Läs även

Nya standarden för trådlösa nätverk Wifi 6, även känt under sitt mer tekniska namn 802.11ax, introducerades så smått ungefär den här tiden förra året. Under 2019 har det lossnat rejält, med både ett gäng routrar och ett gäng klienter, alltså saker att koppla upp till routrarna.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Toppmobilerna från de två stora tillverkarna Apple och Samsung stödjer bägge Wifi 6. Under hösten har det också tagit fart med Wifi 6 i bärbara datorer, tack vare Intels senaste processorgeneration som gör det enklare att bygga in i en laptop. Och fler lär det bli nästa år, med kommande Snapdragon-processorer, och AMD-plattformar som adopterar samma stöd.

Få router-tillverkare tar klivet

När det gäller just routrar ser vi en viss försiktighet från många tillverkare. Vi sökte under hela året efter Wifi 6-nyheter från branschen, men beskedet från till exempel Linksys och D-link är att de väntar med att lansera Wifi 6-routrar tills 2020. En orsak till det är att standarden faktiskt inte klubbats igenom förrän i september i år – de tidigare routrarna är byggda på ett utkast av specifikationen.

Så trimmar du din router på bästa sätt

Det är bara de tre tillverkare som redan tidigt i år satsade på nya standarden och som så här framåt senhösten har Wifi 6-routrar som du kan köpa. Så har det ofta varit de senaste åren, Netgear, Asus och TP-link i framkant med ny teknik och innovationer, till exempel mesh-nätverk och routrar med inbyggt antivirus. När konkurrenterna väl kommer ikapp brukar de vara bra, men det kan dröja.

Asus routrar
Stor till smått. Det är variation på routrarna i Wifi 6-klass, både i storlek och kapacitet.

Men det är definitivt dags att se efter vad som finns på marknaden och vilken Wifi 6-router som kan passa dig. För tekniken innebär en hel del riktigt påtagliga förbättringar. Har du skaffat en ny Iphone eller Galaxy Note finns det vissa fördelar, speciellt för trådlösa täckningen i hemmet, men de begränsas för det mesta av bandbredden i din internetuppkoppling.

Mer än bara hastighet

Det är framför allt med datorer som skickar data mellan varandra eller till en separat filserver på lokala nätverket som vi märker skillnaden. Wifi 6 innebär en prestandaförbättring på i teorin upp till 37 procent till en enskild mottagare, och i våra mätningar får vi ett kännbart lyft i prestanda.

Det viktigaste är dock inte ökad hastighet till varenda dator, utan att totala kapaciteten går upp. En trippelbandsrouter med Wifi 6 kan ha så mycket som strax under 10 gigabit snabb 5 GHz-uppkoppling som datorer, plattor och telefoner kan dela på. Och med nya smartare sätt att paketera data är Wifi 6 bättre på att hantera kommunikation med många prylar, samtidigt som Wifi 6 också innehåller innovationer som gör kommunikationen mindre känslig för störningar från andra enheter eller närliggande nätverk. Det blir extra intressant när vi spanar in i framtiden och ser hur smarta hem kopplat upp precis allt.

Smarta finesserna du inte visste fanns i din router

En annan intressant trend är att det inte bara är wifi som går snabbt i dessa routrar, utan samtidigt det vi att fasta anslutningar blir vassare och vassare. Det snabbaste vi brukar se på fasta nätverksportar är en gigabit, men det finns sedan några år en 10-gigabitsstandard. Den är dock svår att få till i hemmet, så den kräver specialkablar.

Däremot har det numera börjat dyka upp 2,5G-portar som alltså har 2,5 gigabits hastighet, och som kan leverera det med nätverkskabel av typen Cat 5e, den vanligaste typen i ett hemnätverk. Flera av våra testade routrar har en sådan port. Och alla utom en stödjer dessutom länkaggregering. Det innebär att du kan koppla två nätverkskablar till en och samma dator som har dubbla portar, och få dubbla hastigheten, eller i alla fall nästan den dubbla.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi kontaktade de tre leverantörer som idag har Wifi 6-routrar på marknaden och bjöd in dem att ställa upp med två routrar var, en enklare och billigare modell för mindre hem och en dyrare för maxad prestanda. Vi kontrollerade också med övriga leverantörer så att de inte hade en första Wifi 6-router på gång. Av de tre aktuella tillverkarna fick vi in två routrar från Asus och Netgear. TP-link har bara en aktuell router på den svenska marknaden.

Routrarna testades alla fabriksnya, och uppdaterades till senaste skarpa inbyggda mjukvaran med respektive routers inbyggda rutin för att ladda hem och uppdatera dessa, antingen vid första uppstart eller efteråt i gränssnittet. Laptop och webbläsare användes för konfiguration. Prestanda mättes i Passmark Performance Test samt manuella filöverföringar mellan två ramdrive-enheter på en stationär dator med TP-link Archer AX3000E och en laptop med Killer Wifi 6 AX1650s.

Tips: Så loggar du in på din Telia-router
Tips: Så loggar du in på din Asus-router
Tips: Så loggar du in på din Netgear-router

Netgear Nighthawk AX12 RAX200 Pris vid test: 4890 kr.

Bästa pris just nu: 4370 kr