Routern är en av de där prylarna i hemmet som alla har men som få på allvar förstår sig på. Många har fått en billig router på köpet med sitt bredbandsabonnemang, tryckt in den i väggen och sedan glömt helt. Eller så köpte de en någon gång i början av 2000-talet och har sedan inte tänkt på att uppgradera den efter de allt mer ökande behoven.

När sedan skrivaren på vindskontoret försvinner från nätverket titt som tätt, Netflix buffrar onödigt länge i sovrummet, Skype ser ut som en suddig version av Minecraft när du tar ut den bärbara datorn i trädgården, eller uppkopplingen till onlinespelet laggar, så är det lätt att skylla på internetuppkopplingen.

Tips: Så loggar du in på din Telia-router

Men boven i dramat kan lika gärna hålla hus innanför dina väggar, i form av otillräckligt eller dåligt optimerat trådlöst nätverk. Utvecklingen av mobila enheter och annat som vill använda wifi har gått enormt snabbt på senare år, och kraven från stationära enheter som skrivbordsdatorn, spelkonsolen och smarta tv:n ökar också konstant.

Nya tider, nya krav

Routrarna med 802.11ac-teknik skryter med bandbredd på flera hundra, eller till och med upp till ett par tusen megabits bandbredd.

Inte för att varje enskild pryl någonsin kommer behöva mer än ett par hundra megabit var. Utmaningen är snarare att det ska vara möjligt att problemfritt kunna ansluta massor av prylar utan att de stör varandra och äter upp det lokala nätverkets bandbredd.

En dator, eller massor?

Här har vi samlat våra tester av några av de allra bästa hemma­routrarna just nu. Håller de vad de lovar och lever upp till kraven som ställs i ett aktivt digitalt hem? Kan vi göra en tung backup från datorn, strömma filmer från nasen, köra videosamtal, kolla på Netflix, tanka hem appar och spela onlinespel på full fart… samtidigt? Och hur bra når wifi-signalen till hemmets alla hörn?

Missa inte: Stor guide - så väljer du rätt router

Exakt hur det går i varje enskild situation beror på väldigt många olika faktorer. Ditt bredband, kvaliteten på wifi-mottagaren i de uppkopplade enheterna, om det finns närliggande trådlösa nätverk som stör, och mycket mer. Vi testar våra routrar i en villa med god marginal till grannarna för att minimera risken för störningar, och testar att både maxa uppkopplingen på en enskild pryl, och att koppla upp och använda ett helt gäng enheter samtidigt.

Det är en brokig skapa produkter, från biffiga monster med åtta antenner och och stöd för nya wigig-tekniken, till retroinspirerade routrar med stöd för öppen källkod, och även ett par nya och extra användarvänliga system för mesh-uppkoppling av satelliter för extra bra täckning.'

Vad passar dig bäst? Läs vidare!

Netgear R8000 Pris vid test: 2290 kr.

Bästa pris just nu: 2084 kr