Dell Optiplex 7060 Micro: Stabil, snabb kontorsdator med onödigt surr

De flesta datorer i den här storleksklassen säljs som företagsdatorer, tänkta att användas på kontor. De är klockrena som enkla och diskreta Office-datorer för användare som inte har några specialbehov och har en fast arbetsplats, eller som en fast dator för specialändamål som flera kan dela på, till exempel i ett klassrum eller på ett bibliotek. Men när de är såpass kraftfulla som denna från Dell, så är de även lämpliga för mer krävande typer av användare, både i hemmet och på jobbet.

Optiplex Micro är en stramt utformad platt låda byggd på micro itx, en extra kompakt standard för moderkort som vi återfinner i flera av datorerna i testet. Det gör den knappt två gånger två centimeter bred och sedan är den precis under fyra centimeter på höjden. Den har gummifötter för att ligga platt, men kan också ställas på högkant med ett litet stöd. Det får du dock köpa till separat.

Vår testade modell heter Optiplex 7060 Micro, och släpptes förra hösten. Denna höst har också en uppföljare kommit, Optiplex 7070 Micro. Den hann vi dock inte få in till testet, och 7060 säljs fortfarande på bred front i svenska butiker, och dessutom till ett fördelaktigt pris. Och hårdvaran i den är absolut inte omodern.

Dell Optiplex 7060 Micro

Den har alla viktiga externa portar, åttonde generationens Intel Core i5-processor med sex kärnor och 8 GB ddr4-minne. Med det kommer du långt för både kontorsjobb och mediaredigering, och vi kör obehindrat både Photoshop och skapar medietunga Powerpoint-presentationer med den. Det enda som är en besvikelse är lagringen. Det är en 256 GB ssd, men en med prestanda i sata-klass, som snittar på läshastighet runt 250 MB/s.

Framtill sitter dubbla usb 3-portar varav en är av usb-c-typ, samt headset och separat linjeutgång för ljud. Datorn har också en minimal inbyggd högtalare, men den låter ganska eländigt. Vill du ha ljud rekommenderar vi att du gör dig själv en tjänst och skaffar ett par enkla datorhögtalare på usb istället. På baksidan hittar vi gott om usb-portar för det, nätverksport och dubbla displayport. En kompletterande hdmi hade också varit bra, men det får du klara dig utan.

Datorn säljs med i en handfull olika konfigurationer. Den modell som vi testat är en som säljs ute i flera stora svenska butiker. En sak som utmärker den är att den inte har stöd för wifi och bluetooth. Beställer du datorn med samma specifikationer i övrigt från Dells egna webbshop så får du även det trådlösa, men då för ungefär 1 000 kronor mer. Det kan vara värt att tänka på. Wifi är inte lika viktigt för en stationär pc som för en laptop, och har du fast kabel redan dragen är det kanske inte värt pengarna.

Du får med mus och tangentbord på usb. Tangentbordet har platta, plastiga knappar i notebookstil, fast de är ovanligt små och med ganska hög slaghöjd, vilket gör att det känns lite märkligt att använda till en början. Musen är även den av enklast möjliga sort, en plastig sak med rätt så bekväm passform men dåligt glid mot en bordsyta. En bra musmatta blir ett måste. Å andra sidan är det ju lätt att skaffa bättre usb-mus och tangentbord själv separat.

Datorn är till och från nästan ljudlös, men varvar ofta igång fläktarna på lite högre varvtal och har då en rätt så påtaglig surrande ton. Det är inget som är direkt obehagligt, men om du vill ha den kopplad till presentationsutrustning eller som en media-pc till tv:n hemma så får du räkna med att surret inte går att undvika.

Dell Optiplex 7060 Micro

De flesta företagsinriktade datorer är skönt bloatware-fria, och Dell hör till dessa. Förutom de onödigheter Windows prackar på den är det enda du får extra ett ljudkontrollprogram som ger extra kontroll för analoga ljudet ut och mikrofon in, samt ett program som håller drivrutiner och Dell-specifika saker i datorn uppdaterade.

Datorn går att öppna med en skruv på baksidan och innanför hittar vi en plats för en 2,5-tums sata-disk, och en ledig ram-minnesplats. Minnet är dock lite extra bökigt att uppgradera då det sitter under en stor systemfläkt som först måste monteras bort.

Omdöme

Dell Optiplex 8070 är i grunden en riktigt trevlig liten pc. Har du inte behov av wifi och bluetooth är modellen som finns i svenska butiker stabilt bra, så när som dess sega ssd. Vill du ha wifi får du beställa den direkt från Dell och får då betala lite mer. Men inte mycket mer.

Specifikationer

Produktnamn: Dell Optiplex 7060 Micro
Testad: September 2019
Modellnummer: XMNX8
Kontakt: www.dell.se
Processor: Intel Core i5-8500T, 2,1 GHz hexa core
Grafik: Intel UHD Graphics 630
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 5st usb 3.0, lan, 2st Displayport, headset
Trådlöst: Tillval
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Tangentbord och mus på usb, tpm
Storlek: 18,2 x 19 x 3,9 cm
Vikt: 1,18 kg
Ljudnivå: 29-37 dBa
Garanti: 3 år
Rek pris: 7 990 kr
Pris: 8 314 kronor hos Dustinhome.

Prestanda

Cinebench R20: 1 588 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 716 poäng
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 5 599 poäng
Disk, läsning: 253,1 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Goda prestanda.
Rent system.
Möjlighet till extra hårddisk.

minus

Långsam ssd.
Tidvis högljudd.
Ingen wifi och bluetooth.

Betyg 4 av 5

Dell OptiPlex 7060 (XMNX8) Pris vid test: 8314 kr.

Bästa pris just nu: 7407 kr