Nuc 8 Home: Extra kompakt mini-pc – men rymlig inuti

Intel tänker vi inte så ofta på som en pc-tillverkare, även om deras teknik, framför allt då processorer, sitter i nästan varenda pc. Men de har faktiskt en liten uppsättning datorer under eget varumärke, just stationära mini-pc som heter Intel NUC. NUC är för det mesta barebone-system, det vill säga datorlådor med processor i, där du köper till eget ram-minne, lagring och operativsystem.

Men de släpper också en handfull kompletta datorer med allt i, lite för att visa hur de anser att deras barebone-burkar ska konfigureras. Senaste generationen heter Intel NUC 8, och här har vi testat NUC 8 Home, deras mest kompakta modell, faktiskt den mest minimala datorn i testet, bara knappt tolv gånger tolv centimeter när den står platt på ett skrivbord.

Det är en enkel låda i mestadels aluminium och plåtgaller, med lätt rundade hörn och ett svart plastlock. Framtill sitter två usb-portar och ett hörlursuttag, och på baksidan sitter fyra usb till av snabbare 10 gigabit-typ, en thunderbolt 3, hdmi-port och nätverksanslutning. Allt är tydligt uppmärkt och överraskande lättillgängligt för att vara en så pass kompakt låda. Lite oväntat får du också en micro sd-kortläsare på ena sidan. Mus eller tangentbord ingår inte, så det behöver du redan ha eller skaffa till.

Intel NUC 8 Home

Processor och prestanda

Till skillnad från resten av datorerna i testet är NUC-datorn byggd på en strömsnålare typ av laptop-processor. Här sitter en fyrkärnig Core i5 som faktiskt gör ett dugligt jobb med att matcha de sexkärniga processorer som flera av alternativen har, och överträffar dem till och med ibland. Den är rätt så högt klockad per kärna och har bra möjlighet till effektiva prestandatoppar.

I vardaglig användning som kontors- eller mediadator har den prestanda som räcker och blir över med god marginal, och vi kan utan problem redigera enklare foton och film på den. En klar fördel är sval drift vid enklare sysslor, så den håller sig till minimal fläktkylning längre.

Här hjälper också det faktum att den har Intel Iris Plus-grafik istället för mer beskedliga UHD Graphics. Vi vågar oss till och med på att spela en del enklare spel på den. Den är dock inte riktigt lika vass på krävande multitasking som de sexkärniga alternativen. Minne och lagring är en bekant upplevelse, 8 GB ddr4 och en snabb liten 256 GB ssd på pci express-plats, precis som de flesta datorer i denna klass.

Bägge är lätt utbytbara, om vi vänder datorn upp och ner och skruvar loss bottenplåten med fyra skruvar. Då kommer vi rätt in till moderkortet där både minnesplatser och ssd:n sitter lättillgängliga. Vi har en extra plats att fylla med ram-minne, men bara en diskplats. Det finns en annan modell av samma låda som är ett par centimeter högre. Enda skillnaden är att den då har en plats för extra 2,5-tums sata-disk.

Plastlocket upptill på datorn går att lyfta loss, och den vägen kommer vi även åt kylning och processor, men troligen lär du lämna dem ifred. Processorn är dessutom fastlödd, så den byter du kort och gott inte ut.

Intel NUC 8 Home

Datorn har Windows 10 Home i ren originalversion utan extra mjukvara, utöver Intels egna för thunderbolt- och lagringskontroll. I vår dator är Windows-versionen engelsk, så för att få svenskt språk får vi gå in i inställningsmenyer efter första konfiguration och manuellt ladda hem svenska språkfiler, och sedan välja dem som skrivbordsspråk. Det råder lite oklarhet om det gäller för alla som säljs i Sverige, men det kan vara ett steg du eventuellt får gå igenom.

OmdömePC för Alla Bäst i test

Intels lilla låda är ett superintressant val, framförallt tack vare lite extra grafikmuskler i Iris Pro, vilket gör den lämpligare för kreativa sysslor. Att det är mobil lågenergiprocessor ger den inga enorma nackdelar prestandamässigt. Det är en dator som kräver lite mer eget råddande innan du kan komma igång än konkurrenterna, och du får helst skaffa mus och tangentbord separat. Men det kan det vara värt.

Specifikationer

Produktnamn: Intel NUC 8 Home
Testad: September 2019
Modellnummer: BOXNUC8I5BEKPA2
Kontakt: www.intel.com
Processor: Intel Core i5 8259U, 2,3 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Plus Graphics 655
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, plats för micro sd
Anslutningar: Thunderbolt 3, 4 st usb 3.2 gen 2 typ a , lan, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home (Eng)
Storlek: 11,7 x 11,2 x 3,6 cm
Vikt: 0,89 kg
Ljudnivå: 28-37 dBa
Garanti: 3 år
Rek. pris: 7 699 kr
Pris: 7 697 kronor hos Proshop.

Prestanda

Cinebench R20: 1 721 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 548 poäng
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 7 007 poäng
Disk, läsning: 1 202 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Extra kraftfull grafik.
Kompakt låda.
Relativt tyst.

minus

Ingen mus och tangentbord.
Ingen plats för extra disk.

Betyg 4 av 5

Intel NUC 8 Home NUC8i5BEKPA Pris vid test: 7697 kr.

Bästa pris just nu: 7709 kr