Asus Lyra

Kratftullt och smart

Lyra är ett paket med tre runda, vita puckar med 15 centimeters diameter och en lätt välvd ovansida. En sak som ger pluspoäng är att Lyra-enheterna har fästen på undersidan för väggupphängning, vilket inte till exempel TP-link Deco har.

Asus Lyra
Varje enhet har en lampa för att indikera status. En jättelampa.

Trepack för hela hemmet

Rent praktiskt funkar den också ungefär likadant som Deco eller Linksys Velop. Det är tre identiska enheter, som alla kan funka som router eller som extender i ett så kallat mesh-system. Den enhet som kopplas in först och ansluts till ditt bredbandsuttag eller modem blir helt enkelt routern. Sedan placerar du ut de andra enheterna som, ”satelliter” och synkar dem med routern – eller med en redan ansluter satellit.

För det mesta brukar routrar ha dioder på framsidan som ger uppkopplingsstatus och varnar om något är fel. I Lyras fall är hela ovansidan en enda jättediod. Den lyser med ett milt blått sken när allt är som det ska, pulserar i olika färger under konfigurationen eller lyser rött om den tappar uppkopplingen. Det kan minst sagt vara lite irriterande att ha ljusshow i varenda rum, så lyckligtvis går det också att stänga av helt när konfigurationen av nätverket är klart.

Asus Lyra
Asus Lyra står snyggt på hyllan, men hänger också snyggt på väggen.

Varje enhet har två stycken gigabit ethernetportar som antingen ansluts till wan eller lan-portar. En smart sak med det är att eftersom varje enhet har två fasta nätverksportar får du ett ”fast” nät i varje rum du ställer en enhet. Så där kan du koppla in saker som inte har wifi, som skrivaren, nasen och stationära datorn.

Tre band, två för dig

Lyra är ett trippelbandsystem där två band, ett 2,4 GHz och ett 5 GHz är öppet för dig att ansluta till, och det tredje är dolt. Det används exklusivt för att skicka data mellan enheterna. Det innebär att vi har 867 Mbit/s i bandbredd på 5 GHz och 400 Mbit/s på 2,4 GHz att surfa, ladda ner och strömma på.

Asus Lyra
Två ethernetportar per enhet

Som bäst lyckas vi i våra tester komma upp i ungefär 450 Mbit/s till en enskild mottagare, och räckvidden för en enskild Lyra-enhet ser ut att ge oss stabila prestanda runt 200 Mbit/s på upp till tio meters håll så länge i vi inte har tjocka väggar mellan oss och routern.

Lätt att komma igång

Installationen av huvudroutern sker med en mobilapp som finns till Android och IOS. För det mesta lär det vara helt rätt för de flesta användare. Man kan koppla upp satelliterna på två olika sätt. Snabbast är med en wps-synkning. Tryck på wps-knappen på routern och nya enheten, låt det blinka i några minuter, och sedan är allt klart. Men gör du samma sak med hjälp av appen får du hjälp där att placera enheten på lagom avståndoch kan ange ett namn på varje enhet. Vi ser inte ut att kunna separera frekvensbanden på separata ssid, vilket är lite trist. 

Asus Lyra
Smart guide visar vägen till bra placering.

Lyra är lite långsam med överlämningen mellan noderna, och att vi kan få någon sekunds dipp i överföringen vid byte. Det är inget stort minus, men kan innebära korta avbrott eller buffring om du till exempel kör videosamtal.

Dubbla gränssnitt och extra säkerhet

Lyra har inga usb-portar. Men annars har den det mesta grundläggande. Vi kan konfigurera gästnätverk, föräldraskydd, prioritering och även lite mer avancerade saker som öppna brandväggsportar. Routern har även ett inbyggt extra säkerhetslager kallat AiProtection, som implementerar samma Trend Micro-säkerhet som TP-link erbjuder i sitt mesh-system Deco.Vill du ha lite mer kontroll finns det också ett webbgränssnitt, samma som i Asus andra routrar.

OmdömeBra val

För 3 900 kronor för tre enheter är Lyra billigare än Linksys Velop men dyrare än TP-link. Men det är ett system med samma kapacitet som Velop, nästan lika bra prestanda och med en del intressanta fördelar, från diskretare och mer praktisk design, fler funktioner som router och smarta inbyggda virusskyddet. I dagens utbud av system skulle vi nog rekommendera Lyra för den som behöver lite mer kapacitet. Enda stora nackdelen är att vi inte kan köpa lösa satelliter. Vi hoppas Asus börjar leverera det snart.

Fakta Asus Lyra MAP-AC2200

Tillverkare: Asus
Testad: Juli 2017
Funktion: Router och wifi mesh
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac2200) mu-mimo
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz + 5GHz
Antenner: 7 st interna
Anslutningar: 2 st gigabit lan/wan
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Användargränssnitt: App (Android 5.0, Ios 8.0 eller senare), webb
Prestanda, första enhet*: 449 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 10 meter.
Storlek (per enhet): 15 x 15 x 4,7 cm
Pris: 3 890 kronor hos Webhallen (3-pack)

Läs hela testet av Asus Lyra här!

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Goda prestanda
Lätt att konfigurera och använda
Många smarta routerfunktioner

minus

Lite lagg vid överlämning
Inga lösa enheter för expansion

Betyg 9 av 10

Asus Lyra (3-pack) Pris vid test: 3490 kr.

Bästa pris just nu: 3989 kr