Linksys WRT 3200 ACM: Routern som får nördarna på fall

Linksys WRT

Medan de flesta hemmaroutrar nu för tiden går i diskret svart eller vitt så har Linksys WRT-serie alltid haft en touch av klassisk design med touch av hur vi minns nätverksteknik såg ut för tio, femton år sedan.

Den har fyra rejäla fötter som ger den bra markhöjd för god kylning. Den är dessutom är lätt att hänga på en vägg i vilken riktning du vill. Fyra relativt korta antenner skruvas på på sidorna och baktill. Framtill sitter en ovanligt tydlig rad med dioder som ger dig bra koll på routerns status, även på lite avstånd.

WRT3200ACM är en dual band-router enligt standarden AC3200. Det är inte extremt, men den visar sig vara väldigt pålitlig och stabil med jämna hastigheter och god räckvidd. Den använder givetvis moderna tekniker som mu-mimo, och vad som verkar vara pålitlig beamforming som följer med bra när vi rör oss i lokalen.

Routern styrs snyggt och enkelt via en app eller ett webbgränssnitt. Linksys Smart Wifi som det kallas är ett av de snyggaste och mest rediga systemen för administration. Du kan antingen logga in lokalt till routern, eller via Linksys molntjänst. Det är fullt at bra funktioner, bland annat möjlighet att vara VPN-värd med OpenVPN. filserver, ftp-server och dlna-server. Här finns detaljerad manuell kilent- och applikationsprioritering.

Bra valDet som annars gör just Linksys WRT-routrar intressanta är att de är öppna för att helt flasha dess firmware och byta ut det mot ett skrivet i öppen källkod. Det finns grupper med hängivna öppen källkod-utvecklare som experimenterar med vad denna och andra routrar och liknande teknik kan göra och lägger till nya funktioner. Det är kanske inget som varenda Svensson nappar på och försöker sig på, men för den som vet vad de gör är det här en extra och riktigt bra ac-router som nu fått den sortens stöd.

Produktnamn: Linksys WRT3200ACM
Testad: December 2016
Tillverkare: Linksys
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (AC3200)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz
Trådlös teknik: Beamforming och mu-mimo
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 3.0, usb 2.0/esata
Trådlös säkerhet: Wpa2, wps
Upnp-stöd: Ja
Användargränssnitt: Webb, app
Övrigt: Filserver, gästnätverk, föräldrakontroll, OpenVPN-server mm
Storlek: 30 x 21,1 x 12,5 cm
Pris: 1 999 kronor hos Dustin Home.

Läs hela testet av D-link DIR-879 här!

plus

Lättanvänd inkl moln-admininstation
Stabil wifi utan döda zoner
Praktisk konstruktion med väggfäste
Bra pris

minus

Wifi-hastighet lite efter konkurrenterna
Ingen skrivarserver

Betyg 8 av 10

Linksys WRT3200ACM Pris vid test: 2499 kr.

Bästa pris just nu: 1790 kr