Routern är en av de där prylarna i hemmet som alla har men som få på allvar förstår sig på. Många har fått en billig router på köpet med sitt bredbandsabonnemang, tryckt in den i väggen och sedan glömt helt. Eller så köpte de en någon gång i början av 2000-talet och har sedan inte tänkt på att uppgradera den efter de allt mer ökande behoven.

När sedan skrivaren på vindskontoret försvinner från nätverket titt som tätt, Netflix buffrar onödigt länge i sovrummet, Skype ser ut som en suddig version av Minecraft när du tar ut den bärbara datorn i trädgården, eller uppkopplingen till onlinespelet laggar, så är det lätt att skylla på internetuppkopplingen.

Tips: Så loggar du in på din Telia-router
Tips: Så loggar du in på din Asus-router
Tips: Så loggar du in på din Netgear-router

Men boven i dramat kan lika gärna hålla hus innanför dina väggar, i form av otillräckligt eller dåligt optimerat trådlöst nätverk. Utvecklingen av mobila enheter och annat som vill använda wifi har gått enormt snabbt på senare år, och kraven från stationära enheter som skrivbordsdatorn, spelkonsolen och smarta tv:n ökar också konstant.

Maxad bandbredd eller tillräckligt för alla

Routrarna med 802.11ac-teknik skryter med bandbredd på över en gigabit, eller till och med flera tusen gigabit.

Inte för att varje enskild pryl någonsin kommer behöva mer än ett par hundra megabit var. Utmaningen är snarare att det ska vara möjligt att problemfritt kunna ansluta massor av prylar utan att de stör varandra och äter upp det lokala nätverkets bandbredd.

Så en första sak att tänka på när du köper router är hur mycket trådlös bandbredd du egentligen behöver. Räkna med hundra megabit per pryl, och tänk sedan efter hur många du vill kunna ha utnyttja samtidigt. För det mesta är routrarna tydligt klassificerade med maximala bandbredden. AC1200 är 1,2 gigabit, AC3000 är 3 gigabit, och så vidare.

Vill du ha maxad prestanda fast till få enheter för att få extra hög nerladdningshastighet? Då är en riktigt kraftfull dubbelbandsrouter bättre än en trippelbandsrouter, men blir istället sämre ju fler prylar du ansluter.

Många nya lösningar

Sedan kan det finnas andra saker som avgör vilken router som är bäst för dig.

Vill du ha bästa prestanda för spel? Då är det en router med bra manuell prioritering som gäller, så du kan ge speldatorn sin egna gräddfil i nätverket. Har du massor av smarta, uppkopplade prylar i hemmet? Då kan en router med inbyggt virusskydd vara bra, eftersom du inte kan installera antivirus på övervakningskameran.

Tillhör du de som inte bryr dig om allt det där, utan bara vill ha stabilt wifi som funkar och är snabbt nog i varenda skrymsle och vrå i huset? Då är de nya routerpaket som kommit i mängder under 2017 rätt val för dig. De består av flera enheter som du placerar ut i hemmet, men är extra enkla att koppla in och konfigurera för klockrent wifi överallt.

En dator, eller massor?

Här har vi samlat våra tester från senaste två åren av några av de allra bästa hemma­routrarna just nu, av alla dessa olika typer. En del är pinfärska medan andra har ett eller ett par år på nacken. Men alla är fortfarane aktuella, med bra prestanda, byggda på modern teknik, och är lätta att hitta i svenska butiker.

Håller de vad de lovar och lever upp till kraven som ställs i ett aktivt digitalt hem? Kan vi göra en tung backup från datorn, strömma filmer från nasen, köra videosamtal, kolla på Netflix, tanka hem appar och spela onlinespel på full fart… samtidigt? Och hur bra når wifi-signalen till hemmets alla hörn?

Missa inte: Stor guide - så väljer du rätt router

Exakt hur det går i varje enskild situation beror på väldigt många olika faktorer. Ditt bredband, kvaliteten på wifi-mottagaren i de uppkopplade enheterna, om det finns närliggande trådlösa nätverk som stör, och mycket mer. Vi testar våra routrar i en villa med god marginal till grannarna för att minimera risken för störningar, och testar att både maxa uppkopplingen på en enskild pryl, och att koppla upp och använda ett helt gäng enheter samtidigt.

Det är en brokig skapa produkter, från biffiga monster med åtta antenner och och stöd för nya wigig-tekniken, till retroinspirerade routrar med stöd för öppen källkod, och även ett gäng nya och extra användarvänliga system för mesh-uppkoppling av satelliter för extra bra täckning.

Så gjordes testerna

Routrarna testades med fabriksinställningar och den senaste tillgängliga offentliga programvaran. Prestanda till enskild bärbar dator mättes med Iometer samt manuellt vid filöverföring via smb.

Routrarnas prestanda testades med smb-filöverföring mellan två datorer med ac-wifi-kort med mu-mimostöd, och dess räckvidd med en smartphone med stöd för samma teknik som strömmade 4k-video från Youtube. 

Vad passar dig bäst? Läs vidare!

Netgear Orbi RBK50 Kit (2-pack) Pris vid test: 3866 kr.

Bästa pris just nu: 3790 kr