Datoranvändandet går hela tiden ned i åldrarna. Samma sak gäller för mobiler och surfplattor. Numera är det inte ovanligt att ettåringar har egna surfplattor som de spelar spel, kollar filmklipp och surfar med.

På så sätt lär de sig snabbt hur ny teknik fungerar, och med rätt appar i händerna kan de också lära sig skriva, räkna och läsa på ett lekfullt sätt. Men det finns också en del faror med att placera den här typen av tekniska prylar i händerna på barn.

Porr och virus

Vad är det som kan hända? Det mest uppenbara är förstås att barnen surfar in på sajter med olämpligt innehåll. Det krävs inte särskilt mycket för att de ska råka googla sig in på exempelvis porrsidor eller sajter med virus och andra skadliga program. Andra faror är nätmobbning och så kallad grooming, alltså att äldre personer tar kontakt med barnen för att senare begå övergrepp.

Utöver det är risken också stor att barnen ställer till oreda på datorn, exempelvis genom att radera filer, dra runt med ikoner och genvägar och installera allehanda oönskade program.

Lyckligtvis finns det saker du som vuxen kan göra för att säkra dator, surfplatta och telefon. Tekniska hjälpmedel kan visserligen inte skydda mot allt, men de kan ändå vara till stor hjälp.

Viktigt att prata

Ju äldre dina barn blir desto större är risken att de försöker kringgå olika typer av skydd för att utforska internet på egen hand. Det ligger ju i barnens natur att överträda gränser.

Oavsett hur många skyddsfunktioner du lägger in kommer det alltid att vara möjligt att hitta kryphål, och därför är det också viktigt att du redan i tidig ålder pratar med dina barn om olika typer av säkerhet, vad som är okej och vad som inte är det.

Börja med att sitta tillsammans med barnen framför datorn. Berätta grundläggande om farorna och vad som kan gå snett om de gör si eller så. När de blir lite äldre kan du gå igenom de grundläggande säkerhetssystemen, hur det fungerar med lösenord och det faktum att man bör ha olika lösenord för olika tjänster.

I den här skolan har vi utgått från en dator med Windows 8, en Android-enhet med version 5.0 samt en IOS-enhet med version 8.1.2, men många av funktionerna vi går igenom är snarlika på andra moderna Windowsversioner. De program vi tar upp i artikeln fungerar i regel också tillsammans med åtminstone allt från Windows 7 till Windows 10. Vi har i första hand riktat in oss på lösningar som är kostnadsfria eller som kostar relativt lite.

Fakta

Svåroghetsgrad: Enkel
Tid: 1 timme

Det här behöver du:

  • Dator med Windows 8 eller någon annan Windows-version.
  • Android-surfplatta eller Ipad.
  • Android-telefon eller Ipad.

Det här lär du dig:

  • Att diskutera säkerhet med ditt barn.
  • Hur du skapar användarkonto för barn.
  • Att installera virusskydd.
  • Hur du skaffar en barnvänlig webbmiljö.
  • Hur du konfigurera funktionen föräldrakontroll.