Fler router-tester:


2023 förutspås bli året då vi börja bekanta oss med nya trådlösa nätverks-standarden wifi 7. Som vanligt är några av routertillverkarna heta på gröten och har redan börjat prata om wifi 7-produkter, framförallt TP-Link som redan presenterat kommande routrar. Branschorganisationen IEEE förväntas dock publicera den färdiga standarden först 2024.

Testade routrar
Redan under 2022 kom en försmak i form av wifi 6e-routrar. De anammar inte all den nya tekniken i wifi 7, utan främst en av dem: ett extra frekvensband på 6 GHz. Om du har en wifi 6e-klient, till exempel någon av de toppmobiler som släppts under året, eller en färsk bärbar dator av dyrare typ, så finns det chans att du kan ansluta dem till det. I så fall får du snabbare hastigheter i den egna trådlösa gräddfilen. Det är dock inte alla toppmobiler och datorer som stödjer detta, till exempel inte nya Iphone 14-serien.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Så kanske är wifi 6e mest en parentes, och det är bättre att vänta in wifi 7 för nästa stora uppgradering av hemnätverket. Behöver du en ny router precis nu, lagom för en lägenhet eller en mindre enplansvilla, så är de wifi 6e-routrar som finns givetvis intressanta, men det är inte heller uppenbart att de är smartaste valet. De kostar mycket och har du inte just många wifi 6e-mobiler och datorer att koppla upp så är det mest en onödig kostnad. De få mer prisvärda wifi 6e-routrar som finns ger dig lite bandbredd på 5 GHz, som de flesta av dina prylar kommer vilja använda.
 

Enkel wifi 6-router räcker långt

Därför känns det fortfarande vettigt att fokusera på wifi 6 för de allra flesta användare. Då behöver du inte betala hutlöst mycket för att få något riktigt bra som räcker i några år. Du kan göra det i väntan på att wifi 7 är en helt etablerad standard och det mesta du har i hemmet eller i fickan har stöd för det. Du kan också göra det i väntan på att det finns routrar till rimligt pris, för de första lär vara väldigt dyra. En del tillverkare indikerar till och med att de kommer att skippa wifi 6e helt, så det börjar mer och mer kännas som en parentes i utvecklingen.

Bor du i en medelstor lägenhet eller i en liten enplansvilla kan en enskild router göra jobbet, då behöver du inte wifi-förlängare och mesh. I alla fall om du har möjlighet att placera routern centralt i hemmet. 5 GHz-bandet på wifi 6 räcker för det mesta för bra nerladdnings- och strömningshastighet både en och två rum bort från routern.

Hur långt det då räcker beror på var du har bredbandsuttaget, ofta sitter det i hallen för fiberuttag eller intill en yttervägg om du har bredband via kabel-tv. Är det längre än 5 GHz-bandet räcker till så är 2,4 GHz på wifi 6 också både stabilt och relativt snabbt, och har mycket längre räckvidd. Du kanske inte kan strömma högupplöst, men du kan surfa utan problem, och ha wifi-uppkopplade smarta hem-prylar i hela hemmet utan risk att tappa kontakten.

Läs också: Så trimmar du din router på bästa sätt
 

Gammalt möter nytt

Vi har här testat ett antal fristående routrar som du kan köpa och plugga in idag, och som inte kostar alltför mycket. En del är helt färska, medan andra är betydligt äldre. En släpptes så tidigt som 2019, och var då en av de första billigare wifi 6-routrarna. Men routrar är en långlivad produkt och alla tillverkas fortfarande och säljs på bred front ute i svenska butiker. Det är inget som säger att en nyare är uppenbart mycket bättre än en äldre, som ju dessutom kan ha gått ner i pris sedan lansering. Därför blir det här återbesök av ett par, tre av de som testats under åren.

Läs också: Smarta finesserna du inte visste fanns i din router

De kostar alla mellan ungefär 1 500 kronor och upp till max 2 500 kronor och ger dig wifi 6-nät med bandbredd nog för ett par, tre användare att koppla upp sig samtidigt och göra tunga saker som att ladda hem filer och strömma högupplöst, samtidigt som flera andra surfar, mejlar och kommunicerar på lägre bandbredd i bakgrunden.

Det är inte extrema prestanda, du får inte gigabit-hastighet till en enskild användare i denna prisklass. Men det finns prestanda nog för att tillsammans väl kunna utnyttja en bredbandsuppkoppling på upp till en gigabit. Och mer lär du ju inte ha där hemma.

Tips: Så loggar du in på din Telia-router
Tips: Så loggar du in på din Asus-router
Tips: Så loggar du in på din Netgear-router

 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi gick igenom tidigare gjorda routertester samt tillverkarnas utbud av modeller vi inte testat och valde ut den på pappret bästa routern från vardera tillverkare för wifi 6-bruk med pris under 2 500 kronor. Det blev en mix av några nya och några äldre routrar.

De äldre har uppdaterats med aktuellt butikspris och eventuellt nytt omdöme. De nya routrarna har testats i en trerumslägenhet med gigabit bredbandsuppkoppling. Wifi-hastighet har mätts med Bredbandskollen och appen Wifi Speed Test på en Android-mobil med wifi 6 och med Iperf mellan en laptop med wifi 6 och en ethernet-ansluten stationär pc. Övriga funktioner, stabilitet och användarvänlighet har bedömts under vardaglig användning.

Asus RT-AX86S: Snabb liten router med extra spelfunktioner

Har många finesser och extra funktioner. Men framförallt är det en snabb router med bra räckvidd.

Asus RT-AX86S
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Med mycket bandbredd, höga hastigheter och Asus vanliga överflöd av funktioner får du här väldigt mycket för pengarna. Då routern också ger både god räckvidd och stabil drift är en rekommendation självklar. Det som kan avskräcka är att det inte är en superenkel router att administrera, det får du avgöra själv om du är teknikvan nog för.

Positivt

 • Hög kapacitet och hastighet
 • Utmärkt räckvidd
 • Mängder av bonusfunktioner

Negativt

 • Tar upp plats och sticker ut
 • Bitvis rörigt gränssnitt
Testad: December 2022
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Wifi-kapacitet: 574 + 4 804 Mbit/s
Lägst pris1 690 kronor hos MediaMarkt

Läs hela testet av Asus RT-AX86S


D-Link R32: Prispressad router för mindre hem

Inte D-Links billigaste wifi 6-router, men fortfarande billigare än de flesta, och du får en hel del för pengarna.

D-Link R32
Betyg 4 av 5

Omdöme

Ska du bara ha stabil wifi hemma i lägenheten och inte vill betala för mycket är D-Links nya router ett utmärkt val. Det går snabbt för det mesta och du får extra mycket bandbredd för äldre enheter på 2,4 GHz. Bor du för stort finns det dock risk för lägre hastigheter ute i periferin.

Positivt

 • Goda prestanda på rätt avstånd
 • Extra bandbredd på 2,4 GHz
 • Mycket lätt att hantera
 • Extra pressat pris

Negativt

 • Något kort räckvidd
 • Få extra funktioner
Testad: December 2022
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Wifi-kapacitet: 800 + 2402 Mbit/s
Pris: Från 1 090 kronor via Prisjakt

Läs hela vårt test av D-Link R32


Google Nest Wifi Pro: Står svajigt på egna ben

Hur bra funkar en Nest Wifi Pro-dosa som fristående router i en mindre lägenhet? Både bättre och sämre.

Google Nest Wifi Pro
Betyg 3 av 5

Omdöme

Nest Wifi Pro är en av få wifi 6e-routrar du kan köpa som inte kostar löjligt mycket, och den är utmärkt kompakt och diskret. Men mediokra prestanda och räckvidd, för få fasta portar och minimalt med manuell kontroll gör att den inte håller. Är wifi 6e är i sig värt besväret? Kanske, men bara kanske.

Positivt

 • Extra kompakt
 • Stöd för wifi 6e

Negativt

 • Halvdana prestanda
 • Kort räckvidd
 • Bara en lan-port
 • Mycket begränsad kontroll
Testad: December 2022
Trådlösa protokoll: Wifi 6/6e
Wifi-kapacitet: 574 + 2404 + 2404 Mbit/s
Lägst pris2 190 kronor hos Komplett

Läs hela vårt test av Google Nest Wifi Pro 1-pack


Linksys MR9600: Smidig router som tar lite plats

Avskalat yttre, få funktioner och smidigt gränssnitt. 

Linksys MR9600
Betyg 3 av 5

Omdöme

Linksys får pluspoäng för sin avskalade design som gör den lätt att placera ut, exemplarisk användarvänlighet, och bra räckvidd för både wifi 5 och wifi 6. Det är absolut inget fel på router- och wifi-kapaciteten, men vi saknar verktyg för manuell finjustering av wifi. Många konkurrenter har också tagit klivet till snabbare ethernet i denna prisklass, men det får vi klara oss utan här.

Positivt

 • Diskret, kompakt design.
 • God maxkapacitet.
 • Bra räckvidd.

Negativt

 • ”Bara” gigabit-ethernet.
 • Måttliga topphastigheter.
 • Få extrafunktioner.
Testad: Oktober 2020
Trådlösa protokoll: Wifi 1-6, Bluetooth för konfiguration
Wifi-kapacitet: 1147 + 4804 Mbps
Lägst pris: 1 790 kronor hos Amazon Sverige

Läs hela testet av Linksys MR9600


Netgear Nighthawk AX4 RAX40 – wifi 6-router för mindre hushåll

Nighthawk AX4 RAX40 är en enkel och billig wifi 6-router, men är den billig nog för vad du får?

Netgear Nighthawk AX4 RAX40
Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Här får du begränsat med bandbredd, inte lika bra prestanda på långt avstånd som konkurrenterna och minimalt med extra funktioner. Det är stabilt och lättanvänt, och kan passa i en mindre lägenhet, men bara om du får en väldigt bra deal på den. Annars finns det mycket bättre köp.

Positivt

 • Lätt att konfigurera och sköta
 • Bra filserverfunktion

Negativt

 • Begränsad kapacitet
 • Få extra funktioner
 • Sämre räckvidd än väntat
 • Enstaka långa svarstider
Testad: Oktober 2019, uppdaterad december 2022
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-6)
Wifi-kapacitetsklass: AX3000
Pris: 1 891 kronor hos Amazon Sverige

Läs hela testet av Netgear Nighthawk AX4 RAX40


TP-Link Archer AX73: Mycket wifi 6-prestanda till bra pris

Nya wifi 6-routern från TP-Link är en högpresterande router för små men aktiva hem.

Archer AX73
Betyg 4 av 5

Omdöme

För den som har många nya prylar som utnyttjar wifi 6, och ett inte alltför stort hem, ger Archer AX73 väldigt mycket uppkoppling till ett pressat pris. Dessutom med bra funktioner och smidigt gränssnitt. Det du inte får är maxad räckvidd, men det går att åtgärda tack vare mesh-stöd.

Positivt

 • Mycket wifi-kapacitet för pengarna
 • Höga, stabila prestanda
 • Snyggt, lättanvänt gränssnitt
 • Alla viktiga grundfunktioner och lite till

Negativt

 • Realtivt stor i måtten
 • Avancerade Homeshield Pro kostar extra
 • Kan bli trångt på 2,4 GHz
Testad: April 2021, uppdaterad december 2022
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Wifi-kapacitet: 574 + 4804 Mbps
PrisFrån 1 390 kronor via Prisjakt

Läs hela testet av TP-Link Archer AX73


Xiaomi Mi AIoT Router AX3600: Egen stil och lång räckvidd

Massor av antenner och udda design, men bakom en udda fasad döljer sig en uppfriskande snabb liten router till ett bra pris.

Zyxel Armor G5
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Xiaomis router är inte så unik och annorlunda som den först ser ut; bonusantennen och dess iot-profil är det minst intressanta med den. Istället är det en trevligt prispressad router med riktigt bra grundprestanda och räckvidd, om än inte högsta möjliga bandbredd. Ojämn uppkoppling hindrar den från toppbetyg.

Positivt

 • Höga hastigheter för prisklassen
 • Utmärkt räckvidd
 • Lätt att hantera

Negativt

 • Bred och otymplig
 • Få extra funktioner
 • Vissa stabilitetsproblem
Testad: December 2022
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Wifi-kapacitet: 574 + 2404 Mbit/s
Pris: 1 074 kronor hos Amazon Sverige

Läs hela testet av Xiaomi Mi AIoT Router AX3600