Netgear Orbi RBK50: Supersmart lösning med extra satellit

Netgear Orbi

Netgear Orbi är i grund och botten samma router som Netgears kantiga men alltid stabila Nighthawk-routrar, men i en ny och mer finrumsvänlig design. Den har dock en unik skillnad. Orbi-routern är tänkt att paras ihop med en specialbyggd extender, som Netgear kallar för "satellit". Vanligen säljs Orbi i ett paket med en router och en satellit.

Routern placerar du vid bredbandsuttaget, ofta i ena änden av huset, och sedan kompletterar du med satelliten i mitten av hemmet för bättre wifi-täckning.

De två enheterna i paketet är ihopsynkade från början, det är bara att plugga in och köra. Det är bara att packa upp, plugga in, slå på och vänta ett par minuter. Det går också att köpa extra satelliter löst, och är då nästan lika enkelt att ansluta.

Läs mer: Netgear router login - så loggar du in på din router

Sen har du ett bra färdigt och säkert wifi. Vill du in och meka har Netgear ett bra gränssnitt både på webben, i mobilapp, och som program på din pc. Det som gör Orbi extra unikt är att den har avsatt ett helt frekvensband bara för att låta de lösa enheterna prata med varandra. Det gör att det blir lika snabbt och stabilt som om du hade dragit en fast nätverkskabel. Du får visserligen bara ett dual band-wifi att koppla upp dig till, men det räcker väldigt långt för de flesta användare. Och det är snabbt, snyggt, säkert och stabilt.

Bra valDet här är inte routern för kontrollfreak med teknikkoll, utan för oss andra som bara vill att det ska fungera, vara väldigt lättskött och vara säkert. Tyvärr tycker vi kanske att Netgear har gått ett steg för långt på den punkten, och även tagit bort en del som även kan vara nyttigt för gemene man. När vi testade fanns inte ens gästnätverk, men det har Netgear lagt till i en uppdatering av den inbyggda programvaran sedan dess.

Produktnamn: Netgear Orbi RBK50 Kit
Testad: November 2016
Tillverkare: Netgear
Funktion: Paket med router och tillhörande extender
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac3000) mu-mimo
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz (samt 5 GHz internt)
Anslutningar, router: 3 st gigabit lan, 1 st gigiabit wan, usb 2.0
Anslutningar, extender: 4 st gigabit lan, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps, tkip
Upnp-stöd: Ja
Användargränssnitt: Webb, app, program
Storlek (per enhet): 17 x 7,9 x 22,6 cm
Pris: 3 790 kronor hos CDON

Läs hela testet av Netgear Orbi här!

plus

Snygga enheter
Mycket enkelt att installera och sköta
Goda grundprestanda
Utmärkt räckvidd
Förberedd för hemautomation

minus

Något dyr
Saknar vissa vanliga routerfunktioner

Betyg 8 av 10

Netgear Orbi RBK50 Kit (2-pack) Pris vid test: 3866 kr.

Bästa pris just nu: 3690 kr