Så kör du gamla program

Kompatibilitet

Windows har läge haft något som kallas för Kompatiblitetsläge, vilket gör att äldre program som inte är anpassade till nyare system fortfarande kan gå att köras. Dt innebär att Windows pratar med programmet som om det vore ett äldre system, till exempel Windows 7 eller Windows XP. Och med ett byte till Windows 10 kan ett och annat program som funkade fint i Windows 7 och 8 behöva lite hjälp. Likaså kan inställningar för program som du redan kört i kompatibilitetsläge behöva göras om. Många program som du försöker starta kommer Windows upptäcka problem med själv och fråga om du vill att det ska köras i kompatibilitetsläge.

Om inte kan du ställa in enskilda program att göra det i alla fall. Först måste du leta upp katalogen där programmets exe-fil eller en genväg till programmet ligger. Det går inte att komma åt dessa inställningar via startmenyn, men du kan gå in under Alla appar i startmenyn, högerklicka på programmet och välja Öppna filsökväg. Då får du upp ett Utforskarfönster där du kan välja programmet. Högerklicka på programmet, men tänk på att det ska vara den körbara filen. Ibland finns programmets ikon två gånger i mappen och då är det ena just en ikon och inte själva exe-filen. Välj antingen Felsök kompatibilitet för att låta Windows automatiskt välja kompatibilitetsläge, eller gå in på Egenskaper, och fliken Kompatibilitet.

Där kan du kryssa för att programmet ska köras i kompatibilitet, och sedan väljer du en Windowsversion som du vet att programmet har funkat bra i tidigare. Här kan du också välja att ett program automatiskt ska köras i administratörsläge, vilket också kan lösa en del problem.

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 999 kr.

Bästa pris just nu: 1290 kr