För den som ska skapa en vanlig presentation är Microsoft Powerpoint ofta det självklara valet. Programmet ingår i Office-paketet, och funkar utmärkt för föredrag och lektioner. Powerpoint är nämligen gjort för att visas på projektor eller storbildsskärm i föreläsningssalen eller klassrummet.

För den som vill publicera på webben är Powerpoint inte lika lyckat, och nu lanserar Microsoft ett nytt verktyg: Sway.

Missa inte: Spara en tusenlapp om året – här är bästa gratisalternativen till Microsoft Office

Sway är gjort för den som vill sprida berättelser på nätet. Det här kallas ofta för ”digital storytelling”, och kan handla om allt från företaget som presentera sin verksamhet till privatpersoner som vill göra en spännande reseberättelse.
Mallar fixar designen

Sway är uppbyggt kring olika så kallade kort, och dessa kan fyllas med vad som helst: Bilder, musik, filmer, diagram och så vidare. Korten kan förstås också kompletteras med rubrik, bildtext, punktlistor eller andra former av text.

Själva designen är inget du behöver tänka på. Det finns en rad olika mallar, och det är lätt att växla mellan dem. Presentationen kan få en stram affärsmall medan reseberättelsen blir mer färgglad.

När du är nöjd kan du dela presentationen via exempelvis Facebook, Twitter och Google+. Du kan även skapa en direktlänk och klistra in den på din sajt eller i ett mejl.

Till skillnad från Powerpoint är Sway inget vanligt Windows-program utan en digital tjänst. Du jobbar med andra ord i webbläsaren eller en app. Mottagaren måste sedan vara uppkopplad för att kunna titta. Det spelar dock ingen roll vilka prylar ni har. Sway fungerar lika bra ut på den lilla mobilen som på den gigantiska datorskärmen.

Missa inte: Då släpps Office 2016 för Windows

Dela dokumenten på Docs

Docs
Inte privat. Dokument du lägger ut på Docs blir tillgängligt för alla.

Vill du dela en Sway-presentation med andra? Eller föredrar du vanliga Word-, Excel- och Powerpoint-filer? Oavsett vilket kan du använda den nya Microsoft-tjänsten Docs.com.

Här laddar du utan kostnad upp dina dokument. Dessa visas som webbsidor – med formateringen bevarad. Eftersom det är en webbsida är den enkel att dela med dina vänner, elever och kollegor. Det enda du behöver göra är att skicka är en länk.

Du loggar in på Docs med ditt vanliga Microsoft-konto. Läs mer på www.docs.com.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 15 minuter
Det här behöver du:

  • Internetuppkopplad dator.
  • Windows 10, Iphone eller Ipad om du vill köra appen.

Det här lär du dig:

  • Vad är Sway?
  • Hur kommer du igång?
  • Hur använder du tjänsten?