Linksys Velop: Smidigt system tar kål på wifi-strulet

Velop

Linksys Velop fungerar lite som Netgear Orbi – en router och ett gäng extenders i ett paket – men skiljer sig åt i teknik och upplägg. Det är även det en elegant designad enhet som är snygg att placera ut i rummen, dessutom extra kompakt, bara 8x8 centimeter, samt ett par decimeter hög.

Velop är en trippelbandsrouter (2,4 GHz och dubbla 5 GHz) med en maxkapacitet på 2 200 Mbit/s, som både är router, wifi-extender med mesh-teknik och trådlös nätverksbrygga. Den antar helt enkelt automatiskt den roll som du kopplar in den som. Velop säljs som enskild enhet, eller i två- och tre-pack, och du kan alltid köpa fler i efterhand.

Den har väldigt få externa anslutningar, bara två nätverksportar. Men det blir ju egentligen fyra eller sex portar om du köper ett två- eller tre-pack. Och ska du bara ha en kan du lika gärna köpa en ”vanlig” router som med stora externa antenner har lite bättre räckvidd. Vi saknar dock usb, Velop kan varken vara fil- eller skrivarserver. Andra vanliga funktioner som gästnätverk, föräldrakontroll och enhetsprioritering finns, men de är ganska förenklade, och du kan göra ovanligt få detaljinställningar i nätverket.

Bra valMen det den kan göra gör den suveränt. Det är extremt enkelt att installera. Du laddar hem en app till mobilen, pluggar in enheterna en efter en och låter appen göra jobbet. Den ansluter till Velop-enheten via bluetooth, och sköter nästan all konfiguration på egen hand. Sedan pluggar du in fler enheter på lagom avstånd, som blir till extenders i ett så kallat mesh-nätverk. Det är smidigt, enkelt och gör underverk mot döda wifi-zoner.

En sak att tänka på är att Velop inte har något traditionellt webbgränssnitt. Enda sättet att administrera den är just med mobilappen till IOS eller Android. Så har du Windows-telefon eller ingen smartphone alls är det inget för dig.

Produktnamn: Linksys Velop
Testad: Januari 2017
Tillverkare: Linksys
Funktion: Router och wifi mesh
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac2200) mu-mimo
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz + 5 GHz
Antenner: 6 st interna
Anslutningar: 2 st gigabit lan/wan
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Användargränssnitt: App (Android 4.4, Ios 8.0 eller senare)
Storlek (per enhet): 7,8 x 7,8 x 18,5 cm
Pris: 2 279 kronor (1-pack), 2 790 kronor (2-pack), 4 490 kronor (3-pack) hos Inet.

Läs hela testet av Linksys Velop här!

plus

Bra prestanda
Extremt enkel anslutning och kontroll
Mycket bra täckning med flera enheter

minus

Få funktioner utöver wifi
Ganska dyrt

Betyg 8 av 10

Linksys Velop WHW0301 (1-pack) Pris vid test: 2099 kr.

Bästa pris just nu: 1390 kr