De 180 000 som besöker PC för Alla varje vecka verkar ha väntat ivrigt på att Windows 10 skulle släppas. På bara en vecka gick nämligen Windows 10 om 8.1 bland besökarna. De som fortfarande kör Windows 7 verkar lite mer konservativa trots att även de får uppgradera till Windows 10 gratis. Klart är dock att på bara några få veckor har en tredjedel av våra läsare börjat använda Windows 10.

Missa inte: 17 dolda funktioner i Windows 10 som du kommer att älska

Siffrorna kommer från vår egen webbstatistik och visar att den 6 augusti är första dagen då fler använde Windows 10 för att besöka oss än de som använde Windows 8.1, alltså precis en vecka efter att tian släpptes på bred front.

Under perioden vi har tittat på, från veckan innan tian släpptes till förra veckan, användes någon version av Windows för att besöka PC för Alla vid ungefär 57 procent av besöken. De flesta som inte använder Windows kör istället mobilt, där IOS och Android står för den stora majoriteten av trafiken (Windows Mobile ligger i dag under en procent).

Missa inte: Megaguide - Så anpassar du Windows 10 efter dina behov

Windows 10 släpptes 29 juli, det vill säga i mitten av vecka 31, men om man föranmält sig hos Microsoft hamnade man i en kö och fick vänta på att ladda ner uppdateringen. Det verkar dock inte ha hindrat många (vi skrev också om hur man kunde få tillgång till uppdateringen utan att vänta).

Under perioden vi mätt är Windows 7 alltjämt störst, men har tappat märkbart. Vecka 30, alltså veckan innan Windows 10 släpptes, stod sjuan för 54,7 procent av alla besök som gjordes med Windows. Andra veckan i september hade det sjunkit till 44,6 procent. Men Windows 8.1 står för det stora tappet, från 36,5 procent av Windows-trafiken veckan innan släppet till 14,8 procent förra veckan.

Missa inte: Här är allt du behöver veta om Windows 10

Vi kan dock se att antalet som uppdaterat planar ur märkbart efter två veckor. Därefter ligger andelen Windows 10 i stort sett still. Att siffrorna går ner lite vissa veckor ligger inom felräkningsmarginalen. Vi hittar inte heller något som skulle visa att många väljer att backa tillbaka till en tidigare Windows-version.

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1075 kr.

Bästa pris just nu: 982 kr