HP Prodesk 400 Desktop Mini: Snabb, säker och tyst mini-pc

Datorer med företagsinriktning brukar inte utmärka sig med särskilt utstickande design. Flertalet datorer i detta test är främst tänkta för arbetsplatser och har mer fokus på att vara praktiska än snygga. Men HP Prodesk 400 är lite av ett undantag. Dess rundade kanter och silvergrå och svarta front sticker ut från den kantiga svarta normen. Inte så mycket som de mer konsumentinriktade datorerna, men tillräckligt för att sticka ut.

Datorn är byggd för att ligga platt på ett bord, med gummifötter på en central upphöjd del undertill, eller så kan den ställas på högkant. För det medföljer det en fot som du lätt trycker fast datorn i. Du har också fyra skruvhål på undersidan som passar för fästen med vesa-standard.

Det här är den senast lanserade datorn i testet. Själva Prodesk 400 har funnits sedan tidigare, men just vår testade konfiguration är färsk, faktiskt den enda datorn i testet med generation nio av Intels Core-processor. Här sitter en sexkärnig Core i5 som levererar några procent mer prestanda än motsvarande processor i generationen innan.

Det gör den till testets snabbaste dator, men bara med måttlig marginal. En rätt så seg ssd förtar en del av den rappa upplevelse som den kunde ha levererat, men i vissa situationer kommer den till sin rätt, till exempel vid videorendering och filkomprimering som går ungefär 10-20 procent snabbare.

HP ProDesk 400 G4

Den stora fördelen är dock att det är en strömsnålare och framför allt svalare processor som kräver mindre kylning. Det gör att datorns kylning väldigt sällan behöver gå upp i varv. Och även när den gör det är den mer dämpad än de flesta.

En konsekvens av att det egentligen är en äldre dator, fast med nyare hårdvara inuti, är att den inte har några usb typ c-portar och därmed inte heller thunderbolt 3. Alla usb-portar är av stora typ a. På framsidan sitter två usb 3-portar och av någon anledning dubbla hörlursuttag, ett för bara hörlurar och ett för headset med mikrofon. Baktill sitter nätverksport, två displayportutgångar, men ingen hdmi, och slutligen ytterligare fyra usb varav två är usb 2.

Där är det tänkt att du ska plugga in den usb-mus och tangentbord och medföljer. Av dessa håller tangentbordet lite högre klass, med platt notebook-stil på knapparna, relativt hög slaghöjd och distinkt svikt. Musen har vassa skarvar, är märkligt hal att hålla trots att ytorna är matta. Ingen av dem har dock någon direkt kvalitetskänsla, så det kan vara en god idé att investera i ett par bättre alternativ.

Men se till att det är trådad mus och tangentbord även då. Precis som Dell Optiplex 7060 Mini så levereras datorn utan wifi och bluetooth. Det finns en expansionsplats i m.2-format för trådlöst nätverkskort inne i datorn, men det får du i så fall köpa till och installera på egen hand.

HP har till skillnad från Dell ingen konfiguration med detta förinstallerat. En enklare lösning för att få wifi kan därför vara att skaffa ett trådlöst nätverkskort på usb. Sådana fungerar för det mesta problemfritt och kostar mellan 200 och 400 kronor för ett av god kvalitet.

För övrigt har du plats för en extra disk i datorn, samt en ledig plats för ram-minne vilket därmed lätt kan fördubblas. Att komma in i datorn är relativt lätt med en skruv på baksidan som inte kräver skruvmejsel. Väl inne kan du dock behöva det för att komma åt vissa expansionsplatser.

HP ProDesk 400 G4

Det är lite oklart när det gäller utbyggnad av lagringen. I HP:s specifikationer på företagets webb står det att det ska vara en extra ssd-plats i m.2-format, men när vi öppnar lådan möts vi av en plats för 2,5-tumsdisk som ansluter till en sata-port på moderkortet. Någon extra plats för m.2-disk hittar vi inte.

Datorn levereras utan direkt bloatware, men med ett helt gäng extra egna småprogram, till exempel ett program som kontrollerar ljudbilden, främst i hörlurar då datorns inbyggda högtalare inte är något att hurra för, ett som analyserar och håller koll på hälsan i datorns hårdvara, och ett som ger behändig tillgång till funktioner och information runt support.

Ett par extra intressanta program kan öka säkerheten i datorn. För det första HP Sure Sense, som är ett är ett ai-baserat skydd mot skadlig kod, framför allt ransomware. Detta körs i bakgrunden som komplement till Windows Defender. Ett annat är HP Sure Click, hårdvarubaserat surfskydd i webbläsaren som kan skydda mot skadliga webbsidor. Tillsammans kan de, om de håller vad HP lovar, ge dig ett riktigt bra skydd i datorn, så att du inte behöver se dig om efter andra säkerhetspaket.

OmdömeBra val

Vore det inte för avsaknaden av riktigt rapp ssd i gigabyte-klass, wifi och bluetooth, så vore HP Prodesk 400 en fullträff, och då wifi är lätt att komplettera med på egen hand är just det ingen enorm nackdel. Den gör allt vi vill och gör det snabbt och rappt, utan för störande kylning, samt bjuder på ett par bra bonusfunktioner i systemet utan att belasta oss med bloatware.

Specifikationer

Produktnamn: HP Prodesk 400 Desktop Mini
Testad: September 2019
Modellnummer: 7EM46EA#UUW
Kontakt: www.hp.se
Processor: Intel Core i5-9500T, 2,2 GHz hexa core
Grafik: Intel UHD Graphics 630
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd
Anslutingar: 3 st usb 3.0, usb 3.1 gen 2 typ a, 2 st usb 2.0, lan, 2 st displayport, hörlur, headset
Trådlöst: Nej
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Tangentbord och mus på usb, tpm
Storlek: 17,7 x 17,5 x 3.4 cm
Vikt: 1,25 kg
Ljudnivå: 28-34 dBa
Garanti: 1 år
Rek. pris: 7 699 kr

Prestanda

Cinebench R20: 1 883 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 180 poäng
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 5 560 poäng
Disk, läsning: 269,3 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Bra prestanda.
Stilren design.
Tyst drift.
Smart extra säkerhet.

minus

Långsam ssd.
Inget trådlöst.

Betyg 4 av 5

HP ProDesk 400 G4 1KP46EA#UUW Pris vid test: 7703 kr.

Bästa pris just nu: 9979 kr