Google Wifi: Minimalistiska dosor med samma funktion

Mesh-wifi innebär att du har ett nätverk av wifi-extenders som alla pratar med varandra. Datan tar sedan automatiskt snabbaste vägen mellan dem för att nå från routern till dig. Det är ett smart sätt att få bra wifi-täckning i hela huset, istället för att satsa allt på en överdimensionerad router i mitten.

Google Wifi är ett mesh-system i samma stil som Linksys Velop, Netgear Orbi, Asus Lyra och TP-link Deco. Faktum är att det egentligen är föregångaren till dessa, och var en av de allra tidigaste mesh-systemen för konsumenter i bland annat USA, innan de traditionella routertillverkarna släppte sina. Det är en avskalad liten router med förenklad konfiguration och främst tänkt att styras med en mobilapp.

Google Wifi
Google Wifi lyser med ett blått sken när den väntar på att bli installerad. Sedan växlar den till vitt. Stör du dig på att det lyser går det att ställa in ljusstyrkan eller släcka dioderna helt.

Stabil uppkoppling och fejkat fast nät

Varje enhet har två gigabit ethernet-portar. I första enheten används en port för att ansluta till bredbandet, och i de andra kan portarna användas för att ansluta prylar som inte har wifi, exempelvis en nas eller en skrivare.

Google Wifi säljs liksom flera av konkurrenterna vanligen i pack om tre enheter. Det går också att köpa en enskild enhet om du bara ska ha wifi för en liten lägenhet eller för att bygga ut ditt befintliga för extra täckning. Inbyggt i den kompakta dosan finns fyra wifi-antenner, som precis som de flesta modernare wifi-åtkomstpunkter använder sig av beamforming för bästa möjliga signal till andra enheter och klienter. Räckvidden för en dosa är lite knappt tio meter och en eller kanske två innerväggar, innan det är dags att placera en extender. Helt i klass med övriga liknande produkter vi har testat.

En viktig funktion i ett mesh-system är överlämning mellan noderna, så att du kan gå från rum till rum utan att få lagg eller andra problem. På den punkten tycker vi att Google Wifi sköter sig utmärkt.

Google Wifi
På undersidan hitter vi en stadig gummifot, usb c-uttag för eladaptern och två gigabit-nätverksportar. Någon usb som många andra routrar har för att till exempel kunna ansluta skrivare eller hårddisk finns däremot inte.

Begränsad kapacitet och delad kanal

Du kan med andra ord ansluta två till tre prylar och få ungefär samma hastighet på alla samtidigt. Då är istället flaskhalsen hur snabb din bredbandsuppkoppling är. Ska du till exempel strömma film så klarar du dig på under 50 megabit. Netflix rekommenderar 25 megabits uppkoppling för att strömma film i 4k, till exempel.

En del bandbredd i nätet går dock bort för kommunikationen mellan noderna. Data ska inte bara skickas till dig, de ska skickas från routern till närmsta nod, och sedan till dig. Google Wifi är ett dual band-system, där både du och noderna delar på samma 5 GHz-frekvens för snabb dataöverföring. Här har några av de dyrare alternativen istället trippelband med dubbla 5 GHz-kanaler, varav en är helt avsatt för systemets interna kommunikation.

Enkel som router, bra för smarta hemmet
Som router är Google Wifi sedan en enkel historia. Du kan inte göra särskilt mycket när det kommer till avancerade detaljinställningar. Du har en säkerhetsnivå, wpa2 och inget annat. Det går också att loga in med wps-knapp från vilken av noderna som helst. Det går också att öppna upp portar och reservera fast ip-nummer till enskilda anslutna prylar som behöver det, och du kan slå av och på upnp pch ipv6. Här kan du också välja att prioritera en enhet som får gräddfil i nätverket, vilke kan vara smart om du till exempel vill strömma högupplöst film på tv:n och samtidigt undvika lagg för att någon kör igång en tung nerladdning på datorn.

Bra valOmdöme

Google Wifi må vara pionjär på mesh-wifi för konsumenter internationellt, men här i Sverige är företaget en uppstickare som ska slå sig in bland etablerade produkter. Hårdvaran håller god klass och prismässigt får vi den kapacitet i wifi-nätverket vi betalar för. Men konkurrensen är hård. TP-link Deco M5 är i samma prestandaklass och faktiskt lite billigare, och med senaste uppdateringen stödjer även den IFTTT. Den lite dyrare Asus Lyra har även den kommit i en ac1300-version i samma prisklass. Google Wifi är ett bra val om du vill ha mesh där hemma.

>> Läs hela testet av Google Wifi här

Fakta Google Wifi

Testad: Oktober 2017
Tillverkare: Google
Funktion: Router och wifi mesh
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200), bluetooth smart setup
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz
Antenner: 4 st interna (plus 1 för bluetooth)
Anslutningar: 2 st gigabit lan/wan
Trådlös säkerhet: Wpa2, wps
Användargränssnitt: App (Android 5.0, Ios 8.0 eller senare)
Prestanda, första enhet*: 440,3 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 9 meter.
Storlek (per enhet): 10,5 x 10,5 x 6,9 cm
Vikt (per enhet): 327 gram
Pris: 3 690 kronor hos Kjell och Company.

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Snygga små enheter.
God räckvidd och stabila prestanda.
Mycket lätt att installera och sköta.
Hue- och IFTTT-stöd.

minus

Begränsad kapacitet.
Få möjligheter till detaljinställningar.
Kan vara svårt att få till optimal placering av noder.

Betyg 8 av 10

Google Wifi Pris vid test: 1490 kr.

Bästa pris just nu: 1389 kr