Säkerhetsforskaren Tavis Ormandy vid Google upptäckte i förra veckan allvarliga säkerhetshål i flera av Kaspersky Labs antivirusprogram. Säkerhetshålen gör det möjligt för en hackare att köra valfritt program på en pc genom att utnyttja en bugg i Kaspersky Labs antivirusprogram.

– Det är så allvarligt som det kan bli, skriver Tavis Ormandy i ett twittermeddelande.

Enligt Tavis Ormandy fungerar sårbarheterna över internet, vilket gör det extra allvarligt då hackare i praktiken kan ta kontroll över en användares pc och på så sätt köra skadlig kod.

En representant för Kaspersky Lab bekräftade sårbarheten till IDG News under måndagen och uppger att det beror på en bugg i minneshanteringen. Företaget har dock släppt en säkerhetsuppdatering för de program som berörts av problemet.

De program som berörs enligt Tavis Ormandy är Kaspersky Lab Antivirus 2015 och 2016. Han har inte kunnat bekräfta om Kaspersky Labs övriga säkerhetsprogram omfattas av problemet.

Uppdateringen från Kaspersky Lab skickas ut till samtliga berörda användare och uppdaterar programmen automatiskt. Så kör du något av de drabbade programmen behöver du inte göra något.

IDG News