Linksys WRT32X: Ytterligare en router för nördarna

Linksys WRT-serie av routrar har en speciell plats i många lite nördigare hjärtan tack vare sin alltid solida tekniska plattform, en gedigen och praktisk konstruktion och framförallt stödet för öppen källkod med möjlighet att installera sin egen firmware på den i ramverket OpenWRT.

Linksys WRT32X router
Snygga tydliga dioer framtill är ett klart plus i kanten.

Allt det här gäller också nya WRT32X, men här breddar sig Linksys en aning och riktar även in sig på en annan typ av tekniskt krävande och kunniga användare; den inbitna pc-gamern. Här har Linksys lagt till en ny funktion, extra avancerad nätverksprioritering och optimering som tagits fram i samarbete med Rivet Network, en tillverkare som gör nätverkskort speciellt för gamers under namnet Killer. Det finns både för fast ethernet-anslutning och för wifi.

Höga prestanda för lagom antal användare

Om vi börjar med att se på WRT32X som en allmän router så är det en kraftfull – om än inte extrem –enhet med dubbla frekvensband, upp till 600 Mbit/s på 2,4 GHz och 2 600 Mbit/s på 5 GHz. Den passar bäst för att leverera snabb och stabil uppkoppling till en handfull enheter. Fyra stora antenner och bra beamforming boostar räckvidden, och i ett mindre hem upplever vi en markant förbättring av täckningen på 5 GHz jämfört med den lite äldre, men i teorin lika snabba, router som vi hade installerad.

Linksys WRT32X
Linksys WRT32X är em router med klassisk form. Lite kantig, med kylgaller upptill och fyra rejäla antenner.

På baksidan av routern sitter en wan och fyra lan-portar (alla i gigabit-klass, givetvis), samt två usb-portar, en usb 3.0 och en usb 2.0/ e-sata. Dessa används främst för att ansluta hårddiskar och använda routern som filserver. Funktioner som skriverserver eller mer avancerade mediaserverprotokoll får vi dock klara oss utan. Den är till exempel inte dlna-certifierad.

Prestanda är överlag riktigt bra för enskilda wifi-anslutningar, med stabila hastigheter på lite drygt 400 megabit per sekund till en bärbar pc med ac-wifi och mu-mimostöd i samma rum, och inte någon drastisk minskning i hastighet på lite avstånd.

Vässade svarstider med extrem prioritering
Specialstödet för Killer-kort gjorde den lite knepig att testa, visade det sig. Datorer med dessa är inte jättevanliga. Bygger du din egen dator finns det en handfull moderkort med Killers nätverkskort, och en del tillverkare av bärbara speldatorer har också sådana inbyggda, men det är fortfarande en minoritet av dem, främst modeller från MSI, Razer, Gigabyte och Alienware. Till slut fick vi tag på en Alienware-laptop med rätt hårdvara och kunde testa.

Det det handlar om är optimerad prioritering som kortar ner pingtider och minimerar lagg. Har du en pc med ett Killer-nätverkskort så får du här extra fördel med framförallt lägre latens och pingtider. Och jodå, det verkar faktiskt göra en rejäl skillnad. Med optimering aktiverad över ac-wifi gick vi från pingtider på mellan 80 och 141 millisekunder ner till mellan 21 och 44 millisekunder. 

Omdöme

Visst är det en imponerande router. Men bara för en väldigt specifik skara användare. Det här är i princip en Linksys WRT3200ACM, en router vi testat tidigare och gav toppbetyg. Samma kvalitéer, samma kapacitet och samma stabila prestanda. Det som är extra är just Killer-kompatibiliteten. På minussidan är den tyvärr också tusenlappen dyrare och saknar WRT3200ACM:s smidigare moln- och app-gränssnitt, och en hel del behändiga funktioner som kommer med det.

>> Läs fullständiga testet av Linksys WRT32X här

Fakta Linksys WRT32X

Testad: November 2017
Tillverkare: Linksys
Funktion: Router
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac3200)
Wifi-optimering: Mu-mimo, beamforming
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigiabit wan, usb 2.0/esata, usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Upnp/dlna: Ja/nej
Användargränssnitt: Webb
Övrigt: Filserver, stöd för OpenWRT-firmware, prioritering av Killer-nätverkskort, gästnätverk
Storlek (med antenner): 29,5 x 20,7 x 12,4 cm
Vikt: 0,8 kg
Pris: 2 490 kronor hos Netonnet.

Mätresultat, filöverföring (5 GHz)

1 m: 393,2 Mbit/s
5 m: 225 Mbit/s
8 m + innervägg: 201,3 Mbit/s

plus

Höga prestanda
Praktisk konstruktion
Stabil uppkoppling även på avstånd
Extra låg latens med Killer-nätverkskort
Stöd för OpenWRT

minus

Något högt pris
Få datorer med Killer-kort
Enbart webbgränssnitt
Få extrafunktioner

Betyg 7 av 10

Linksys WRT32X Pris vid test: 2199 kr.

Bästa pris just nu: 1699 kr