du förstås sätta en bit maskeringstejp framför kameran.

Kamera