D-link DIR-890L: Rejäl och färgglad

D-link

D-Link DIR 890-L är den mest iögonfallande router vi någonsin testat, en rejäl bjässe i ett knallrött chassi som gör att den ser ut som någon sorts ­jättelik utomjordisk loppa. Speciellt tack vare sex stora spretande antenner runtom. DIR-890L ställs på ett bord eller hängs upp på väggen, men är inte diskret i något av fallen och kablarna spretar uppåt.

Installationsgränssnitt och gränssnitt för administration är på engelska. En mycket enkel bildbaserad snabbstartsguide medföljer. Men det blir lite förvirrande, då anvisningar i form av klisterlappar på routern direkt motsäger anvisningar i snabbstartsguiden. Följer vi snabbstartsguiden går det dock lätt att komma igång.

D-Links router är lite begränsad inställningsmässigt jämfört med de andra om du vill in och detaljkontrollera wifi-optimisering och säkerhetsinställningar. Å andra sidan är den väl inställd för ett vanligt hemnätverk från början, så vi ser ingen anledning att böka i det.

Vi ser endast ut att ha autoläge för val av frekvensband. Det motsvarar Smart Connect på Asus router, men eftersom funktionen här är förvald, och såvitt vi kan se är enda alternativet, så har den inget namn i D-Links router.

Det gör att vi inte kan vara helt säkra på hur vi ansluter i vårt prestandatest, till snabba 5 GHz eller långsammare 2,4 GHz med längre räckvidd? Då samtliga filöverföringar och videoströmning upp till 4k-upplösning funkar felfritt, även när vi utmanar routern med alla datorer, telefoner och plattor vi har samtidigt, antar vi att den vet vad den gör.
Bra val 
Webbgränssnittet är ljust och spartanskt och för att komma åt användbara funktioner får man klicka runt lite. Här hittar vi bland annat en föräldrakontrollfunktion och en lättanvänd QOS-meny. D-Links funktion för lokal delning av usb-disk heter Shareport och kan nås via molntjänsten Mydlink. Disken kan också nås från IOS och Android-enheter med en behändig app

Produktnamn: D-Link DIR-890L
Testad: November 2016
Kontakt: www.dlink.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1750)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz + 5 GHz
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Upnp-stöd: Ja
Användargränssnitt: Webb, enskilda funktioner på app
Fjärråtkomst: Filåtkomst /admin via molntjänst

Mätresultat (megabit per sekund)
Filöverföring, 1 m:
 324,1
5 m: 201,3
8 m + innervägg: 143,3
20 m + 2 innerväggar: 127,1

Energiförbrukning: 12,5 W
Storlek (med antenner): 38 x 25 x 13 cm
Pris: 2 349 kronor hos Webhallen

plus

Utstickande design.
God prestanda.

minus

För utstickande design? 
Begränsade möjligheter till inställningar.

Betyg 8 av 10

D-Link DIR-890L Pris vid test: 1790 kr.

Bästa pris just nu: 2199 kr