Den billigare av de två Asus-routrarna heter RT-AX92U. Den som är en uppmärksam PC för Alla-läsare kan känna igen den. Samma router säljs nämligen även i två-pack som ett mesh-paket vi redan har testat. Vi uppskattade dess goda prestanda och funktionsrikedom, men kunde konstatera att den är rätt så bökig att konfigurera för just mesh.

Här testar vi en enhet som vanlig router. RT-AX92U är testets mest kompakta låda, bara drygt 15 gånger 15 centimeter, med fyra uppfällbara antenner fast monterade på ovansidan, samt två till inbyggda. Routern går utmärkt att montera upp på väggen.

Den kompakta formen gör att den kan bli rätt så varm när den hanterar stora mängder data. Så är det i och för sig med alla lite bättre routrar och du bör alltid ställa dem där du får fri ventilation. Här blir framför allt ovansida, som är en öppen kylfläns i aluminium, påtagligt varm emellanåt.

Asus RT-AX92U

Wifi 6, men bara delvis

Det här är rent tekniskt en trippelbandsrouter, 2,4 GHz plus två 5 GHz-band. På 2,4 GHz och på det ena 5 GHz-bandet får vi inte Wifi 6-stöd. När vi ansluter med en dator som har Wifi 6-nätverkskort så visas den uppkopplingen som Wifi 5. Bandbredden där är också begränsad, 600 megabit på 2,4 GHz och knappt 900 på 5 GHz.

Det är på det tredje frekvensbandet som den mesta av bandbredden finns, strax under 5 gigabit. I mesh-läget använder den det frekvensbandet exklusivt för så kallad backhaul, för att noderna ska prata med varandra.

Här kan du istället nyttja hela bandbredden till dina mobiler och datorer. Och då med alla de fördelar som Wifi 6 innebär med vassare hastighet, bättre stabilitet och bättre räckvidd. Är det för krångligt att hålla reda på kan du slå samman alla tre till ett ssid och låta routern välja bästa uppkopplingen för dina prylar. Det verkar fungera bra, våra Wifi 6-prylar får alltid rätt frekvens.

Utmärkt för lägenheten

Bor du inte alltför stort och kan placera routern rätt i hemmet kan du få god täckning i ett par rum åt varje håll. Enskild hastighet mellan två Wifi 6-datorer är god om än inte bländande snabb, och framför allt håller den övertygande stabil hastighet på långt håll. Det märks dock att maxkapaciteten är lite begränsad jämfört med värstingroutrarna.

Installation av routern är relativt rättfram. Du ansluter till ett begränsat tillfälligt wifi och får sedan konfigurera ditt egna med namn och lösenord. Detta kan göras antingen via en webbläsare eller med Asus mobilapp.

Asus gränssnitt

Asus routrar hör för det mesta till de allra mest funktionsrika i branschen, och RT-AX92U innehåller allt vi förväntar oss och lite till. Den har full uppsättning av funktioner för usb-enheter, från skrivarserver till filserver, mediaserver, nedladdningsklient och backupserver med Time Machine-stöd. Den har även stöd för usb-modem för mobilt bredband.

Skydd på flera sätt

Den har behändig gästnätverksfunktion på alla tre frekvenser med möjlighet att tidsbegränsa åtkomsten, samt föräldrakontroll med kategoribaserat webbfilter och schemaläggning av surftid. Vi kan dock inte se att du får möjlighet att själv blockera enskilda sajter, och som alltid är det lite oklart exakt vilka sajter och tjänster som blockeras med ett visst filter.

Routern har inbyggt virusskydd från Trend Micro som uppges gälla på livstid. Den funktionen ger dig framför allt extra skydd mot skadliga sajter och extra intrångsskydd för saker i hemmet som inte har eget antivirus, till exempel smarta tv:n och spelkonsolen.

En kul bonus är att du kan koppla routern till Amazon Alexa och IFTTT för automatisering och enklare röstkontroll. All denna funktionsfrossa gör att gränssnittet både i appen och i webbläsaren blir lite överväldigande. Men lär du dig väl hitta bland alla menyer och kan din nätverksteknik så är det bara positivt.

Omdöme

RT-AX92U blir lite förvirrande utan sin mesh-partner, då den inte riktigt är en fullfjädrad Wifi 6-router, utan ax-stöd finns bara på tredje frekvensen. Men får du rätsida på hur du ska koppla upp vad till den så är den både smart, utmärkt funktionsrik och prisvärd, om än lite bökig att hantera.

Specifikationer

Produktnamn: Asus RT-AX92U
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: www.asus.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac/ax (Wifi 1-6)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitetsklass: AX6100
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4st gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps.
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Vpn, virusskydd, gästnätverk, föräldrakontroll, nedladdningsklient, stöd för bredbandsmodem, stöd för IFTTT och Alexa, stöd för meshkoppling
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Ja, med app
Storlek inkl. antenner: 15,4 x 15,4 x 14,9 cm
Rek. Pris: 2 790 kr
Pris: 2 449 kronor hos Dustinhome.

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 465 Mbit/s
10m + 1 innervägg: 394 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 201 Mbit/sek

plus

Goda prestanda.
Kompakt form.
Många extra funktioner.
Bra pris.

minus

Inte Wifi 6 på alla band.
Något rörigt gränssnitt.
Kan bli extra varm.

Betyg: 4 av 5

Asus RT-AX92U Pris vid test: 2449 kr.

Bästa pris just nu: 2374 kr