Mobiltelefonen har i princip helt slagit ut den klassiska digitalkameran, i alla fall för oss vanliga dödliga. Mobilens inbyggda kamera har helt enkelt blivit så bra att vi inte behöver någon annan kamera.

Och den som plåtar med mobilen har stora möjligheter att få bättre bilder. Det finns nämligen gott om spänande fotoappar. Här är våra favoriter just nu!

Bättre bilder med ny kameraapp

Appar foto bildredigering

Alla mobiltelefoner har inbyggda kameraappar, men många erbjuder bara grundläggande funktioner. Den kostnadsfria utmanaren Camera MX ger dig mer. Den har också ett inbyggt redigeringsverktyg så att du kan förbättra bilderna efteråt.

Camera MX finns inte för Iphone. Här är Camera+ en populär app som på många sätt är bättre än kamerans inbyggda.

Ladda ned Camera MX för Android
Ladda ned Camera+ för IOS


Kameran med inbyggda filter

GO Camera

En annan populär utmanare till telefonens egen app heter Z Camera. Tack vare inbyggda filter behöver du inte redigera bilden i efterhand. Appen är dessutom lätt att använda. I stället för krångliga menyer sveper du över skärmen för att exempelvis växla till selfie-kamera.

Ladda ned Z Camera för Android 


Snyggare med hdr

Med hdr-teknik (high dynamic range) lägger du ihop flera bilder för att få fram detaljer i både det mörkaste och ljusaste i en bild. A Better Camera fixar hdr-bilderna, men kan också mycket mer. Den låter dig maska bort fula detaljer med ett fingertryck, ser till att alla ler på ett grupporträtt och tar skarpa bilder i dåligt ljus. Appen är gratis, men du betalar för extrafunktionerna.

Ladda ned A better camera för Android 


Plåta dubbelt med båda kamerorna

Frontback fördubblar möjligheterna till skojiga bilder. Här tar du en bild med både mobilens främre och bakre kameror, som sedan slås ihop till en enda bild. Perfekt för att till exempel fotografera ditt sällskap i segelbåten, och sedan dig själv på en gång. När bilderna sammanfogats till en kan du skriva in en text och ange var du befinner dig, innan du delar den vidare.

Ladda ned Frontback till Android   
Ladda ned Frontback för IOS

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning