Asus RT-AC3200: Stöd för mobilt bredband

Asus

RT-AC3200 använder tre frekvensband istället för de vanliga två, och har därför sex antenner. Routern kan ställas på ett bord eller hängas på väggen, opraktiskt nog med fasta nätverkskablar pekande uppåt.

Installationen är enkel, även om den automatiska guiden krånglar. Admin-gränssnittet är lite mörkt och murrigt, men Asus kryddar med pedagogisk information på svenska som gör det mesta begripligt.

Missa inte: Asus router login - så här gör du för att logga in

Tre frekvensband innebär ett på 2,4 gigahertz och två närliggande runt 5 gigahertz. För varje enskild uppkoppling innebär det inte högre prestanda, men det gör att fler kan samsas på samma nät utan att de stör varandra. Banden dyker som standard upp som separata ssid och sedan finns funktionen Smart Connect som gör att routern väljer bästa bandet för dig beroende på enhet. Det fungerar utmärkt, och RT-AC3200 klarar vårt test med många mobila enheter utan problem. Routern har också en tydlig funktion för att själv ställa in prioritet på bandbredden.

Prestanda är övertygande med hög topphastighet och god räckvidd. Routern har dock en tendens att tappa kontakten tillfälligt med enheter som är riktigt långt bort. För de flesta lär det dock inte innebära problem.

Bra valRoutern har gott om extrafunktioner, från föräldrakontroll till nerladdningsklient. Med den behändiga mobil­appen och webbtjänsten Ai­cloud får du tillgång till innehållet på en ansluten usb-disk oavsett var du befinner dig. Något Asus är ensamma om i testet är stödet för mobilt bredbandsmodem som kan anslutas till en av usb-portarna. Men så är RT-AC3200 också snäppet dyrare än konkurrenterna.

Produktnamn: Asus RT-AC3200
Testad: November 2016
Kontaktwww.asus.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac3200)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz + 5 GHz
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 3.0, usb 2.0 
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Upnp-stöd: Ja
Användargränssnitt: Webb, enskilda funktioner på app
Fjärråtkomst:Via molntjänst

Mätresultat (megabit per sekund)
Filöverföring, 1 m: 322,9
5 m: 216,1
8 m + innervägg: 193,8
20 m + 2 innerväggar: 116,1

Övrigt: Stöd för mobilt bredband på usb, Time Machine, bittorentklient.
Energiförbrukning: 15 W
Storlek (med antenner): 26,2 x 19,7 x 20,1 cm
Pris: 2 689 kronor hos CDON

plus

Bra prestanda.
Hög kapacitet med trippelband.
Många smarta funktioner.
Stöd för usb-modem.

minus

Priset.
Bitvis rörigt gränssnitt.
Enstaka stabilitetsproblem på långt håll.

Betyg 8 av 10

Asus RT-AC3200 Pris vid test: 2462 kr.

Bästa pris just nu: 2149 kr