Netgear Nighthawk X6 R8000

Avancerad design

Netgear

Nighthawk är Netgears allra mest avancerade routrar, och designen har matchat attityden i namnet. Lådan har en låg profil, kylnings­galler på ovansidan och sex praktiska utfällbara antenner som är kortare och bredare än andra i testet. Den har en knapp för att slå av och på wifi och en annan för diodljus. Alla anslutningar sitter på baksidan, och monterar du Nighthawk X6 på väggen så pekar kablarna nedåt. Netgear-loggan hamnar dock upp och ner.

Läs mer: Så loggar du in på en Netgear-router

Installationen är en barnlek. Vi pluggar in med fast kabel och en webbläsare öppnas automatiskt. Installationsguiden som är på svenska ställer in wifi, uppdaterar programvara och låter dig installera ReadyShare Vault, som är ett väl fungerande backupprogram för att säkerhetskopiera datorn till en usb-disk ansluten till routern. Du kan också installera Netgear Genie, ett administrationsprogram som kan ersätta inställningarna via webbläsare. Där kommer du åt det mesta, men tyvärr inte allt. Genie finns också som IOS- och Android-app. I appen ingår också smarta verktyg som enkel filöverföring till och från mobilen och wifi-analysverktyg.

Routern kör standarden AC3200 och tre frekvensband. Du kan inte välja helautomatiskt läge, men de två 5 GHz-banden kan slås ihop till ett gemensamt ssid där routern väljer vilket frekvensband enheter ansluts till. I vårt test anslöt vi alla enheter utom en till 5 GHz och hade inga problem med prestandan. Vid test till en enskild dator kan vi också konstatera att hastigheten både är bra, stabil och att routern har övertygande lång räckvidd.

En intressant sak att notera är att ingen av routrarna i testet slår något hastighetsrekord. De snabbaste vi testat tidigare var Asus och Netgears dubbelbandsroutrar förra hösten, och här ställer de upp med trippelbandsmodeller som faktiskt har lite långsammare processor under huven. De nya är byggda mer för att hantera många användare än för att maxa ­prestandan för en.

Till en början såg det ut som om det inte gick att komma åt den utdelade disken via molnet, men det var bara för att informationen i routerns gränssnitt och i tryckt användarguide var minst sagt bristfällig.

Produktnamn: Netgear Nighthawk X6 R8000Bra val
Testad: November 2016
Kontakt: www.netgear.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac3200)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz + 5 GHz
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Upnp-stöd: Ja
Användargränssnitt: Webb, program, app
Fjärråtkomst: Filåtkomst via molntjänst

Mätresultat (megabit per sekund)
Filöverföring, 1 m:
 363,3
5 m: 317
8 m + innervägg: 272,6
20 m + 2 innerväggar: 133
Övrigt: Stöd för Apple Airprint, Itunes-server

Energiförbrukning: 14 W
Storlek (med antenner): 37,5 x 22,8 x 9,5 cm
Pris: 2 489 kronor hos CDON

plus

Utmärkt prestanda.
Exemplariskt gränssnitt.
Praktisk konstruktion.
Bra funktionsutbud.

minus

Ingen fjärradministration. 
Ingen helautomatisk konfiguration.

Betyg 9 av 10

Netgear Nighthawk X6 R8000 Pris vid test: 2249 kr.

Bästa pris just nu: 1799 kr