Microsoft Office har i över tjugo år närmast haft monopol på sin marknad, i synnerhet bland företagsanvändare men även för andra – inte minst på grund av att alla redan är mer eller mindre bekanta med programmen.

Men numera säljs Office som en del i abonnemanget Office 365. För många tar det emot att betala en tusenlapp om året för att få använda Office. Samtidigt gör vi allt mer arbete direkt på nätet och alternativen till Microsofts programsvit har blivit fler och bättre med åren.

Om du tillhör de som undrar om det inte börjar bli dags att försöka avvänja sig och använda andra program är det här testet för dig. Vi testade några av de här programmen för tre år sedan, men mycket har hänt sedan dess:

Microsofts egna gratisversion – Office Online

Microsoft har självt släppt ett gratisalternativ till stora Office. Office Online är en molnversion som du kommer åt från vilken modern webbläsare som helst. De släpptes 2010 och kallades tidigare Office Web Apps, men har med åren blivit betydligt bättre. Förr kunde du till exempel inte använda formatpenseln för att snabbt kopiera formateringen från en bit text till en annan, men det går utmärkt numera.

Fyra appar ingår i sviten: Word, Excel, Powerpoint och Onenote. Vill du har e-post finns så klart även outlook.com som ersättning för Outlook, men det är inte riktigt samma sak.

Office Online
Microsofts eget Office Online är perfekt för många användare som vill ha en välbekant erfarenhet men inte behöver Office mest avancerade funktioner.

Precis som i Apples onlineversioner av Pages, Numbers och Keynote – men till skillnad från Google Docs – kan du öppna relativt avancerade dokument i Office Online och till exempel visa innehållet i pivottabeller. Du kan inte göra ändringar eller skapa nya, men för många användare är det viktiga just att kunna öppna, inte nödvändigtvis att redigera.

En annan funktion som Office Online delar med både Google och Apple är möjligheten för flera personer att samtidigt jobba i ett dokument, där alla ändringar synkroniseras omedelbart. Numera finns det även i Word 2016 för den som föredrar vanliga program, men annars är det unikt för webbappar.

Det här är alternativet för den som vill slippa kostnaden för Office men inte själva Office. Du måste ha en internetuppkoppling för att använda dem, så det funkar inte för alla. Men numera finns förvånansvärt många av funktionerna i de vanliga programmen och för 90 procent av användarna kommer ingenting viktigt saknas.

Fakta: Office Online
Mer info: http://bit.ly/2bwTTCK

Är bäst på: Att vara Office på riktigt, läsa avancerade Excel-filer
Klarar inte: Avancerad redigering (till exempel pivottabeller eller innehållsförteckningar)

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10
Sida 1 / 4

Innehållsförteckning