Gammal router med nya tricks

Routrar har lång livslängd jämfört med många andra teknikprylar och kan ligga i toppklass länge. Vi testade TP-Link Archer C5400 första gången för hela två år sedan. Men den har faktiskt uppgraderats sedan dess lite i smyg.

För det första har givetvis inbyggd programvara och administrationsgränssnitt uppdaterats på två år. Mobilappen TP-Link Tether som redan då var funktionsrik, tydlig och snygg har blivit mer funktionell. Här får vi kontroll på de flesta funktioner utom detaljerade nätverksinställningar, plus en behändig funktion för att dela med oss av wifi-loginuppgifter.

Skillnaderna i webbgränssnittet är mindre, förutom att ett par nya funktioner har dykt upp. En av dem är stöd för Alexa och IFTTT. Du kan både styra enklare routerfunktioner via de systemen, och använda routerns status som händelser i IFTTT.

Archer C5400

De Archer C5400 som säljs i butiker idag är vad tillverkaren kallar version 2.0, med ett nytt chipset som möjliggör den andra nya funktionen, en som flera av TP-Links senare routrar också fått – inbyggt virusskydd.

Det är i princip samma skydd som i Asus RT-AC5300. Antivirustekniken kommer från väl ansedda Trend Micro och håller koll på trafiken i realtid, kan blockera anrop till kända skadliga sajter och blockera farlig kod. Skyddet ligger under ett samlingsnamn kallat Home Care, tillsammans med ett enkelt men lättanvänt föräldraskydd och en trafikproriteringsfunktion, så kallad QoS.

Som alla moderna routrar har vi även möjlighet att sätta upp ett gästnätverk, och vi kan välja två olika sätt att göra det; vanligt wifi-lösenord (som vi sedan smidigt kan dela ut via mobilappen), eller som ett öppet nätverk med inloggningsportal, precis som på flygplatser och ett och annat hotell. Du kan till och med designa portalsidan själv, med personligt välkomstmeddelande. Det kan vara smidigt för en förening eller ett litet företag med offentliga lokaler, som en butik eller restaurang.

Det här är en router med gott om trådlös nätverkskapacitet för många enheter att köra full fart samtidigt. Archer C5400 är en tre bands AC5400-router med 1 gigabit på 2,4 GHz och över 2 gigabit vardera på dess två 5 GHz-band.

Archer C5400 webbgränssnitt

Trots att den har åtta antenner är det en ovanligt kompakt router. Antennerna sitter infällda runtom ovankanten, och ska förbli infällda om du hänger upp routern på väggen. Ställer du den på ett bord fäller du upp dem 90 grader.

Och inte heller med antennerna utfällda hör Archer C5400 till de mer skrymmande routrarna. Den har en tydlig rad med små ikoner på framsidan, samt tre snabbknappar för att slå av och på wifi och dioder, samt en för wps-synkning. Alla anslutningar sitter kompakt placerade baktill.

Tyvärr kan vi inte vinkla antennerna mer än just 90 grader uppåt, det är infällt eller uppfällt som gäller. Det innebär att vi inte manuellt kan rikta täckning snett uppåt som på en del routrar, och få bättre täckning över två våningar.

Prestandamässigt ligger den lite efter en del andra routrar i samma klass. Framförallt får vi den inte att maxa ut ethernetanslutningen. Så har du en full gigabit i bredband finns det en liten risk att du inte kan utnyttja den till fullo.

Archer C5400 app

Topphastighet på wifi till våra testklienter är inte heller lika hög på nära håll (1-5 meter i samma rum) som i vissa andra routrar. Det är inte så långsamt att det är underkänt – vi pratar om riktigt höga hastigheter på alla routrar i testet – bara inte riktigt i elit-klass. Stabilitet och hastighet i intilliggande rum övertygar däremot, även om vi tappar en del i hastighet på längre avstånd och riskerar att tappa kontakten. På den punkten har många nyare routrar överträffat C5400, därför får den trots roliga nya funktioner inte samma höga betyg nu som vid vårt första test.

Fakta TP-link Archer C5400 

Testad: November 2018
Kontakt: www.tplink.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: AC5400 (1000+2167+2167 Mbit/s)
Wifi-optimering: Mu-mimo, beamforming
Anslutningar: 1 gigabit wan, 4 gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk, virusskydd, VPN-server, stöd för Alexa och IFTTT
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Nej
Storlek (med antenner): 22,7 x 22,7 x 12,2 cm
Garanti: 3 år
Rek. pris vid test: 3 000 kr
Pris: Från 2 679 kronor hos Prisjakt.

Mätresultat Mbit/s (till ac 2x2 mimo-klient)

Filöverföring, ethernet: 631
1 m: 505 Mbit/s
5 m: 427 Mbit/s
8 m + innervägg: 422 Mbit/s
15 m + 2 innerväggar: 90 Mbit/s

plus

Praktisk konstruktion
Smidigt gränssnitt
Många smarta funktioner

minus

Lite efter i prestanda
Oflexibla antenner

Betyg 7 av 10

TP-Link Archer C5400 Pris vid test: 2679 kr.

Bästa pris just nu: 2560 kr