Det här är Netgears värsting-router just nu, AX12. Eller RAX200 som den också kallas. För att krångla till det ytterligare finns det två versioner av AX12, en lite enklare med dubbla frekvenser som heter RAX140, och den mer kraftfulla trippelbandsrouter vi testat här.

Netgears lite kraftfullare Wifi 6-routrar har minst sagt spektakulär design. AX12 påminner om ett rymdskepp ur en Star Wars-film, med två breda uppåtriktade ”vingar” på vardera sida. Dessa kommer ihopfällda men snäpps lätt på plats. Inuti vingarna sitter fyra antenner vardera. Routern går att väggmontera, men det ser ganska udda ut med de två stora flaken som då sticker rakt ut.

Mitt upptill sitter två knappar, en för snabbkontroll av wifi och en för wps-parkoppling, och strax ovanför dem hittar vi något vi inte ser i en hemrouter så ofta. Bakom ett mörkt galler sitter nämligen en fläkt, som drar igång direkt vid uppstart, men som sedan håller sig stilla.

Netgear RAX200

Snabbt fast nät på flera sätt

Den är där som nödkylning om routern skulle bli för varm, men under vårt ibland rätt så intensiva testande håller den sig tyst. Kanske går den igång om rumstemperaturen blir för hög så att passiv avkylning blir ineffektiv. Lådan är också påtaglig ljummen, men vi upplever aldrig att den blir oroande het.

Men så är det en router byggd för stora mängder trafik, och inte bara via wifi. Den har en extra ethernetport med 2,5 gigabits kapacitet, en separat gigabits wan-port och fyra gigabit lan. Har du bredbandsanslutning på mer än en gigabit kan du välja att använda 2,5 gigabits ethernetporten, eller använda wan-porten och en av gigabit-lanportarna tillsammans i länkaggregering. På lan-sidan har du också möjlighet att länkaggregera två av ethernetportarna.

När det gäller denna router samt den andra AX11000-routern i testet, Asus ROG Rapture, kan vi inte riktigt testa maximal bandbredd. För det hade vi behövt en hel armé med Wifi 6-kompatibla mobiler och datorer. Men med de två datorer och två mobiler vi har tillgängliga, samt ett par extra Wifi 5-laptops, kan vi pressa på med filöverföringar och 4k-strömmar utan att de märker av varandra.

Netgear RAX200 webb

Vassast wifi i testet

För enskilda uppkopplingar verkar dock Netgear AX12 vara den vassare av de två. Vi får både lite högre maxhastighet i samma rum som routern och lite vassare mätresultat på långt avstånd. När vi är uppe och nosar på nästan gigabitfart som bäst, och bara knappt under även ett rum bort, så är det svårt att inte bli imponerad.

Till skillnad från AX4 har AX12 möjlighet att samla alla frekvensband under ett och samma namn och aktivera Smart Connnect, en funktion som gör att routern väljer bästa anslutning åt dig. Det är det enda i funktionsväg som ser ut att skilja routern från AX4.

Inte heller här har vi stöd för Disney Circle eller antivirustjänsten Armor. Och det är precis samma rena och avskalade gränssnitt, både på webben och i mobilapp.

PC för Alla Bäst i testOmdöme

Är det bara hög kapacitet, snabbt ethernet, höga hastigheter och lång räckvidd du värdesätter är Netgears maxade router bäst i testet. Den är också mer diskret än Asus spretiga bjässe. I alla fall så länge inte fläkten går igång. Men den har liknande minimalt utbud av extra tjänster och funktioner som AX4. I gengäld är den lika lätt att administrera. Då fokus i detta test är den nya tekniken är det helt enkelt Netgear som förvaltat den snäppet bättre än konkurrenterna, så den blir vår testvinnare.

Specifikationer

Produktnamn: Netgear Nighthawk AX12 RAX200
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: www.netgear.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-6)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitetsklass: AX11000
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4st gigabit lan, 1 st 2,5G lan, 2st usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps.
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Gästnätverk, säkerhetskopiering, nyckelords och url-blockering
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Ja, med app
Storlek inkl. antenner: 34 x 22,5 x 17 cm
Rek. pris: 5 490 kr
Pris: 4 890 kronor hos CDON.

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 972 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 801 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 333 Mbit/sek

plus

Bäst enskilda prestanda och räckvidd.
Maxad kapacitet.
Flexibla ethernetalternativ.

minus

Få extra funktioner.
Högt pris.

Betyg: 5 av 5

Netgear Nighthawk AX12 RAX200 Pris vid test: 4890 kr.

Bästa pris just nu: 4942 kr