Läs även

Notera att Wifi 5-routrarna nedan testades under 2018. Nya modeller kan ha släppts sedan dess och betygen reflekterar testet när det gjordes. Test av routrar med den snabbaste standarden Wifi 6 hittar du här.

De senaste två åren har det skett väldigt mycket i routervälden, och det mest har haft med mesh-nätverk att göra. Alla tillverkare storsatsar på smarta flerdelade paket som ger dig extra bra wifi-täckning i hemmet. Dessa har också förenklat och bantat ner funktionaliteten i systemen, till att bara fokusera på just bra bredd på wifi.

Tips: Så loggar du in på din Telia-router
Tips: Så loggar du in på din Asus-router
Tips: Så loggar du in på din Netgear-router

Men alla behöver inte utöka täckningen. I ett lite mindre hem kan en enskild åtkomstpunkt räcka bra, speciellt om den har bra antenner och modern teknik för att fokusera och optimera signalen.

Mer kraft, mindre räckvidd

Då kan en mer traditionell kraftfull hemmarouter vara ett bättre alternativ. En sådan har i regel fler inbyggda funktioner, större möjlighet att själv optimera inställningar, och kraftfulla processorer som kan processa mycket datatrafik för att leverera snabb internetuppkoppling. De kostar ungefär lika mycket som ett mesh-paket, från runt 3 000 kronor till runt 5 000 kronor.

Den här sortens routrar marknadsförs fortfarande ofta som att de är till för större hem, men det anser vi är felaktigt. Så var kanske fallet för ett par år sedan innan mesh kom in i bilden. Dessa routrar är snarare till för extra krävande användare som vill ha snabb uppkoppling, eller extra många användare på en och samma gång (eller både och).

Routrar
Maxad ac-router eller minimalistisk mesh? Det kostar ungefär lika mycket och är bra i olika situationer.

Du som laddar hem eller laddar upp tunga filer, har egen mediaserver med 4k-film hemma, spelar spel och vill ha minimal reponstid och vill strömma onlinefilm av hög kvalitet till flera mottagare obehindrat. Flera av routrarna vi testat här kallar sig för ”gaming-routrar”, och ska ha funktioner som kan optimera trafiken för att få minimalt med störningar i just onlinespel.

Missa inte: Stor guide – så väljer du rätt router

Bäst, än så länge

Denna standarden för wifi-teknik – 802.11ac, numera även kallat Wifi 5 – har funnits i många år nu. Routrar som maxar ut vad du kan göra med den tekniken har gått att köpa sedan ett par, tre år tillbaka. Ett par av routrarna i detta test är faktiskt så pass gamla, och lanserades redan 2016, men har sjunkit rejält i pris och fått fler funktioner sedan dess.

Nästa år förväntar vi oss att uppföljaren 802.11ax eller Wifi 6 kommer att börja dyka upp i routrar ock enstaka mottagare, men det lär fortfarande dröja några år innan den nya tekniken blir så pass vanlig att gemene man behöver fundera på att investera i den. Tills dess kan en 802.11ac-router som dessa hålla dig på topp nätverksmässigt i några år i väntan på nästa våg.

Läs även: Test av bästa mesh-router

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp och kontaktade samtliga tillverkare som vi hittade på Prisjakt, som hade routrar i den klass vi eftersökte – 802.11ac-wifi med tre frekvensband och minst gigabithastighet på 5 GHz, gigabit ethernet-switch samt usb-port för minst filserverfunktion. Av sju tillfrågade leverantörer var det fem som hade aktuella modeller att ställa upp med. D-link och Zyxel meddelade att de avstod då deras modeller var på väg att fasas ut.

Routrarna testades efter fabriksåterställning samt uppdatering till senaste mjukvara, i en liten enplansvilla med relativt få störande wifi-nätverk runtom och fiberanslutning till internet.

Prestanda mättes med filöverföring mellan en laptop och en ssd ansluten till usb-3-uttag på routern uppsatt som smb-filserver. Vi utförde också Speedtest och Brebandskollen till dator och mobiltelef – bägge med stöd för 802.11ac och upp till 2x2 mimo. Mätresultaten i detta test ger en bild av prestandaskillnader mellan routrarna till en enskild klient, men ska inte jämföras med resultaten i tidigare routertester, då både testlokal och testutrustning är nya.


Asus RT-AC5300: Höga prestanda och många mervärden

Asus mest kraftfulla router finns i två snarlika versioner: RT-AC5300 och GT-AC5300. Den senare säljs under Asus ROG-varumärket och har specialfokus på just spel. Här har vi testat den lite mer mångsidiga RT-AC5300 som förutom riktigt höga prestanda levererar en mängd intressanta funktioner.

Till det yttre är RT-AC5300 en bred och kantig burk i svart och rött, och med åtta massiva antenner som skruvas på runt om. RT-AC5300 har inga fästen för att montera på en vägg, men med dess spretiga antenner skulle det ändå inte bli särskilt snyggt. Den står bäst på ett bord eller i en hylla.

Asus RT-AC5300

Baktill har den en wan-port, fyra lan-portar och en usb-3-kontakt. En extra usb-2-anslutning hittar vi på ena sidan, tillsamman med knappar för att slå av och på wifi och dioder, samt wps-synkning. Dioderna på routern är dock relativt små och lyser inte så starkt så vi känner aldrig något behov av att släcka ner dem.

Usb-portarna har brett användningsområde. Kopplar du in extern hårddisk kan den bli filserver på smb och ftp, upnp-mediaserver, Itunesserver, Time Machine-backupstation eller nerladdningsklient, och kan också delas ut på internet, samt synkas med Dropbox eller Asus egna onlinelagingstjänst. Du kan också ansluta skrivare. Slutligen har Asus stöd för flertalet vanliga usb-mobem för mobilt bredband, som du kan använda som reservuppkoppling till internet.

Vi har inte mycket att anmärka på när det gäller prestanda på varken wifi eller kabel. RT-AC5300 är en trippelbandrouter med totalt upp till 1 000 Mbit/s på 2,4 GHz och 2 167 Mbit/s på vardera 5 GHz-band. Den ger oss riktigt hög hastighet över fast nät, och håller konstant hög hastighet till de datorer och mobiler vi testar trådlös uppkoppling till. På långt avstånd med mycket hinder i vägen får vi dock svagare signal och lägra hastighet än med en del av konkurrenterna.

Asus RT-AC5300

Skulle täckningen inte räcka till har Asus ett ess i rockärmen: inbyggt stöd för mesh-konfiguration. Det innebär att du kan skaffa en till Asus-router eller extender med samma teknik och sätta upp den som mesh-nod istället för router. Det tar givetvis upp en del av bandbredden på ditt wifi, men i gengäld får du bättre räckvidd.

RT-AC5300 har en hel knippe andra funktioner som också kan vara intressanta. Du kan givetvis sätta upp gästnätverk, både på 2,4 GHz och 5 GHz. Du får en föräldrakontrollfunktion som låter dig ställa in surftider och innehållsfilter per ansluten klient, dock utan möjlighet att manuellt göra vit-eller svartlistning av domän.

Bra valDu får även inbyggt skydd från Trend Micro för skydd mot skadlig kod och farliga webbplatser, möjlighet att sätta upp routern både som vpn-server och vpn-klient, och inbyggt stöd för röststyrning vis Alexa och kontroll via ifttt.

Samtliga funktioner kan nås via ett funktionellt webbgränssnitt på engelska. Men enklast är att använda Asus mobilapp, den har svenskt språkstöd och har tillgång till de flesta funktioner och inställningar du behöver.

Asus RT-AC5300

Fakta Asus RT-AC5300

Testad: November 2018
Kontakt: www.asus.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: AC5300 (1000+2167+2167 Mbit/s)
Wifi-optimering: Mu-mimo, beamforming
Anslutningar: 1 gigabit wan, 4 gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Stöd för usb-modem, stöd för mesh, föräldrakontroll, virusskydd, nerladdningsklient, gästnätverk, QoS med speloptimering, vpn-server, stöd för Alexa och IFTTT
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Via app
Storlek (med antenner): 32,9 x 32.5 x 16,2 cm
Garanti: 3 år
Rek. pris vid test: 3 300 kr
Pris: 3 290 kronor hos Webhallen.

Mätresultat Mbit/s (till ac 2x2 mimo-klient)

Filöverföring, ethernet: 915
Wifi 5 GHz, 1 m: 637
5 m: 670
8 m + innervägg: 465
15 m + 2 innerväggar: 83

plus

Höga prestanda i mindre lokal
Mängder av smarta extrafunktioner
Extra säkerhet
Behändig app

minus

Tappar viss prestanda på avstånd
Stor och iögonfallande

Betyg: 9 av 10


Linksys EA9500: Extra portar men få funktioner

EA9500 från Linksys är en stor router till yttermåtten, men den har en avskalad diskret design trots åtta uppstickande antenner utmed kortsidan och baksidan. Antennerna kommer fast monterade, så vi slipper pilla med att skruva dit dem.

Istället för dioder som indikerar status har den en liten färgskärm på ett par tum framtill, som visar upp lätt kryptiska ränder. För att begripa vad dessa försöker indikera får vi gräva i manualen. Det här känns lite som ett missat tillfälle. När den ändå har en skärm, varför inte skriva ut information på den i klartext istället?

Linksys EA9500

EA9500 har trippelbandswifi i samma klass som Asus RT-AC5300. Det betyder att vi får upp till 1000 Mbit/s på 2,4 GHz och 2 167 på vardera 5 GHz-band. I våra mätningar har den inte riktigt samma topphastighet mot vår testdator som en del andra routrar med de specifikationerna utan landar ungefär tio procent lägre vid uppkoppling i samma rum.

I gengäld har den övertygande stabil uppkoppling på längre håll. Som standard är de två 5 GHz-nätverken hopslagna och routern fördelar klienter mellan dem, medan 2,4 GHz alltid är ett separat ssid.

Routern är inte bara stor utan också ovanligt tung. Inte för att det gör något när den bara ska stå på ett bord. Och det är det den ska, något alternativ för väggmontering finns inte. Orsaken till den bastanta vikten ser vi på baksidan, den har en ethernetswitch med hela åtta lan-portar, så har du många stationära datorer och äldre prylar utan wifi är det välkommet. Till exempel skulle den passa för ett litet kontor, även om den främst är tänkt för hemmabruk.

På sidan sitter knapp för wps samt manuell wifi-kontroll, och baktill hittar vi även två usb-portar: en usb-2 och en usb-3. Vid första anblick ser de endast ut att kunna användas för att ansluta extern disk för fil- eller mediaserver, men det ska även gå att koppla in en usb-skrivare.

Linksys EA9500

Linksys har ett lättnavigerat och snyggt gränssnitt i både mobilapp och på webben. Knyter du ihop routern med ett konto hos Linksys får du fjärradministration med full funktionalitet i bägge gränssnitten. Vi har dock stora problem med webbgränssnittet, som med jämna mellanrum kickar ut oss och uppmanar oss att göra fabriksåterställning på routern, trots att allt fungerar som det ska.

Det här har vi inte upplevt med tidigare Linksysroutrar med samma system, så vi hoppas att det är något som kan åtgärdas med en uppdatering. Loggar vi istället in lokalt till dess ip-adress med ett vanligt lösenord så fungerar allt klockrent, så det är ingen stor nackdel.

Routern har inte enormt många funktioner och detaljerade inställningsmöjligheter, men det mesta grundläggande finns här. Med usb-minne eller hårddisk i blir den filserver på smb och ftp, eller upnp-mediaserver. Upnp är påslaget som standard, något många andra routrar i den här klassen inte gör.

Vi får en enkel qos, där du kan ange tre saker som ska få prioritet och extra bandbredd. Det kan vara en viss klient eller en viss syssla, som Spotify eller ett online-spel. Vad hög prioritet sedan innebär framgår dock inte riktigt. Routern har föräldrakontroll med blockering av internetåtkomst på angivna tider, samt svartlista med url:er du får ange själv.

Vi kan sätta upp gäståtkomst på en 2,4- och en 5 GHz-frekvens. Men det är inte ett vanligt gästnätverk där du loggar in med wifi-lösenord, utan istället sätter den upp ett öppet nätverk, med en webbportal där gästen kan ange lösenordet. Du kan också begränsa hur många gäster som får logga in.

Linksys EA9500

Fakta Linksys EA9500

Testad: November 2018
Kontakt: www.linksys.com
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: AC5300 (1000+2167+2167 Mbit/s)
Wifi-optimering: Mu-mimo, beamforming
Anslutningar: 1 gigabit wan, 8 gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk, QoS med speloptimering
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Ja
Storlek (med antenner): 31,5 x 26,4 x 16 cm
Garanti: 2 år
Rek. pris vid test: 3 200 kr
Pris: 1 999 kronor hos Dustinhome.

Mätresultat Mbit/s (till ac 2x2 mimo-klient)

Filöverföring, ethernet: 889
Wifi 5 GHz, 1 m: 606
5 m: 599
8 m + innervägg: 512
15 m + 2 innerväggar: 122

plus

Elegant, diskret design
Åtta ethernet lan-portar
Utmärkt webbgränssnitt
Bra räckvidd

minus

Lite lägre maxhastighet
Obegriplig statuspanel
Få extra funktioner
Vissa problem med fjärradministration

Betyg: 7 av 10


Netgear Nighthawk X6S R8000P: Bra räckvidd, spretigt gränssnitt

Netgear ställer upp med Nighthawk X6S – eller R8000P och Nighthawk X6S R8000P som routern också verkar gå under. Ser du det ena eller andra namnet i en butik, är det alltså samma router. Här kallar vi den för enkelhetens skull Nighthawk X6S i fortsättningen.

Det är en trippelbandsrouter med en bred bas, relativt anonym design, och sex korta bladformade antenner som sitter infällda i toppen. Monterar du Nighthawk X6S på en vägg, vilket den har fästen för, går det att ha dessa infällda. Stående på ett bord kan du fälla dem 90 grader rakt uppåt, vilket är bäst för horisontell wifi-täckning, eller snett uppåt, för att förstärka signalen på en övervåning.

Netgear Nighthawk X6S R8000P

Routerns wifi är i AC4000-klass, lite mer dämpad än de allra mest kraftfulla i testet. Det innebär som mest 1 625 Mbit/s per 5 GHz-kanal – men det är det i dagsläget bara de absolut mest kraftfulla klienterna som kan matcha, och de flesta prylar du ansluter kommer att landa på mellan 300 och 700 Mbit/s som bäst.

Det ger en bra bild av dess övre gräns. Du får fullt blås om du har en handfull användare, men är ni allt för många så kan det bli trängsel. Vi uppmäter också bättre hastighet, stabilt över 100 Mbit/s, på vår mätpunkt längst från routern. Det räcker utan problem för en bra videoström.

På ovansidan sitter en rad kraftfullt lysande och ibland blinkande dioder som blir helt klart irriterande efter ett tag. I routerns webbgränssnitt går det att antingen stänga av blinkandet, eller stänga av dioderna helt. Men vi får leta runt rejält bland avancerade inställningar innan vi hittar det. Det finns en switch på baksidan för det, så har du inte routern uppskruvad på väggen är det ett betydligt smidigare sätt att göra samma sak.

För övrigt har routern vad vi skulle kalla för en standard-uppsättning av portar. Vi får en wan, fyra lan och två usb-kontakter. Med usb-portarna gör Nighthawk X6S det grundläggande, det vill säga agerar filserver eller upnp-mediaserver, samt delar ut en ansluten skrivare. Filservern kan delas ut externt via Netgears molntjänst Ready Share Cloud. Med senaste firmware-uppdateringen får vi också en nerladdningsklient som vi inte hade innan. Det är en beta men den gör jobbet klanderfritt, även om användarvänligheten kan finputsas.

Netgear Nighthawk X6S R8000P

De Netgear-routrar vi testat på senare år har fått kritik för sitt gränssnitt, och än så länge är det inget Netgear har fixat till. Vi har tre sätt att administrera den. Till att börja med har vi en mobilapp för Android och IOS. Den har väldigt få möjligheter till kontroll och inställningar, men har i gengäld en del smarta verktyg för att kolla wifi-signalen i hemmet, en behändig näverkskarta och en trafikräknare, vilket kan vara behändigt för den som har en fast surfpott.

Det mesta görs istället via webbgränssnittet, som är ljust och snyggt, men bitvis illa planerat och med en del halvdan svensk översättning som förvirrar. Det tredje alternativet är ett Windowprogram du kan ladda hem och installera. Det fungerar ungefär som webbgränssnittet men saknar en del funktioner. Å andra sidan lägger det till andra, till exempel möjlighet att sätta upp Airprint-stöd.

Nighthawk X6S har också en föräldrakontrollfunktion, men den är ovanligt krånglig att sätta upp. Den kräver att du registrerar ett Open DNS-konto och du måste logga in i ett separat webbgränssnitt för att administrera det hela. Väl där har vi dock både schemaläggning av surftid, ett enkelt nätfiskefilter, och innehållsfilter i både färdiga kategorier och en svart/vitlista.

Netgear Nighthawk X6S R8000P

Fakta Netgear Nighthawk X6S R8000P

Testad: November 2018
Kontakt: www.netgear.com
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: AC4000 (750+1625+1625 Mbit/s)
Wifi-optimering: Mu-mimo, beamforming
Anslutningar: 1 gigabit wan, 4 gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk, QoS, nerladdningsklient
Användargränssnitt: Webb, app, program
Fjärradministration: Via app
Storlek (med antenner): 29,5 x 22,7 x 13,4 cm
Garanti: 2 år
Rek. pris vid test: 3 000 kronor.
Pris: 1 999 kronor hos CDON.

Mätresultat Mbit/s (till ac 2x2 mimo-klient)

Filöverföring, ethernet: 867
Wifi 5 GHz, 1 m
: 672
5 m: 638
8 m + innervägg: 422
15 m + 2 innerväggar: 152

plus

God räckvidd
Praktisk att väggmontera
En handfull bra extra funktioner

minus

Osmarta, röriga gränssnitt
Lägre maxkapacitet än de bästa
Omständlig föräldrakontroll

Betyg: 7 av 10


Razer Sila: Kompakt router som hittar bästa frekvensen

Razer har nu på allvar gett sig in i routerbranschen. Och de gör det på sitt egna sätt med Sila, en kompakt men kompetent router som föga förvånande är byggd just med spelande i första rummet.

Det här är en trippelbandsrouter med enbart inbyggda antenner. Det ska enligt uppgift sitta hela nio stycken där inne, men trots det har den ett betydligt kompaktare format än konkurrenterna i testet. Den är väldigt diskret, sånär som på en lysande Razer-loggan mitt på. Lyckligtvis går den lätt att släcka ner.

Razer Sila

Den kompakta formen kan till viss del bero på att den har en totalt sett lägre kapacitet än de bästa routrarna från andra tillverkare. Razer uppger bandbredden till 400 Mbit/s på 2,4 GHz, och 1 734 respektive 866 Mbit/s på de bägge 5 GHz-banden. I standardkonfiguration får vi endast ett gemensamt nätverksnamn för dessa tre, och routern väljer själv den bästa frekvensen för din klient, men det går också att väja att få det manuellt bland inställningarna.

Lägre total bandbredd betyder inte nödvändigtvis lägre hastighet till enskilda enheter, och trots inbyggda antenner får vi riktigt bra fart på nedladdnnigar och filöverföringar. Det är inte riktigt i klass med testets absolut bästa routrar, men överraskande bra med tanke på den minimalistiska formen.

Du får dock räkna med att det bara går att få max hastighet på ett par klienter åt gången, och då en wan-port till bredbandsmodemet eller fibetuttaget ändå är begränsad till 1 000 Mbit/s blir den ändå flaskhals för alla routrar i toppklass.

Routern ska ha en specialfunktion som ligger i bakgrunden och analyserar störningar i wifi-kanalerna (små variationer runt 5 GHz) och automatiskt väljer de bästa för dig, och kan även byta kontinuerligt om det skulle behövas. Det gör att du inte behöver oroa dig lika mycket för störningar från grannarnas wifi och andra problemkällor.

Det är svårt att säga om det fungerar eller inte, men vid en extra mätning i en miljö där vi tidigare haft stora problem med störningar klarar den sig realtivt bra. Vi kan se att den vid ett par tillfällen byter kanal åt oss utan att det märks. Här kommer vi inte upp i samma maxade bandbredd som i vår vanliga testmiljö, men lägstanivån är väl godkänd.

Razer Sila

Precis som Asus RT-AC5300 har Sila mesh-kompatibilitet, så köper du två kan den andra bli en extra mesh-nod. Razer har också gjort som många mesh-system och har byggt in bluetooth i routern för extra enkel konfiguration. Det gör att vi slipper logga in och leta upp administrationsgränssnitt. Det här ser vi gärna att resten av branschen tar efter och inkluderar i sina routrar i framtiden.

Allt vi gör är att plugga in och starta en mobilapp – sedan sköter den snyggt och enkelt resten av installationen. Sila kräver att vi registrerar ett konto hos Razer för att komma vidare i installationsfasen. Det är det värt, då det innebär att vi får utmärkt och fullt funktionell fjärrhantering via appen. Därefter är vi inne, och appen ansluter automatiskt mobilen till vårt nya wifi.

Funktionsmässigt är Sila en relativt begränsad enhet. Dess främsta funktion är extra avancerad nätverksprioritering ned på individuell program- och app-nivå. Utöver det får vi föräldrakontroll utan innehålls- eller url-filter, en enkel vpn-serverfunktion och normal brandväggsfunktionalitet. Det mesta styrs med fördel från den behändiga appen, men för en del inställningar behöver vi webbgränssnitt. Det är inte lika snyggt, men tydligt och funktionellt.

Razer Sila

Fakta Razer Sila

Testad: November 2018
Kontakt: www.razerzone.com
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: AC3000 (400+1734+866 Mbit/s)
Wifi-optimering: Mu-mimo, beamforming, dfs
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 3 st gigabit lan, usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2
Filserver/skrivarserver: Ja/nej
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk, QoS med speloptimering, mesh-stöd, vpn-server
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Ja
Storlek (med antenner): 21,7 x 17,5 x 4 cm
Garanti: 2 år
Rek. pris vid test: 3 000 kr
Pris: 1 990 kronor hos Webhallen.

Mätresultat Mbit/s (till ac 2x2 mimo-klient)

Filöverföring, ethernet: 879
Wifi 5 GHz, 1 m: 614
5 m: 602
8 m + innervägg: 501
15 m + 2 innerväggar: 109

plus

Kompakt och diskret
Smart wifi-optimering
Lätt att installera och administrera
Smarta extrafunktioner för spel

minus

Lägre maxkapacitet
Lägre topprestanda än de bästa
Få extra funktioner

Betyg: 7 av 10


TP-link Archer C5400: Gammal router med nya tricks

Routrar har lång livslängd jämfört med många andra teknikprylar och kan ligga i toppklass länge. Vi testade TP-Link Archer C5400 första gången för hela två år sedan. Men den har faktiskt uppgraderats sedan dess lite i smyg.

För det första har givetvis inbyggd programvara och administrationsgränssnitt uppdaterats på två år. Mobilappen TP-Link Tether som redan då var funktionsrik, tydlig och snygg har blivit mer funktionell. Här får vi kontroll på de flesta funktioner utom detaljerade nätverksinställningar, plus en behändig funktion för att dela med oss av wifi-loginuppgifter.

Skillnaderna i webbgränssnittet är mindre, förutom att ett par nya funktioner har dykt upp. En av dem är stöd för Alexa och IFTTT. Du kan både styra enklare routerfunktioner via de systemen, och använda routerns status som händelser i IFTTT.

Archer C5400

De Archer C5400 som säljs i butiker idag är vad tillverkaren kallar version 2.0, med ett nytt chipset som möjliggör den andra nya funktionen, en som flera av TP-Links senare routrar också fått – inbyggt virusskydd.

Det är i princip samma skydd som i Asus RT-AC5300. Antivirustekniken kommer från väl ansedda Trend Micro och håller koll på trafiken i realtid, kan blockera anrop till kända skadliga sajter och blockera farlig kod. Skyddet ligger under ett samlingsnamn kallat Home Care, tillsammans med ett enkelt men lättanvänt föräldraskydd och en trafikproriteringsfunktion, så kallad QoS.

Som alla moderna routrar har vi även möjlighet att sätta upp ett gästnätverk, och vi kan välja två olika sätt att göra det; vanligt wifi-lösenord (som vi sedan smidigt kan dela ut via mobilappen), eller som ett öppet nätverk med inloggningsportal, precis som på flygplatser och ett och annat hotell. Du kan till och med designa portalsidan själv, med personligt välkomstmeddelande. Det kan vara smidigt för en förening eller ett litet företag med offentliga lokaler, som en butik eller restaurang.

Det här är en router med gott om trådlös nätverkskapacitet för många enheter att köra full fart samtidigt. Archer C5400 är en tre bands AC5400-router med 1 gigabit på 2,4 GHz och över 2 gigabit vardera på dess två 5 GHz-band.

Archer C5400 webbgränssnitt

Trots att den har åtta antenner är det en ovanligt kompakt router. Antennerna sitter infällda runtom ovankanten, och ska förbli infällda om du hänger upp routern på väggen. Ställer du den på ett bord fäller du upp dem 90 grader.

Och inte heller med antennerna utfällda hör Archer C5400 till de mer skrymmande routrarna. Den har en tydlig rad med små ikoner på framsidan, samt tre snabbknappar för att slå av och på wifi och dioder, samt en för wps-synkning. Alla anslutningar sitter kompakt placerade baktill.

Tyvärr kan vi inte vinkla antennerna mer än just 90 grader uppåt, det är infällt eller uppfällt som gäller. Det innebär att vi inte manuellt kan rikta täckning snett uppåt som på en del routrar, och få bättre täckning över två våningar.

Prestandamässigt ligger den lite efter en del andra routrar i samma klass. Framförallt får vi den inte att maxa ut ethernetanslutningen. Så har du en full gigabit i bredband finns det en liten risk att du inte kan utnyttja den till fullo.

Archer C5400 app

Topphastighet på wifi till våra testklienter är inte heller lika hög på nära håll (1-5 meter i samma rum) som i vissa andra routrar. Det är inte så långsamt att det är underkänt – vi pratar om riktigt höga hastigheter på alla routrar i testet – bara inte riktigt i elit-klass. Stabilitet och hastighet i intilliggande rum övertygar däremot, även om vi tappar en del i hastighet på längre avstånd och riskerar att tappa kontakten. På den punkten har många nyare routrar överträffat C5400, därför får den trots roliga nya funktioner inte samma höga betyg nu som vid vårt första test.

Fakta TP-link Archer C5400 

Testad: November 2018
Kontakt: www.tplink.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: AC5400 (1000+2167+2167 Mbit/s)
Wifi-optimering: Mu-mimo, beamforming
Anslutningar: 1 gigabit wan, 4 gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk, virusskydd, VPN-server, stöd för Alexa och IFTTT
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Nej
Storlek (med antenner): 22,7 x 22,7 x 12,2 cm
Garanti: 3 år
Rek. pris vid test: 3 000 kr
Pris: Från 2 561 kronor hos Prisjakt.

Mätresultat Mbit/s (till ac 2x2 mimo-klient)

Filöverföring, ethernet: 631
1 m: 505 Mbit/s
5 m: 427 Mbit/s
8 m + innervägg: 422 Mbit/s
15 m + 2 innerväggar: 90 Mbit/s

plus

Praktisk konstruktion
Smidigt gränssnitt
Många smarta funktioner

minus

Lite efter i prestanda
Oflexibla antenner

Betyg: 7 av 10

Asus RT-AC5300 Pris vid test: 3299 kr.

Bästa pris just nu: 4159 kr