Nighthawk AX4 kallas också för RAX40. Varför Netgear och en del andra tillverkare gör på detta sätt och har två produktnamn listade är bara förvirrande. Ser du det ena eller andra namnet i en butik så är det alltså exakt samma produkt.

Vi har tidigare testat mellanmodellen AX8, men nu ville vi se vad Wifi 6 kan göra i en mer prispressad modell. Inte för att den är jättebillig, Asus RT-AX92U med mer bandbredd och fler funktioner kostar bara marginellt mer.

Det är en rätt så bred enhet med låg profil på höjden om det inte var för de två förmonterade antennerna på vardera kortsida. Chassit är i lätt plast och routern väger överraskande lite. På undersidan sitter två hål för väggupphängning. Framtill har AX4 en stor och tydlig rand statusdioder och knappar för att slå av och på wifi samt wps-koppling.

Netgear Nighthawk AX4

Lägre total bandbredd

Här får du två frekvensband, 2,4 GHz med upp till 600 megabit per sekund och 5 GHz med upp till 2,4 gigabit. Det funkar fint om ni är ett mindre hushåll och där det är mindre troligt att fler än ett par, tre användare gör tunga nerladdningar och lokala filöverföringar samtidigt. Som standard efter första installation är den faktiskt mer begränsad än så, då 5 GHz-bandet är satt att leverera 1,2 gigabit, men det går att ställa upp manuellt.

I våra mätningar presterar AX8 klart lägre än konkurrenterna på långt avstånd, men det är på 5 GHz, och byter du till 2,4 GHz kan det ta vid och ge bättre räckvidd. Hastigheten på nära håll är fortfarande väl godkänd. Det går bara runt hälften så snabbt som med de bästa routrarna, och det är uppenbart att det är klasskillnad mellan en lite enklare Wifi 6-router och med högsta växeln ilagd, även om de alla är trevligt snabba.

Vi får också enstaka tillfällen med långa ping-tider i AX4, upp emot 15-20 millisekunder mot de mer förväntade 2-3. Det något vi inte upplever med någon av de andra routrarna. Det sker dock väldigt sällan, men för till exempel den som spelar onlinespel kan det vara en avgörande faktor.

Säkert wifi från start

Netgears routrar kommer alltid förkonfigurerade med ssid och ett säkert lösenord. Vid installation ombeds vi registrera ett Netgear-konto. Det är inte ett krav, utan är mest till för support och garanti, samt för fjärradministration om du använder Netgears mobilapp för att kontrollera den.

Det finns dock inte så mycket att administrera, utöver grundläggande vanliga wifi- och routerfunktioner. Nighthawk AX4 har inga avancerade funktioner som länkaggregering på lan-portar eller snabbare lan-port, och en usb-port där de andra routrarna har två.

Netgear Nighthawk AX4 webb

Routern har delade ssid för 5 och 2,4 GHz-banden och de går inte att slå ihop. Vi kan sätta upp ett enkelt gästnätverk, och det finns en funktion för att blockera utvalda url:er, samt möjlighet att sätta schema för internetåtkomst för hela routern.

Backup, men inte så mycket mer

Andra funktioner som en del Netgear-routrar har saknas här, som Disneys föräldrakontrolltjänst Circle och antivirusfunktionen Armor. Den enda egentliga bonusfunktionen AX4 levereras med är fildelning och upnp-mediaserver med en usb-disk ansluten, samt Readyshare Vault, Netgears egna backupprogram för datorer.

Netgears filserver är annars ett av de mer lättanvända systemen, både lokalt och för utdelning på nätet med dynamisk adress. Gränssnittet är överlag snyggt, avskalat och lätt att navigera i. De flesta användare kan hålla sig till fliken med grundläggande inställningar.

Netgears mobilapp är även den en enkel och lättanvänd historia, men där får vi tyvärr inte svenskt språkstöd. Här är också funktionaliteten extra begränsad, men vi får tillgång till behändig användningsstatistik som faktiskt inte går att nå via webbgränssnittet.

Omdöme

Här får du begränsat med bandbredd, inte lika bra prestanda på långt avstånd som konkurrenterna och minimalt med extra funktioner. Det du däremot får är stabilt Wifi 6-stöd, inte med maxad hastighet men med flera av teknikens andra fördelar. AX4 passar bra i en mindre till medelstor lägenhet med ett par boende.

Specifikationer

Produktnamn: Netgear Nighthawk AX4 RAX40
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: www.netgear.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-6)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitetsklass: AX3000
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4st gigabit lan, 1st usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps.
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Gästnätverk, säkerhetskopiering, nyckelords och url-blockering
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Ja, med app
Storlek inkl. antenner: 34 x 20,8 x 18,2 cm
Rek. Pris: 2 490 kr
Pris: 2 248 kronor hos Proshop.

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 477 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 361 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 99 Mbit/sek

plus

Fullt Wifi 6-stöd.
Lätt att konfigurera och sköta.
Bra pris.

minus

Begränsad kapacitet.
Få extra funktioner.
Sämre räckvidd än väntat.
Enstaka långa svarstider.

Betyg: 3 av 5

Netgear Nighthawk AX4 RAX40 Pris vid test: 2248 kr.

Bästa pris just nu: 2289 kr