Linksys EA9500: Extra portar men få funktioner

EA9500 från Linksys är en stor router till yttermåtten, men den har en avskalad diskret design trots åtta uppstickande antenner utmed kortsidan och baksidan. Antennerna kommer fast monterade, så vi slipper pilla med att skruva dit dem.

Istället för dioder som indikerar status har den en liten färgskärm på ett par tum framtill, som visar upp lätt kryptiska ränder. För att begripa vad dessa försöker indikera får vi gräva i manualen. Det här känns lite som ett missat tillfälle. När den ändå har en skärm, varför inte skriva ut information på den i klartext istället?

Linksys EA9500

EA9500 har trippelbandswifi i samma klass som Asus RT-AC5300. Det betyder att vi får upp till 1000 Mbit/s på 2,4 GHz och 2 167 på vardera 5 GHz-band. I våra mätningar har den inte riktigt samma topphastighet mot vår testdator som en del andra routrar med de specifikationerna utan landar ungefär tio procent lägre vid uppkoppling i samma rum.

I gengäld har den övertygande stabil uppkoppling på längre håll. Som standard är de två 5 GHz-nätverken hopslagna och routern fördelar klienter mellan dem, medan 2,4 GHz alltid är ett separat ssid.

Routern är inte bara stor utan också ovanligt tung. Inte för att det gör något när den bara ska stå på ett bord. Och det är det den ska, något alternativ för väggmontering finns inte. Orsaken till den bastanta vikten ser vi på baksidan, den har en ethernetswitch med hela åtta lan-portar, så har du många stationära datorer och äldre prylar utan wifi är det välkommet. Till exempel skulle den passa för ett litet kontor, även om den främst är tänkt för hemmabruk.

På sidan sitter knapp för wps samt manuell wifi-kontroll, och baktill hittar vi även två usb-portar: en usb-2 och en usb-3. Vid första anblick ser de endast ut att kunna användas för att ansluta extern disk för fil- eller mediaserver, men det ska även gå att koppla in en usb-skrivare.

Linksys EA9500

Linksys har ett lättnavigerat och snyggt gränssnitt i både mobilapp och på webben. Knyter du ihop routern med ett konto hos Linksys får du fjärradministration med full funktionalitet i bägge gränssnitten. Vi har dock stora problem med webbgränssnittet, som med jämna mellanrum kickar ut oss och uppmanar oss att göra fabriksåterställning på routern, trots att allt fungerar som det ska.

Det här har vi inte upplevt med tidigare Linksysroutrar med samma system, så vi hoppas att det är något som kan åtgärdas med en uppdatering. Loggar vi istället in lokalt till dess ip-adress med ett vanligt lösenord så fungerar allt klockrent, så det är ingen stor nackdel.

Routern har inte enormt många funktioner och detaljerade inställningsmöjligheter, men det mesta grundläggande finns här. Med usb-minne eller hårddisk i blir den filserver på smb och ftp, eller upnp-mediaserver. Upnp är påslaget som standard, något många andra routrar i den här klassen inte gör.

Vi får en enkel qos, där du kan ange tre saker som ska få prioritet och extra bandbredd. Det kan vara en viss klient eller en viss syssla, som Spotify eller ett online-spel. Vad hög prioritet sedan innebär framgår dock inte riktigt. Routern har föräldrakontroll med blockering av internetåtkomst på angivna tider, samt svartlista med url:er du får ange själv.

Vi kan sätta upp gäståtkomst på en 2,4- och en 5 GHz-frekvens. Men det är inte ett vanligt gästnätverk där du loggar in med wifi-lösenord, utan istället sätter den upp ett öppet nätverk, med en webbportal där gästen kan ange lösenordet. Du kan också begränsa hur många gäster som får logga in.

Linksys EA9500

Fakta Linksys EA9500

Testad: November 2018
Kontakt: www.linksys.com
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: AC5300 (1000+2167+2167 Mbit/s)
Wifi-optimering: Mu-mimo, beamforming
Anslutningar: 1 gigabit wan, 8 gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk, QoS med speloptimering
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Ja
Storlek (med antenner): 31,5 x 26,4 x 16 cm
Garanti: 2 år
Rek. pris vid test: 3 200 kr
Pris: Från 2 704 kronor hos Prisjakt.

Mätresultat Mbit/s (till ac 2x2 mimo-klient)

Filöverföring, ethernet: 889
Wifi 5 GHz, 1 m: 606
5 m: 599
8 m + innervägg: 512
15 m + 2 innerväggar: 122

plus

Elegant, diskret design
Åtta ethernet lan-portar
Utmärkt webbgränssnitt
Bra räckvidd

minus

Lite lägre maxhastighet
Obegriplig statuspanel
Få extra funktioner
Vissa problem med fjärradministration

Betyg 7 av 10

Linksys EA9500 Pris vid test: 2726 kr.

Bästa pris just nu: 2788 kr