Lenovo Thinkcentre M710q: Äldre, men stabil och tyst stationär minidator

Lenovo ställer upp med Thinkcentre M710q, en lite äldre dator som funnits med olika konfigurationer sedan 2017 och fortfarande har sjunde generationens Intel Core-processor. Det kom nyligen en färskare modell, men den fick vi tyvärr inte tag på för test. Men det gör inte så mycket i denna typ av pc främst riktat till företagskontor. Och denna modell förväntas finnas tillgänglig i butiker åtminstone året ut och lite till.

Den har solida prestanda för surf, Office-jobb och mediaredigering, och med pigga ram-minnen och en extra rapp ssd så är den inte segare än de konkurrenter som fått lite högre poäng i benchmarkprogram. Det finns tillfällen då den hamnar efter, men inte under ”vanligt” användande.

Mini-pc i enkelt design

Designen är i samma stuk som flera av de företagsinriktade datorerna: en enkelt utformad platt metallåda med ett par usb-anslutningar och hörlur fram, galler framtill för fritt luftflöde genom hela datorn, och trångt med anslutningar på baksidan.

Den är uppenbart designad för att ligga ner platt, med gummifötter på undersidan. Men den uppges också kunna ställas på högkant. För det lär du dock behöva ett separat ställ, och något sådant ingår inte. Slutligen ska den gå att fästa direkt på baksidan av en speciell skärm från Lenovo. Då blir den med andra ord en liten allt-i-ett-pc.

Lenovo Thinkcentre M710q

Baktill hittar vi en ovanlig sak, ett fäste för att skruva fast en extern antenn för bättre wifi-mottagning. Vill du ha wifi är den lite av ett krav, för utan är mottagningen usel. Men med är det i gengäld riktigt bra. Utöver det har den gott om usb-portar, fast nätverksport, både hdmi och displayport och till och med en gammal serieport. Nyare saker som usb c eller thunderbolt 3 får du klara dig utan.

Datorn ger ifrån sig ett visst fläktsus, men överlag är den faktiskt hyfsat tyst. Inte ens under långvarig hårdkörning ger den ifrån sig mer än ett milt brummande. Den är inte lika tyst som suveränt dämpade Mac Mini, men klart bättre på den punkten än en del datorer i testet.

Thinkcentre M710q levereras med tangentbord och mus på usb, som då tar upp ett par ingångar i datorn. Men med tanke på att vi då fortfarande har fyra kvar är det inget större problem. Tangentbordet är väldigt bekvämt, med ett traditionellt upplägg med stora knappar och distinkt svikt i dem. Det är uppenbart plastigt, men trots det med gedigen kvalitetskänsla. Musen är mindre övertygande, med vassa kanter och obekvämt grepp.

Mjukvaran lyser med sin frånvaro

Datorn levereras nästan helt utan extraprogram, förutom den störande uppsättning onödigheter Microsoft tvingar på varenda tredjeparts-pc nu för tiden. Undantaget är Lenovo Vantage, ett administrationsprogram som samlar systemuppdateringar, supportfunktioner och extra säkerhetsrutiner under ett och samma paraply. Du kan bland annat aktivera ökad wifi-säkerhet. Funktionen Lenovo Migration Assistant låter dig flytta filer från en gammal dator lite extra enkelt.

Lenovo Thinkcentre M710q

Datorn kan öppnas genom att lossa en skruv på baksidan och sedan skjuta av halva skalet. Då kommer du direkt åt en extra plats för 2,5-tumsdisk med sata-anslutning. Vänder du sedan på steken finns det en separat lucka på andra sidan där du superlätt kommer åt en extra ram-minnesplats och ssd i m2-format. I teorin hade det gått att uppgradera med en extra ssd. Dedikerad plats för det finns, men sockel att plugga in den i saknas. Kanske är det möjligt med andra varianter av datorn.

Omdöme

Thinkcentre M710q visar att Lenovo vet hur man bygger en bra mini-pc. Men du bör nog spana in efterföljande modellen M720 istället, som bör finnas i butiker inom kort eller kanske redan när du läser detta. Inte för färskare processor, även om det också är ett plus, men en uppfräschning av anslutningar känns nödvändig.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Thinkcentre M710q
Testad: September 2019
Modellnummer: 10MR0052MT
Kontakt: www.lenovo.com/se
Processor: Intel Core i5-7400T, 2,4 GHz quad core
Grafik: Intel HD Graphics 630
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd
Anslutningar: 6 st usb 3.0, lan, 2 st displayport, hdmi, headset, mikrofon, serieport
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Tangentbord och mus på usb, tpm, vesa-fäste
Storlek: 17,9 x 18,7 x 3,7 cm
Vikt: 1,32 kg
Ljudnivå: 28-35 dBa
Garanti: 3 år
Rek. pris: 6 490 kr
Pris: 6 490 kronor hos Dustinhome.

Prestanda

Cinebench R20: 1 105 poäng
Geekbench 5, cpu: 2 436 poäng
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 4 892 poäng
Disk, läsning: 1370,2 MB/sek
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Extra bra wifi.
Relativt tyst drift.
Behändig att uppgradera.

minus

Lite efter i prestanda.
Äldre uppsättning portar.

Betyg 3 av 5

Lenovo ThinkCentre M710q 10MR0052MT Pris vid test: 6490 kr.

Bästa pris just nu: 7745 kr