Netgear Nighthawk X6S R8000P: Bra räckvidd, spretigt gränssnitt

Netgear ställer upp med Nighthawk X6S – eller R8000P och Nighthawk X6S R8000P som routern också verkar gå under. Ser du det ena eller andra namnet i en butik, är det alltså samma router. Här kallar vi den för enkelhetens skull Nighthawk X6S i fortsättningen.

Det är en trippelbandsrouter med en bred bas, relativt anonym design, och sex korta bladformade antenner som sitter infällda i toppen. Monterar du Nighthawk X6S på en vägg, vilket den har fästen för, går det att ha dessa infällda. Stående på ett bord kan du fälla dem 90 grader rakt uppåt, vilket är bäst för horisontell wifi-täckning, eller snett uppåt, för att förstärka signalen på en övervåning.

Netgear Nighthawk X6S R8000P

Routerns wifi är i AC4000-klass, lite mer dämpad än de allra mest kraftfulla i testet. Det innebär som mest 1 625 Mbit/s per 5 GHz-kanal – men det är det i dagsläget bara de absolut mest kraftfulla klienterna som kan matcha, och de flesta prylar du ansluter kommer att landa på mellan 300 och 700 Mbit/s som bäst.

Det ger en bra bild av dess övre gräns. Du får fullt blås om du har en handfull användare, men är ni allt för många så kan det bli trängsel. Vi uppmäter också bättre hastighet, stabilt över 100 Mbit/s, på vår mätpunkt längst från routern. Det räcker utan problem för en bra videoström.

På ovansidan sitter en rad kraftfullt lysande och ibland blinkande dioder som blir helt klart irriterande efter ett tag. I routerns webbgränssnitt går det att antingen stänga av blinkandet, eller stänga av dioderna helt. Men vi får leta runt rejält bland avancerade inställningar innan vi hittar det. Det finns en switch på baksidan för det, så har du inte routern uppskruvad på väggen är det ett betydligt smidigare sätt att göra samma sak.

För övrigt har routern vad vi skulle kalla för en standard-uppsättning av portar. Vi får en wan, fyra lan och två usb-kontakter. Med usb-portarna gör Nighthawk X6S det grundläggande, det vill säga agerar filserver eller upnp-mediaserver, samt delar ut en ansluten skrivare. Filservern kan delas ut externt via Netgears molntjänst Ready Share Cloud. Med senaste firmware-uppdateringen får vi också en nerladdningsklient som vi inte hade innan. Det är en beta men den gör jobbet klanderfritt, även om användarvänligheten kan finputsas.

Netgear Nighthawk X6S R8000P

De Netgear-routrar vi testat på senare år har fått kritik för sitt gränssnitt, och än så länge är det inget Netgear har fixat till. Vi har tre sätt att administrera den. Till att börja med har vi en mobilapp för Android och IOS. Den har väldigt få möjligheter till kontroll och inställningar, men har i gengäld en del smarta verktyg för att kolla wifi-signalen i hemmet, en behändig näverkskarta och en trafikräknare, vilket kan vara behändigt för den som har en fast surfpott.

Det mesta görs istället via webbgränssnittet, som är ljust och snyggt, men bitvis illa planerat och med en del halvdan svensk översättning som förvirrar. Det tredje alternativet är ett Windowprogram du kan ladda hem och installera. Det fungerar ungefär som webbgränssnittet men saknar en del funktioner. Å andra sidan lägger det till andra, till exempel möjlighet att sätta upp Airprint-stöd.

Nighthawk X6S har också en föräldrakontrollfunktion, men den är ovanligt krånglig att sätta upp. Den kräver att du registrerar ett Open DNS-konto och du måste logga in i ett separat webbgränssnitt för att administrera det hela. Väl där har vi dock både schemaläggning av surftid, ett enkelt nätfiskefilter, och innehållsfilter i både färdiga kategorier och en svart/vitlista.

Netgear Nighthawk X6S R8000P

Fakta Netgear Nighthawk X6S R8000P

Testad: November 2018
Kontakt: www.netgear.com
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: AC4000 (750+1625+1625 Mbit/s)
Wifi-optimering: Mu-mimo, beamforming
Anslutningar: 1 gigabit wan, 4 gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk, QoS, nerladdningsklient
Användargränssnitt: Webb, app, program
Fjärradministration: Via app
Storlek (med antenner): 29,5 x 22,7 x 13,4 cm
Garanti: 2 år
Rek. pris vid test: 3 000 kronor.
Pris: 2 735 kronor hos Proshop.

Mätresultat Mbit/s (till ac 2x2 mimo-klient)

Filöverföring, ethernet: 867
Wifi 5 GHz, 1 m
: 672
5 m: 638
8 m + innervägg: 422
15 m + 2 innerväggar: 152

plus

God räckvidd
Praktisk att väggmontera
En handfull bra extra funktioner

minus

Osmarta, röriga gränssnitt
Lägre maxkapacitet än de bästa
Omständlig föräldrakontroll

Netgear Nighthawk X6S R8000P Pris vid test: 2737 kr.

Bästa pris just nu: 2772 kr