Apple Mac Mini: Stilren och tyst men begränsande klassiker

Mac Mini är en av de mest kända datorerna i denna kategori, men en som vi ofta har framfört skarp kritik mot, då den dragits med långa perioder mellan uppgraderingar, vilket resulterat i gammal hårdvara, prestanda flera steg efter konkurrenterna och omoderna anslutningar.

Just nu är det dock helt rätt läge att skaffa en, för den senaste uppfräschningen som kom 2018 innebär att den har både bra prestanda i klassen, snabb lagring och arbetsminne, och en gedigen uppsättning portar baktill. Gammal displayport är ersatt av modern thunderbolt 3.

Här sitter så många som fyra sådana portar, som är både snabb usb, skärmutgång och pci express-port för specialtillämpningar som till exempel externt grafikkort. Vi får dock bara två vanliga usb-portar av typ a, så det kan vara en god idé att investera i en extern hubb med usb c-anslutning om du vill ansluta till exempel trådad mus och tangentbord, och sedan ett usb-minne. Vill du ha Apples egna trådlösa tangentbord och mus får du köpa dem separat, inget sådant ingår.

Apple Mac Mini

Mac Mini har alltid varit en av de snyggaste datorerna att ställa på ett skrivbord, med sin avskalade design, en platt och strax under två gånger två decimeter bred kvadrat med runda hörn och spartanskt aluminiumyttre. Alla anslutningar och på-knapp sitter på baksidan, och det enda som indikerar aktivitet är en diskret diod i ena hörnet framtill när datorn är påslagen.

Datorn är diskret på ett helt annat sätt också, med ovanligt tyst direkt och dämpad kylning. Den klarar inte av att köra helt passiv kylning, det är det få i testet som gör. Ett lätt fläktsus är konstant närvarande, men det blir aldrig mer än vagt märkbart ens när vi hårdkör den med tunga stresstest.

Det kan i och för sig bero på att den dator vi testar är den enklaste och billigaste Mac Mini-modellen, alla andra konfigurationer hamnar utanför testets prisspann. Den har Intel Core i3-processor av en typ kallad i3-8100B, som har fyra kärnor på 3,6 GHz styck, precis som vanliga desktopprocessorn i3-8100, fast en sockel för mobil montering och lite större minnesbandbredd.

Den ligger lite efter en del kraftfullare alternativ i denna prisklass, där flera har sexkärniga Core i5-processorer. Vi får snabba ram-minnen och en pigg ssd. Men den är relativt liten i grundmodellen, bara 128 GB ssd. Mer går att få, men uppgraderingsvalen är orimligt dyra. En bra extern ssd är ett mer prisvärt sätt att utöka lagringen. Tidigare modeller gick lätt att öppna och uppgradera lagning och minne i. Det är det inte längre menat att du ska göra.

Beroende på var du ställer din dator kan det vara tryggt att se till att du har fast nätverk eller kan boosta wifi-signalen med en repeater i närheten. Wifi i datorn är snabbt, när signalen är stark, men den tappar ovanligt lätt kontakt med routern vid svagare signaler.

Apple Mac Mini

Med en Mac får du som alltid Mac OS förinstallerat. Senaste versionen heter Mojave och bland nyheterna hittar vi sådant som mörkt gränssnittsläge, nya smarta sätt att gruppera dokument på skrivbordet, vassare säkerhetsfunktioner och ett gäng andra små förbättringar. Som alltid med Mac på senare tid har du också möjlighet att lätt installera en Windows-installation och få det bästa av två världar. Det kan dock bli problem på just denna modell, eftersom systemdisken är så pass liten. Då behöver du nog satsa på minst en 256 GB-modell, och får betala ockerpris för det.

Omdöme

Mac Mini är den billigaste Mac du kan köpa. Gillar du Mac OS är den en snygg, liten och tillräckligt kraftfull dator för kontorsjobb, surf, och klarar utan alltför mycket besvär enstaka tyngre uppdrag. Men du får jämförelsevis rätt så lite för pengarna, så det är bara datorn för dig som verkligen behöver Mac eller som fastnat för designen.

Specifikationer

Produktnamn: Apple Mac Mini
Testad: September 2019
Modellnummer: MRTR2KS/A
Kontakt: www.apple.se
Processor: Intel Core i3-8100B, 3,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 630
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 128 GB ssd
Anslutningar: 4 st thunderbolt 3, 2st usb 3.0, hdmi 2.0, gigabit ethernet, hörlur
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0
Operativsystem: Mac OS Mojave
Storlek: 19,7 x 19,7 x 3,6 cm
Vikt: 1,3 kg
Ljudnivå: 28-31 dBa
Garanti: 1 år
Rek. pris: 9 995 kr
Pris: 8 989 kronor hos Netonnet.

Prestanda

Cinebench R20: 1 458 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 367 poäng
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 4 231 poäng
Disk, läsning: 1030 MB/sek
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Snabb ssd.
Tyst drift.
Elegant design.
Moderna anslutningar.

minus

Ingen mus och tangentbord.
Lite lagring och dyr uppgradering.
Ej byggd för att uppgraderas.

Betyg 4 av 5

Apple Mac Mini (2018) - 3,6GHz QC 8GB 128GB Pris vid test: 8987 kr.

Bästa pris just nu: 8490 kr