F-Secure Sense – router och antivirus i ett

Det är svårt att säga om F-Secure Sense ska ses som en produkt eller som en tjänst. I grund och botten är det en router för hemmet, med grundläggande funktionalitet och wifi-kapacitet i mellanklass. Lagom för en lägenhet eller kanske till och med en mindre enplansvilla.

Bara som router är Sense en stilig och kompakt enhet med dolda antenner, dubbla frekvensband och ac-wifi med upp till 1 750 megabit per sekund i kapacitet. Det är långt ifrån den mest högpresterande router vi testat, men den duger utan problem för att få full täckning med bra hastighet i alla hörn i en två till tre rums lägenhet. Behöver du längre täckning så går det alltid att gå ner på 2,4 GHz, så länge du inte behöver maxad hastighet, eller komplettera med vanliga homeplugs och extenders.

F-Secure Sense router
F-Secure Sense är en stilren ebhet i grått och vitt, helt byggd för att skötas från en smartphone

Kom igång med app

Sense gör som många andra moderna routrar just nu och satsar på extra enkel installation och konfiguration. Den har inbyggd bluetooth för det, och allt du behöver göra är att ladda hem en app plugga in strömkontakten och följa enkla steg-för-steg-instruktioner på skärmen. Appen hittar automatiskt routern, konfigurerar den, och ansluter telefonen till dess wifi när allt är klart.

Sedan har du alla kontroller till routern i samma app, med ett fåtal inställningsmöjligheter i ett avskalat och snyggt gränssnitt. Det här är inte en router för kontrollfreak som vill tweaka sitt nätverk i detalj, utan för dig som bara vill ha ett som funkar stabilt och bra till det mesta. Kanalval, QoS, wifi-säkerhet och brandvägg är helautomatiska och ingenting du kan ta kontroll över. Du kan välja wifi-lösenord och nätmask till wan och lan, men det är i stort sett allt i traditionell routerväg som går att göra.

F-Secure Sense
F-Secure Sense har en wan-port och tre lan, alla i gigabit-klass.

Skyddar allt uppkopplat

Den här routern skyddar datorer, telefoner och plattor i nätverket i stort sett på samma sätt som om de hade antivirus installerat – de flesta hot idag kommer ju via Internet, och kan därmed motas vid grind redan i routern. Det finns givetvis undantag, du kan ju fortfarande råka få skadlig kod via en usb-pinne eller liknande, och om du befinner dig utanför ditt hemnätverk med Sense så är du ju då inte skyddad.

Framförallt är det det växande utbudet av smarta hemmet-prylar som gör den här sortens lösning extra intressant. Du kan inte installera säkerhetsprogram på smart-tv:n, spelkonsolen, uppkopplade belysningssystemet eller nätverkskameran. Men med den säkerheten i routern får du ändå ett skydd.

F-Secure är inte de enda som erbjuder den här sortens lösning. Bitdefender och Norton har en varsin router på gång av samma typ, och Asus och TP-link hör till traditionella routertillverkare som har implementerat liknande skydd i vissa av sina routrar, med skydd från antivirusföretaget Trend Micro. Så förhoppningsvis blir det allt vanligare i framtiden.

F-Secure Sense
Sense har ett webbgränssnitt, på sätt och vis. Här hittar vi inga administrationsmöjligheterr, bara en länk för att ladda hem säkerhetsprogram till Windows för kompletternade skydd när routern inte kan skydda dig. 

Säkerhet är abonnemang

I priset för Sense, 1 999 kronor om du beställer den på F-secures webb, ingår det också ett helårsabonnemang på säkerhetsprogram för Windows och säkerhetsapp för Android – samma app som du även konfigurerar routern med. Så du får även fullgott skydd från hot som inte kommer via din egen Internet-lina, till exempel mobila uppkopplingen på telefonen, wifi på fiket, eller ett infekterat usb-minne.

Efter ett år får du förnya Sense-abonnemanget, och då kostar det 99 kronor per månad, både för dessa appar och för att hålla säkerhetsfunktionen i routern aktiv. Det är lite dyrare än många säkerhetspaket för datorer och plattor, men med tanke på att du kan skydda obegränsat antal enheter, och även får skydd för tv:n, nätverkskameran och så vidare, kan det vara väl värt det i ett aktivt och uppkopplat hushåll.

Omdöme

Som koncept och som trygg säkerhetsfunktion i de allra flesta hem är F-Secure Sense en riktigt intressant enhet för de som bara vill kunna surfa, strömma och spela säkert och inte har höga konfigurationskrav på sitt hemmanätverk. Att den dessutom både är snygg och smidig att använda är också pluspoäng i det fallet.

Tyvärr känns det som om den kommer lite till korta som just router. F-Secure släpper Sense utan flera funktioner som känns som standard i en bra hemmarouter 2017 och lovar att de ”är på väg”. Vi tycker nog att de kunde ha väntat tills de var på plats istället. Och några fler av de mest grundläggande inställningarna hade det varit trevligt att få tillgång till.

>> Läs hela testet av F-Secure Sense

Fakta F-secure Sense

Testad: Juli 2017
Tillverkare: F-secure
Funktion: Router med virusskydd
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (AC1750), bluetooth 4.0/LE
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wpa2
Upnp-stöd: Ja
Användargränssnitt: App (IOS 9, Android 4.4 eller senare)
Övrigt: Brandvägg, inbyggd internet-säkerhet
Storlek: 12,5 x 9 x 21,7 cm
Pris: 1 999 kronor hos Netonnet, därefter 1 188 kr per år för skydd.

Mätresultat, filöverföring 5 GHz till brygga

1 m: 301,1 Mbit/s
5 m: 261 Mbit/s
8 m + innervägg: 129,9 Mbit/s
20 m + 2 innerväggar: 31,1 Mbit/s (dock ostadig kontakt med routern)

plus

Lätt att installera och sköta
Funkar även med trådlös wan
Godkänd täckning och prestanda
Säkerhetsprogram och appar ingår

minus

Få extra routerfunktioner
Minimala möjligheter till egna inställningar
Löpande kostnad för fortsatt skydd

Betyg 7 av 10

F-Secure SENSE Pris vid test: 1988 kr.

Bästa pris just nu: 1590 kr