Microsofts digitala assistent som följer med Windows 10, Cortana, låter dig använda röstkommandon för att utföra olika saker i Windows. Det kräver dock att din pc är påslagen för att det ska fungera.

Nu vill Intel emellertid att Cortana även ska fungera när din pc är avstängd så att du kan väcka upp din dator med hjälp av rösten.

Så ska Cortana väcka din avstängda pc

Under utvecklarkonferensen Intel Developer Forum som ägde rum i veckan visade Intel upp två nya tekniker som tillsammans ska göra det möjligt. Den ena teknik heter Intel Smart Sound Technology och kommer att finnas inbyggd i Intels kommande Skylake-processorer.

Den andra tekniken går under namnet Intel Ready Mode vilket gör det möjligt att köra processorn i ett speciellt lågenergiläge. Intel Read Mode finns redan i Intels Haswell och Broadwell-processor, och kommer även att erbjudas i Skylake-processorna.

Tillsammans ska de båda teknikerna göra det möjligt att väcka din pc när den är i standby-läge genom att endast använda rösten. Du måste dock skriva in ditt lösenord för att logga in i Windows. Använder du Windows Hello räcker det dock med att du sätter dig framför datorn så att din pc känner igen dig.

Den nya funktionen kommer dock endast att fungera på pc-datorer som kör på Intels Skylake-processorer. Det är okänt om konkurrenten AMD kommer att införa ett liknande stöd.

IDG News