Kompetent alternativ – Libreoffice

Vill du inte ha webbappar utan ett riktigt, gediget datorprogram är Libreoffice numera ett av de säkraste korten. Programmet började som en avknoppning från Apache Foundations Openoffice, drivs av The Document Foundation, och har sedan 2010 gått sin egen väg med mycket flitiga uppdateringar från utvecklarna.

Libreoffice är ett riktigt kompetent alternativ till Microsoft Office och stödjer väldigt många av även de mest avancerade och föga använda funktionerna. Även import av Excel-dokument fungerar riktigt bra för allt utom riktigt komplexa dokument med makron och referenser till andra filer. Begränsat stöd för Visualbasic-script gör att du i vissa fall kan få med dig även dessa.

Libreoffice
Libreoffice är det bästa alternativet om du vill ha ett fullfjädrat program på datorn med så många avancerade funktioner som möjligt.

Gränssnittet är en bit som har kommit långt från hur Openoffice såg ut för fem år sedan. Verktygsfältet påminner om en uppdaterad version av Office 2003 och hela programmet känns lätt och kvickt, både i OS X och Windows. För Macanvändare som är vana vid gamla Excel 2011 kommer snabbheten dessutom att vara en glad överraskning – här går det undan som i Excel på Windows även med tiotusentals rader.

Libreoffice har även en annan intressant egenhet: Bland dagens moderna Office-program har det absolut störst stöd för import av riktigt gamla filformat som Apple Works, Claris Works, Microsoft Works och Lotus 123. Du kan även importera bilder och grafik från betydligt fler program än i Microsofts och Apples program, för att inte tala om Google Drive.

Fakta: Libreoffice
Mer info: http://a.m3.se/l6

Bäst på: Avancerad redigering, filformatstöd
Klarar inte: Jobba tillsammans synkroniserat

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10