PC för Alla Bäst i testAsus RT-AC5300: Höga prestanda och många mervärden

Asus mest kraftfulla router finns i två snarlika versioner: RT-AC5300 och GT-AC5300. Den senare säljs under Asus ROG-varumärket och har specialfokus på just spel. Här har vi testat den lite mer mångsidiga RT-AC5300 som förutom riktigt höga prestanda levererar en mängd intressanta funktioner.

Till det yttre är RT-AC5300 en bred och kantig burk i svart och rött, och med åtta massiva antenner som skruvas på runt om. RT-AC5300 har inga fästen för att montera på en vägg, men med dess spretiga antenner skulle det ändå inte bli särskilt snyggt. Den står bäst på ett bord eller i en hylla.

Asus RT-AC5300

Baktill har den en wan-port, fyra lan-portar och en usb-3-kontakt. En extra usb-2-anslutning hittar vi på ena sidan, tillsamman med knappar för att slå av och på wifi och dioder, samt wps-synkning. Dioderna på routern är dock relativt små och lyser inte så starkt så vi känner aldrig något behov av att släcka ner dem.

Usb-portarna har brett användningsområde. Kopplar du in extern hårddisk kan den bli filserver på smb och ftp, upnp-mediaserver, Itunesserver, Time Machine-backupstation eller nerladdningsklient, och kan också delas ut på internet, samt synkas med Dropbox eller Asus egna onlinelagingstjänst. Du kan också ansluta skrivare. Slutligen har Asus stöd för flertalet vanliga usb-mobem för mobilt bredband, som du kan använda som reservuppkoppling till internet.

Vi har inte mycket att anmärka på när det gäller prestanda på varken wifi eller kabel. RT-AC5300 är en trippelbandrouter med totalt upp till 1 000 Mbit/s på 2,4 GHz och 2 167 Mbit/s på vardera 5 GHz-band. Den ger oss riktigt hög hastighet över fast nät, och håller konstant hög hastighet till de datorer och mobiler vi testar trådlös uppkoppling till. På långt avstånd med mycket hinder i vägen får vi dock svagare signal och lägra hastighet än med en del av konkurrenterna.

Asus RT-AC5300

Skulle täckningen inte räcka till har Asus ett ess i rockärmen: inbyggt stöd för mesh-konfiguration. Det innebär att du kan skaffa en till Asus-router eller extender med samma teknik och sätta upp den som mesh-nod istället för router. Det tar givetvis upp en del av bandbredden på ditt wifi, men i gengäld får du bättre räckvidd.

RT-AC5300 har en hel knippe andra funktioner som också kan vara intressanta. Du kan givetvis sätta upp gästnätverk, både på 2,4 GHz och 5 GHz. Du får en föräldrakontrollfunktion som låter dig ställa in surftider och innehållsfilter per ansluten klient, dock utan möjlighet att manuellt göra vit-eller svartlistning av domän.

Du får även inbyggt skydd från Trend Micro för skydd mot skadlig kod och farliga webbplatser, möjlighet att sätta upp routern både som vpn-server och vpn-klient, och inbyggt stöd för röststyrning vis Alexa och kontroll via ifttt.

Samtliga funktioner kan nås via ett funktionellt webbgränssnitt på engelska. Men enklast är att använda Asus mobilapp, den har svenskt språkstöd och har tillgång till de flesta funktioner och inställningar du behöver.

Asus RT-AC5300

Fakta Asus RT-AC5300

Testad: November 2018
Kontakt: www.asus.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: AC5300 (1000+2167+2167 Mbit/s)
Wifi-optimering: Mu-mimo, beamforming
Anslutningar: 1 gigabit wan, 4 gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Stöd för usb-modem, stöd för mesh, föräldrakontroll, virusskydd, nerladdningsklient, gästnätverk, QoS med speloptimering, vpn-server, stöd för Alexa och IFTTT
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Via app
Storlek (med antenner): 32,9 x 32.5 x 16,2 cm
Garanti: 3 år
Rek. pris vid test: 3 300 kr
Pris: 2 790 kronor hos Webhallen.

Mätresultat Mbit/s (till ac 2x2 mimo-klient)

Filöverföring, ethernet: 915
Wifi 5 GHz, 1 m: 637
5 m: 670
8 m + innervägg: 465
15 m + 2 innerväggar: 83

plus

Höga prestanda i mindre lokal
Mängder av smarta extrafunktioner
Extra säkerhet
Behändig app

minus

Tappar viss prestanda på avstånd
Stor och iögonfallande

Betyg 9 av 10

Asus RT-AC5300 Pris vid test: 3290 kr.

Bästa pris just nu: 2790 kr