Apple Pages, Numbers och Keynote

De här programmen kallades förut tillsammans för Iwork. Apple har gått en liten egen väg med sina program och försöker varken vara en direkt konkurrent till Microsoft Office eller en snabb, minimalistisk ersättare.

Keynote kommer närmast, och har länge ansetts som ett helt enkelt bättre alternativ till Powerpoint, och så är det fortfarande. Det blir snyggt med mindre ansträngning, det är aldrig i vägen och det är riktigt bra på vad det gör. Både i webbversionen och Macprogrammet.

Numbers är så enkelt att det knappt kan sägas spela samma sport som Excel – här handlar det om att göra enkla kalkylblad och tabeller, och styrkan sitter i de färdiga mallarna som du hyfsat enkelt kan anpassa för dina ändamål och sedan redigera. Men även Google Sheets enkla verktyg är mer avancerade.

Apple Pages online
Apple har onlineversioner av Pages, Keynote och Numbers, som gör att du även kan redigera dina filer från Windows.

Pages är det mest udda programmet, eftersom det är ett mellanting mellan ett layoutprogram som Adobe Indesign och en ordbehandlare som Word. Även här spelar mallar en stor roll, men det går även att själv bygga snygga layouter och den som ska trycka en rapport eller liknande har mycket att hämta jämfört med Word. Typsnittshantering, textflöde, textrutor och mycket annat är enklare och snyggare.

Gemensam redigering med flera användare fungerar ungefär som i Google Drive och Office Online, men kräver att alla har Icloud-konton vilket inte alls är lika säkert som att folk har Google-konton.

Har du Mac och/eller Iphone eller Ipad kan du även använda programmen för dessa och alla filer bevaras i komplett skick och kan redigeras på vilken enhet eller webbläsare du vill. Har du köpt en ny enhet de senaste åren är de dessutom gratis.

Fakta: Pages, Numbers och Keynote
Mer info: http://a.m3.se/l7

Bäst på: Göra snygga dokument, jobba sömlöst på IOS, Mac och i webbläsare
Klarar inte: Inga avancerade kalkylblad, importera annat än enkla Office-dokument, desktopprogrammen finns bara till Mac

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10