Läs även

De senaste två åren har det skett väldigt mycket i routervälden, och det mest har haft med mesh-nätverk att göra. Alla tillverkare storsatsar på smarta flerdelade paket som ger dig extra bra wifi-täckning i hemmet. Dessa har också förenklat och bantat ner funktionaliteten i systemen, till att bara fokusera på just bra bredd på wifi.

Tips: Så loggar du in på din Telia-router
Tips: Så loggar du in på din Asus-router
Tips: Så loggar du in på din Netgear-router

Men alla behöver inte utöka täckningen. I ett lite mindre hem kan en enskild åtkomstpunkt räcka bra, speciellt om den har bra antenner och modern teknik för att fokusera och optimera signalen.

Mer kraft, mindre räckvidd

Då kan en mer traditionell kraftfull hemmarouter vara ett bättre alternativ. En sådan har i regel fler inbyggda funktioner, större möjlighet att själv optimera inställningar, och kraftfulla processorer som kan processa mycket datatrafik för att leverera snabb internetuppkoppling. De kostar ungefär lika mycket som ett mesh-paket, från runt 3 000 kronor till runt 5 000 kronor.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Den här sortens routrar marknadsförs fortfarande ofta som att de är till för större hem, men det anser vi är felaktigt. Så var kanske fallet för ett par år sedan innan mesh kom in i bilden. Dessa routrar är snarare till för extra krävande användare som vill ha snabb uppkoppling, eller extra många användare på en och samma gång (eller både och).

Routrar
Maxad ac-router eller minimalistisk mesh? Det kostar ungefär lika mycket och är bra i olika situationer.

Du som laddar hem eller laddar upp tunga filer, har egen mediaserver med 4k-film hemma, spelar spel och vill ha minimal reponstid och vill strömma onlinefilm av hög kvalitet till flera mottagare obehindrat. Flera av routrarna vi testat här kallar sig för ”gaming-routrar”, och ska ha funktioner som kan optimera trafiken för att få minimalt med störningar i just onlinespel.

Missa inte: Stor guide – så väljer du rätt router

Bäst, än så länge

Den senaste standarden för wifi-teknik – 802.11ac, numera även kallat Wifi 5 – har funnits i många år nu. Routrar som maxar ut vad du kan göra med den tekniken har gått att köpa sedan ett par, tre år tillbaka. Ett par av routrarna i detta test är faktiskt så pass gamla, och lanserades redan 2016, men har sjunkit rejält i pris och fått fler funktioner sedan dess.

Nästa år förväntar vi oss att uppföljaren 802.11ax eller Wifi 6 kommer att börja dyka upp i routrar ock enstaka mottagare, men det lär fortfarande dröja några år innan den nya tekniken blir så pass vanlig att gemene man behöver fundera på att investera i den. Tills dess kan en 802.11ac-router som dessa hålla dig på topp nätverksmässigt i några år i väntan på nästa våg.

Läs även: Test av bästa mesh-router

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp och kontaktade samtliga tillverkare som vi hittade på Prisjakt, som hade routrar i den klass vi eftersökte – 802.11ac-wifi med tre frekvensband och minst gigabithastighet på 5 GHz, gigabit ethernet-switch samt usb-port för minst filserverfunktion. Av sju tillfrågade leverantörer var det fem som hade aktuella modeller att ställa upp med. D-link och Zyxel meddelade att de avstod då deras modeller var på väg att fasas ut.

Routrarna testades efter fabriksåterställning samt uppdatering till senaste mjukvara, i en liten enplansvilla med relativt få störande wifi-nätverk runtom och fiberanslutning till internet.

Prestanda mättes med filöverföring mellan en laptop och en ssd ansluten till usb-3-uttag på routern uppsatt som smb-filserver. Vi utförde också Speedtest och Brebandskollen till dator och mobiltelef – bägge med stöd för 802.11ac och upp till 2x2 mimo. Mätresultaten i detta test ger en bild av prestandaskillnader mellan routrarna till en enskild klient, men ska inte jämföras med resultaten i tidigare routertester, då både testlokal och testutrustning är nya.

Netgear Orbi RBK50 Kit (2-pack) Pris vid test: 3866 kr.

Bästa pris just nu: 3490 kr