Windows 10 är utan tvekan ett ordentligt lyft jämfört med Windows 8, men många användare har dragit sig för att uppgradera då det nya operativsystemet innehåller flera funktioner för att spåra vad användarna gör.

För att lösa problemet har Microsoft nu bestämt sig för att införa samma funktioner för spårning även i Windows 7 och Windows 8.

Microsoft inför spårning även i Windows 7 och 8

I flera aktuella supportdokument för Windows 7 och 8 som publicerats på Microsofts webbplats framgår det att de några av de senaste uppdateringarna för båda operativsystemen innehåller funktioner för ”diagnostik och spårning”.

Två av uppdateringarna är frivilliga, men en av dem har markerats som rekommenderad, vilket betyder att den installerats om du har ställt in Windows för automatiska uppdateringar.

För att information om dina aktiviteter ska skickas till Microsoft krävs det emellertid att du är med i företagets kundprogram, Customer Experience Improvement Program. Är du medlem i detta program är det dock inte helt enkelt att dra sig ur. How-to Geek har dock publicerat en guide här.

En annan uppdatering som implementerar spårning i Windows 7 och 8 är ännu svårare att blockera, och det enklaste är att helt enkelt avinstallera dessa uppdateringar. De uppdateringar det handlar om är KB3068708, KB3022345, KB3075249 och KB3080149.

Vill du inte att vissa av dessa eller framtida uppdateringar installeras på din dator måste du även stänga av automatiska uppdateringar i Windows Update.

IDG News