Vem har inte suttit klistrad vid tv:n för att titta på frågeprogram som Vem vill bli miljonär?

Nu kan du skapa din egen variant, helt utan kostnad. Med den engelskspråkiga gratistjänsten Kahoot är dator eller mobil det enda som krävs.

Upplägget är enkelt: Du skapar din frågesport genom att mata in frågor och svar via valfri webbläsare. Det går att skapa valfritt antal frågor, men var och en måste ha fyra svarsalternativ. Förutom själva texten kan du även lägga till bilder och videoklipp.

När du är nöjd med din frågesport sparar du den på Kahoots servrar, och du kan sedan visa den från valfri webbläsare. Det proffsigaste är förstås att använda en projektor och visa upp den i stort format, men en vanlig dator eller platta går lika bra.

Svarar i mobilen
Deltagarna svarar på frågorna i sina mobiltelefoner. De behöver inte registrera sig eller ladda hem några appar, utan det räcker med att surfa till Kahoots sajt och fylla i frågesportens unika nummer. Det här skapas automatiskt av systemet och visas tydligt på skärmen.

När alla är inne ställer du frågan och visar svarsalternativen. Deltagarna svarar sedan genom att peka på sin mobil.

Kahoot rättar alla svar på direkten. Den deltagare som svarar rätt snabbast får förstås flest poäng medan den som svarar fel blir utan. Redan efter första frågan skapas alltså en topplista, och för att öka spänningen visas den automatiskt. För göra det ännu mer spännande går det dessutom att lägga på lite nervpressande bakgrundsmusik.

Kahoot fungerar lika bra i klassrummet, under föredraget och på festen. Ja, varför inte testa att göra en frågesport om jubilaren på nästa födelsedagsfest eller skapa din egen version av Vem vill bli miljonär?

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 10 minuter

Det här behöver du:

  • En internetuppkopplad dator med stor skärm eller projektor.
  • Deltagarna behöver uppkopplade telefoner, plattor eller datorer.

Det här lär du dig:

  • Vad Kahoot är.
  • Hur du skapar egna frågesporter.
  • Att skapa en enkät.