Archer AX6000 är en platt och fyrkantig låda med avfasade hörn, och åtta förmonterade och ovanligt korta antenner runtom och som fälls ut 90 grader uppåt. Routern blir då fortfarande inte mer än tolv centimeter hög. Det gör att den går att ställa in i till exempel en bokhylla. Inte för att vi skulle rekommendera det, då det givetvis påverkar prestanda och räckvidd att omge den med onödiga hinder i flera riktningar.

Med symmetriskt placerade skruvhål på baksidan går routern att väggmontera både med kablar riktade uppåt eller nedåt, det uppskattar vi. Och det kan bli rätt mycket kablar om du vill, Archer AX6000 har hela åtta ethernet-portar för lan, samtliga i gigabit-klass. Två av dessa går även att kombinera med länkaggregering.

Routern har inga traditionella statusdioder, utan bara en under den metallglänsande loggan mitt uppe på enheten. Den indikerar olika status med olika färger, men det kan behövas en guide tillhands för att komma ihåg vad olika färger betyder.

TP-link Archer AX6000

Förberedd för maxat bredband

Routern har också en 2,5 gigabits ethernetport, men till skillnad från de som sitter i Asus och Netgears topproutrar så är detta i Archer AX6000 wan-porten, det vill säga den du kopplar ditt bredband till. Och det går inte att konfigurera om så att den används för lokala nätet istället. Tanken här är att du är väl förberedd för ett maxat bredbandsabonnemang på över en gigabit, även om sådana än så länge är sällsynta.

På sidan sitter två usb 3-portar, en av stora typ a och en av lilla typ c. På dem kan du hänga på extern lagring och konfigurera enkel men väl fungerande fil- och mediaserver, liksom delad usb-skrivare. Systemet har även stöd för Time Machine-backuper från Mac-datorer.

En sak vi verkligen gillar med TP-links routrar är omsorgen lagd på användarupplevelsen. Installationsförfarandet är smidigt och enkelt, och administrationsgränssnittet snyggt, pedagogiskt och tydligt både på webben och i TP-links app.

Bra bredd, låg topp

Det här är en dubbelbandsrouter i AX6000-klass. Det innebär lite drygt en megabit per sekund i kapacitet på 2,4 GHz-bandet och knappt 5 gigabit på 5 GHz. Vi får övertygande räckvidd med hastighet i klass med testets bästa routrar på långt avstånd, men av någon anledning får vi aldrig den där riktiga extra kicken i dataöverföringen på nära håll.

Vi dubbelkollar att vi får Wifi 6-läge på klienterna och att automatisk frekvensoptimering är på, men hur vi än gör hamnar maxhastighen på strax under 400 megabit. Det är absolut inte dåligt, bara mindre än väntat.

Frekvensen har kapacitet över, vilket ju är det viktigaste. Vi kan belasta den hårt med andra datorer och mobiler samtidigt. Och annat viktigt som snabba svarstider levererar routern stabilt. Vi misstänker att det är QoS-funktionen i routern som begränsar oss, den går inte att slå av utan bara ställas i olika lägen.

TP-link Archer AX6000

Smarta extrafunktioner

Bland routerns funktioner hittar vi gästnätverk med en intressant extra inställning. Vanligtvis kan gäster bara nå internet, men här kan du välja att släppa in dem på delade resurser i lokala nätverket eller skapa ett eget lokalt nätverk så att de kan dela mappar sinsemellan. Liksom de flesta av TP-links nyare routrar har den stöd för röststyrning via Amazon Alexa och automatisering via IFTTT.

Du får föräldrakontroll med kategoribaserat innehållsfilter. Som alltid är det inte så klart exakt viket innehåll som blir filtrerat. En manuell vit- eller svartlista för webbadresser hade varit bra. Här får du även schemaläggning för surftider.

Archer AX6000 har TP-links Homecare-tjänst, där de bland annat sorterar in föräldraskyddet och av någon anledning QoS-funktionen. Men huvudnumret är virusskyddet. Det är samma Trend Micro-baserade tjänst som Asus routrar har, med intrångsskydd, proaktivt molnbaserat webbfilter, och automatisk blockering av infekterade enheter på nätverket, så att de inte kan skicka känslig information ut på internet.

Till skillnad från Asus som erbjuder virusskyddet på livstid får du här ett tre års abonnemang. Efter tre år stängs virusskyddet av. Det ska dock gå att förlänga abonnemanget efter den perioden, men det är oklart vad det kostar.

Bra valOmdöme

TP-link erbjuder en bra mix av smidig användarvänlighet och smarta funktioner i en prisklass mitt emellan de dyrare och billigare routrarna i testet. Räckvidden imponerar och om du vill dra fasta kablar har du fler portar för det. Vi hade hoppats på lite mer i topprestanda. Kanske går det att låsa upp med rätt inställningar, men de är i så fall inte uppenbara. Trots det får den en rekommendation, då det är en mindre viktig punkt och den levererar allt annat som är bra med Wifi 6.

Specifikationer

Produktnamn: TP-link Archer AX6000
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: www.tplink.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-6)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitetsklass: AX6000
Anslutningar: 1 st 2,5 gigabit wan, 8 st gigabit lan, usb 3.0, usb 3.1 typ c
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa 2, wps.
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, virusskydd, vpn, stöd för IFTTT och Alexa
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Ja
Storlek inkl. antenner: 26 x 26 x 11,9 cm
Rek. Pris: 3 990 kr
Pris: Från 3 489 kronor hos Prisjakt.

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 365 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 299 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 293 Mbit/sek

plus

Mycket bra räckvidd.
God kapacitet.
Flera bra extrafunktioner.
Utmärkt användarvänlighet.

minus

Inte maxhastighet till enskilda klienter.
Oklart med virusskydd på lång tid.

Betyg: 4 av 5

TP-Link Archer AX6000 Pris vid test: 3489 kr.

Bästa pris just nu: 3447 kr