Razer Sila: Kompakt router som hittar bästa frekvensen

Razer har nu på allvar gett sig in i routerbranschen. Och de gör det på sitt egna sätt med Sila, en kompakt men kompetent router som föga förvånande är byggd just med spelande i första rummet.

Det här är en trippelbandsrouter med enbart inbyggda antenner. Det ska enligt uppgift sitta hela nio stycken där inne, men trots det har den ett betydligt kompaktare format än konkurrenterna i testet. Den är väldigt diskret, sånär som på en lysande Razer-loggan mitt på. Lyckligtvis går den lätt att släcka ner.

Razer Sila

Den kompakta formen kan till viss del bero på att den har en totalt sett lägre kapacitet än de bästa routrarna från andra tillverkare. Razer uppger bandbredden till 400 Mbit/s på 2,4 GHz, och 1 734 respektive 866 Mbit/s på de bägge 5 GHz-banden. I standardkonfiguration får vi endast ett gemensamt nätverksnamn för dessa tre, och routern väljer själv den bästa frekvensen för din klient, men det går också att väja att få det manuellt bland inställningarna.

Lägre total bandbredd betyder inte nödvändigtvis lägre hastighet till enskilda enheter, och trots inbyggda antenner får vi riktigt bra fart på nedladdnnigar och filöverföringar. Det är inte riktigt i klass med testets absolut bästa routrar, men överraskande bra med tanke på den minimalistiska formen.

Du får dock räkna med att det bara går att få max hastighet på ett par klienter åt gången, och då en wan-port till bredbandsmodemet eller fibetuttaget ändå är begränsad till 1 000 Mbit/s blir den ändå flaskhals för alla routrar i toppklass.

Routern ska ha en specialfunktion som ligger i bakgrunden och analyserar störningar i wifi-kanalerna (små variationer runt 5 GHz) och automatiskt väljer de bästa för dig, och kan även byta kontinuerligt om det skulle behövas. Det gör att du inte behöver oroa dig lika mycket för störningar från grannarnas wifi och andra problemkällor.

Det är svårt att säga om det fungerar eller inte, men vid en extra mätning i en miljö där vi tidigare haft stora problem med störningar klarar den sig realtivt bra. Vi kan se att den vid ett par tillfällen byter kanal åt oss utan att det märks. Här kommer vi inte upp i samma maxade bandbredd som i vår vanliga testmiljö, men lägstanivån är väl godkänd.

Razer Sila

Precis som Asus RT-AC5300 har Sila mesh-kompatibilitet, så köper du två kan den andra bli en extra mesh-nod. Razer har också gjort som många mesh-system och har byggt in bluetooth i routern för extra enkel konfiguration. Det gör att vi slipper logga in och leta upp administrationsgränssnitt. Det här ser vi gärna att resten av branschen tar efter och inkluderar i sina routrar i framtiden.

Allt vi gör är att plugga in och starta en mobilapp – sedan sköter den snyggt och enkelt resten av installationen. Sila kräver att vi registrerar ett konto hos Razer för att komma vidare i installationsfasen. Det är det värt, då det innebär att vi får utmärkt och fullt funktionell fjärrhantering via appen. Därefter är vi inne, och appen ansluter automatiskt mobilen till vårt nya wifi.

Funktionsmässigt är Sila en relativt begränsad enhet. Dess främsta funktion är extra avancerad nätverksprioritering ned på individuell program- och app-nivå. Utöver det får vi föräldrakontroll utan innehålls- eller url-filter, en enkel vpn-serverfunktion och normal brandväggsfunktionalitet. Det mesta styrs med fördel från den behändiga appen, men för en del inställningar behöver vi webbgränssnitt. Det är inte lika snyggt, men tydligt och funktionellt.

Razer Sila

Fakta Razer Sila

Testad: November 2018
Kontakt: www.razerzone.com
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: AC3000 (400+1734+866 Mbit/s)
Wifi-optimering: Mu-mimo, beamforming, dfs
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 3 st gigabit lan, usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2
Filserver/skrivarserver: Ja/nej
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk, QoS med speloptimering, mesh-stöd, vpn-server
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Ja
Storlek (med antenner): 21,7 x 17,5 x 4 cm
Garanti: 2 år
Rek. pris vid test: 3 000 kr
Pris: 1 990 kronor hos Webhallen.

Mätresultat Mbit/s (till ac 2x2 mimo-klient)

Filöverföring, ethernet: 879
Wifi 5 GHz, 1 m: 614
5 m: 602
8 m + innervägg: 501
15 m + 2 innerväggar: 109

plus

Kompakt och diskret
Smart wifi-optimering
Lätt att installera och administrera
Smarta extrafunktioner för spel

minus

Lägre maxkapacitet
Lägre topprestanda än de bästa
Få extra funktioner

Betyg 7 av 10

Razer Sila Pris vid test: 2990 kr.

Bästa pris just nu: 1990 kr