Med Windows 10 kommer en ny webbläsare som ersätter Internet Explorer, men hur står sig Edge mot Google Chrome? Vi har testat.

Edge vs Chrome

Om du hör till de många som redan har uppgraderat till Windows 10 har du säkert sett Microsoft Edge (som tidigare kallades Project Spartan). Den nya webbläsaren har en mycket mer sparsmakad design och flera nya funktioner, bland annat stöd för röststyrda assistenten Cortana, läslistor och ett verktyg för att märka upp och kommentera webbplatser. Microsoft skryter också om dess prestanda.

Men är den bra nog att ersätta favoriten Chrome?

För att mäta prestandan i de båda webbläsarna använde vi en Surface Pro 3 med 64-bitars Windows 10, och körde en rad benchmarktester för att mäta prestandan i html5, javascript och andra funktioner: Sunspider, Peacekeeper, Octane och Browsermark närmare bestämt.

Här är resultaten. I Sunspider är lägre bättre, i de övriga tvärt om. Klicka på de olika deltesterna för att se resultaten:

Som du kan se vinner Chrome tre av fyra tester, men skillnaden är marginell i Octane. Vad resultaten inte visar är att Edge trots allt i vardagsbruk känns lika kvickt som Chrome och vi upplevde inte några faktiska prestandaskillnader utanför testerna. Alltså rekommenderar vi att du testar båda och ser vilken du föredrar.

Uppdatering: De ursprungliga siffrorna för minnesanvändning var felaktiga. Nedan är resultaten från nya tester.
 

Webbläsare Minnesanvändning Processorbelastning
Edge 900 MB 20 - 35 %
Chrome 64-bit 800 MB 30 - 40 %
Chrome 32-bit 660 MB 25 - 35 %

Edge använder i våra tester mer minne än Chrome generellt, men det är främst jämfört med 32-bitarsversionen som skillnaden blir markant. Minnesanvändningen flukturerar hela tiden men vi har uppskattat ett snitt där den ligger, testet är genomfört med fem flikar laddade.

När det gäller processoranvändningen är den svårare att uppskatta eftersom att den varierar hela tiden och sidor kan delvis ladda in olika material mellan testerna. Vårt intryck är att Edge och Chrome i 32 bitar använder ungefär lika mycket processorkraft, medan Chrome i 64 bitar använder ungefär en tredjedel mer.

Vi har testat 64-bitarsversionen av Edge. Chrome finns med i både 32- och 64-bitarsversion. 32 bitar är den version man erbjuds som standard på Googles nedladdningssida, så vi utgår ifrån att det är den variant som finns installerad på flest datorer. 64-bitarsversionen finns att ladda ner och ger en rättvisare jämförelse eftersom att 64-bitarsprogram normalt drar mer minne.