Fujitsu Esprimo G558: Kompakt, kraftfull och högljudd minidator

Fujitsus minidator Esprimo G558 har en av de mer kompakta lådorna i testet – under 15 centimeter djup och bara 3,6 centimeter tjock. Den är byggd för att stå på högkant och ett stöd för det som monteras fast med ett par små skruvar medföljer. Den har en enkel men stilren design, med en stor logga på ena sidan och en röd kant framtill, men annars är det mesta i chassit sobert svart.

På framsidan sitter två usb-portar och ett headsetuttag. På baksidan har vi en mix av usb 2 och usb 3-portar, varav en är av typ c och uppges även stödja displayport. Du får även en hdmi- och en fullstor displayportutgång.

Processor med sex kärnor

Vår modell har en Core i5-processor med sex kärnor, men en lite enklare än den som sitter i till exempel Dell Optiplex 7060 Micro. Därför är det överraskande att den presterar ungefär lika bra i alla våra mätprogram, och dessutom känns imponerande rapp att använda i alla situationer vi utsätter den för, från fotoredigering till filkomprimering och multitasking på flera skärmar.

Fujitsu Esprimo G558

Det kan bero på att Fujitsu inte håller tillbaka på att utnyttja vad processorn faktiskt kan, och trycker på lite extra med aktiv kylning. Den går både igång oftare än andra datorer i testet, och är betydligt mer påträngande och högljudd, med ett vasst surr som kan vara rätt så störande att jobba i. När vi bara surfar eller kör ett Office-program håller den sig dock för det mesta dämpad. Själva chassit blir också kännbart varmt vid lite intensivare arbete.

Utöver kraftfull processor har datorn 8 GB ram och en 256 GB ssd, det vill säga precis som nästan alla andra konkurrenter i samma prisklass. Och ssd-enheten håller god klass prestandamässigt, även om det finns snabbare alternativ. Maxhastigheten är inte så hög, bara precis under 600 MB/s men är extremt jämn på den nivån, både att läsa och skriva till.

Mini-dator som levereras med extra mjukvara

Fujitsu levererar med ovanligt mycket extra mjukvara. En del av det är mervärden som Cyberlinks Power Director, Photo Director i speciella "for Fujitsu"-fullversioner. Även dvd-brännarprogrammet Power2go. Vad vi nu ska med det till i en dator utan dvd. Utöver det får vi med en extra kalenderapp, en mer avancerad kalkylator och diverse annat likande smått och gott, men det handlar om saker du kan ladda hem gratis från Windows-butiken själv. Vi får också en prova på-version av McAfee Livesafe och reklamlänk till Amazon.

Fujitsu skickar med en enkel usb-mus – men en riktigt välbyggd och bekväm en, som vi inte känner något behov av att omedelbart byta ut, vilket är fallet med en del andra som medföljer till datorer. Däremot ingår inget tangentbord, det får du fixa själv.

Fujitsu Esprimo G558

Datorn är byggd för att kunna öppnas och underhållas eller uppgraderas, men den är rätt så knepig att komma in i. Väl öppnad är det dock redigt inuti, och ssd och minneskretsar sitter lättillgängliga. Någon plats för extra disk finns dock inte, men en ledig ram-minnesplats.

Omdöme

Stabilt bra prestanda och bonusprogrammen kan vara en orsak att välja Esprimo G558. Gott om usb-portar är också ett klart plus. Men dess högljudda kylning och ett lite högre pris än snittet för det man får ligger den i fatet.

Specifikationer

Produktnamn: Fujitsu Esprimo G558
Testad: September 2019
Modellnummer: VFY:G0558P251SNC
Kontakt: www.fujitsu.se
Processor: Intel Core i5-8400T, 1,7 GHz hexa core
Grafik: Intel UHD Graphics 630
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport, 3 st usb 3.0, 3 st usb 2.0, lan, displayport, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Mus på usb, bordsställ, tpm
Storlek: 14,7 x 16,45 x 3,6 cm
Vikt: 0,8 kg
Ljudnivå: 30-38 dBa
Garanti: 1 år
Rek. pris: 9 030 kr
Pris: Från 6 787 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20: 1 616 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 307
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 5 201 poäng
Disk, läsning: 599,2 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Goda prestanda.
Kompakt design.
En handfull matnyttiga bonusprogram.

minus

Även en del onödig mjukvara.
Inget medföljande tangentbord.
Högljudd kylning.

Betyg 4 av 5

Fujitsu Esprimo G558 (VFY:G0558P251SNC) Pris vid test: 6787 kr.

Bästa pris just nu: 8995 kr