Alla som uppskattar spelklassiker till Windows bör ta sig en extra funderare på om Windows 10 är rätt val. I och med tian slopar nämligen Microsoft stödet för drm-tekniken Safedisc och vissa versioner av Securom. Det skriver sajten Rock Paper Shotgun.

Orsaken är helt enkelt att dessa gamla tekniker innebär en säkerhetsrisk, och det skulle kräva stora åtgärder för att både kunna köra dem och samtidigt göra det på ett säkert sätt. För att göra sitt jobb borrade dessa drm-tekniker sig långt ner i operativsystemet och använde metoder som Microsoft inte tillåter program att använda längre eftersom att de kan utnyttjas av skadlig kod. Samtidigt är det ett problem att hundratals titlar som köpts lagligt i butik helt plötsligt inte startar längre, trots att själva spelen i många fall fungerar utmärkt.

I vissa fall har utvecklaren redan släppt en uppdatering som tar bort skyddet, eftersom det ibland ställde till problem redan när spelet var aktuellt. Annars är enklaste utvägen att se om spelet finns att köpa på sajter som Steam eller GOG, som säljer äldre spel i ett digitalt format som inte behöver skivor.

Många kommer dock sannolikt att leta upp program som tar bort skyddet från originalspelet i stället, så kallade ”no-cd crack”. Det är dock ironiskt eftersom att den typen av program och sajterna som sprider dem i sig är en säkerhetsrisk.

Det enda sättet att lagligt köra dessa spel utan att samtidigt betala för dem igen är att själv signera Safediscs drivrutin med ett testsignering. Det är dock både krångligt och dessutom öppnar det för just de säkerhetsrisker som Microsoft ville undvika.